14 af de nemmeste spiselige planter
Hvis du endnu ikke har groet grønne fingre, er det en god idé at starte med at dyrke spiselige planter, som giver en god høst uden ret mange krav om specialviden og særlig pasning.
Alle planter kræver en eller anden form for pasning, men nogle er nemmere end andre, og her får du forslag til 14 af de nemmeste, spiselige planter, som du kan dyrke i din have. Der er både forslag til grøntsager, bær, krydderurter og spiselige blomster – kort sagt alt til en nem køkkenhave fuld af spiselige planter for både børn og voksne.
KENDETEGN VED NEMME PLANTER
Nemme planter er lette at så eller plante, de spirer og gror godt, skal ikke gødes specielt eller passes på avancerede måder, og så er de modstandsdygtige overfor skadedyr og sygdomme, så de ikke bliver ødelagt, før du selv får høstet dem til din egen fornøjelse.
14 nemme og spiselige planter
1) ÆRTER
Ærter er et hit i haven. De er nemme at dyrke, og så smager de ti gange bedre end dem, man kan købe i butikkerne. De hjemmedyrkede er også ti gange billigere end de købte, og så er de så smart indrettet, at jo flere ærtebælge du plukker, jo flere nye laver planter.
Ærter fås i forskellige sorter – sukkerærter spises hele med bælg og uudviklede ærter, ved marværter spiser man kun ærterne indeni, og slikærter er en krydsning af de to, hvor man spiser både bælgen og de store ærter indeni. Ærteskud smager skønt i en salat, og selve ærteblomsterne af spiseærter er også spiselige.
2) HESTEBØNNER
Hestebønner er robuste planter. Både overfor skadedyr og sygdomme og overfor kulde, hvorfor de kan sås i haven allerede i marts måned. Når du det ikke i marts, kan de også sås helt frem til midt på sommeren. Hestebønner er en lidt ukendt delikatesse, som giver nogle store bønnerfrø, der smager af ærter, edamamebønner og umami.
3) PRALBØNNER
Som det nærmest ligger i navnet, er pralbønner nogle bønner, som skyder afsted i en pralende stil og bliver 2-4 meter på ingen tid. Så dem sidst i maj og et par måneder senere, kan du høste løs af de laaaange bælge med de flotte bønnefrø indeni. Du kan også lade bønnefrøene tørre og bruge dem i vinterens gryderetter og supper.
En yderligere fordel ved pralbønner er, at de har nogle vildt flotte røde, laksefarvede eller hvide blomster. Blomsterne er spiselige og pynter både på maden og i vaser.
4) SALAT
Du kan så dine egne salatfrø efter anvisningerne bag på frøposen, men du kan også købe dem som små udplantningssalatplanter i supermarkeder, planteskoler og byggemarkeder i april og maj måned. Plant de små planter ud, som der står på skiltet i bakken.
Planter du pluksalat, kan du plukke nogle få af de yderste blade af hver salatplante, hver gang du høster. Så sætter den nye blade, og du vil kunne høste salat af den samme plante i rigtig mange uger.
5) RØDBEDER
Rødbeder er taknemmelige planter. Du sår dem i foråret, og efter 10 ugers tid høster du de første rødbeder. De smager allerbedst, når de er på størrelse med golfbolde. Rødbeder kan både syltes, bages og spises rå, hvor de er bedst i ultratynde skiver. Bladene er også spiselige og kan bruges som babysalat, når de er små.
Rødbeder er den sundeste af alle rodfrugterne. Faktisk er den en superfood, som har en lang række gavnlige effekter, som er med til at styrke dit immunsystem og holde dig fri af forskellige sygdomme og skavanker.
Læs også: 5 superfood grøntsager du selv kan dyrke (og ja rødbeder er en af dem) >>
6) RADISER
Radiser er lidt udskældte for at være for stærke til, at man gider dyrke dem. Men det er synd, for de har mange fordele som en nem plante i køkkenhaven.
De er lette at så og få til at spire, og de vokser hurtigt, så de kan høstes allerede efter en måned.
Desuden er de ikke stærke, hvis du sørger for at vande dem jævnligt, og de smager skønt i en salat, hvis de snittes i ultratynde skiver (brug kartoffelskrælleren eller mandolinjern).
7) SQUASH
Squashplanter er vildt produktive. De laver nye squash i et væk, og 2-4 planter er som regel nok til en hel familie. Når squash får lov at blive meget store, bliver de grove og kedelige i smagen. Men som små 8-10 cm squash har de en dejlig nøddeagtig smag og er en delikat snack, som det er svært at få nok af. De flotte gule blomster er også spiselige.
Squash behøver ikke være en kravlende plante, der overtager hele bedet. De fås også i kompakte sorter, der bliver på deres plads, og som også er velegnede til at blive dyrket i krukker.
8) LØG
Du kan selvfølgelig dyrke din egen løg ved at så dem. Men den allernemmeste måde at få herlige, hjemmedyrkede løg er ved at købe de små stikløg, som sælges i poser i supermarkeder, planteskoler og byggemarkeder om foråret. De fås både som gule løg, rødløg og skalotteløg.
En bonus ved stikløg er, at de allerede er af en vis størrelse, så du kan høste modne og større løg tidligere end, hvis du såede frø til løg. Dog skal du ikke nødvendigvis vælge posen med flest store stikløg i, da de store af stikløgene har større risiko for at sætte blomst i stedet for løg.
9) KARTOFLER
Kartofler kan være meget, meget nemme! I princippet kan du bare lægge dem i jorden i midten af april måned og så vente på, at de bliver klar til at høste efter 12-15 uger. Du vil ikke få det 100% optimale ud af denne afslappede dyrkningsmetode, men du skal nok få nogle gode kartofler.
Du kan også gøre kartoffeldyrkningen mere forfinet med forspiring, hypning af jord op omkring planterne og opvarmning af jorden så du kan få ekstra tidlige kartofler – men du behøver ikke.
Læs også: Sådan får du tidlige kartofler >>
10) RABARBER
Plant en rabarberplante, og du har en af forårets bedste spiselige planter i haven. Rabarberplanter kan både gro i sol og halvskygge, og de forlanger ikke særbehandling, selvom du plukker af dem år efter år efter år. Vand under hedebølger og giv dem et lag på 5 cm kompost om foråret – hvis du har, ellers går det også uden – så har du rabarberplanter i 15 år eller mere i din have.
11) HINDBÆR
Hindbær plukket lige fra planten er søde og smagfulde på en måde, der gør, at man har lyst til at spise dem alle sammen selv. Hindbærplanternes lange stængler kræver en form for støtte med pinde, snor o.l., men ellers er der ikke meget pasning af dem.
Planter du efterårshindbær som Autumn Bliss, kan du fra august høste masser af store, røde bær. Fallgold giver gule hindbær med en lidt mildere smag. En kæmpe fordel ved efterårshindbær er, at du undgår orm i bærrene.
12) PURLØG
Purløg er en af de mest stabile krydderurter. Det nemmeste er at plante en purløgsplante købt i potte. De kan gro på stort set alle slags jord, og år efter år spirer de frem med friske grønne skud om foråret, som giver det helt særlige bid på æggekagen, rugbrødsmaden eller andre retter.
Lader du nogle af spirerne vokse sig store, får du flotte lilla blomster, som også er spiselige og pynter drysset over salater.
13) ROSMARIN
Rosmarin kan sås fra frø, men det er meget nemmere at købe en i potte og sætte den i en krukke eller jorden et lunt og solrigt sted. Her vil den vokse og sætte nye grønne stilke, som både dufter og smager af mere end dem fra butikkerne.
Rosmarin kan klare en dansk vinter, hvis den vinterbeskyttes, men gider du ikke bøvle med det, kan du klippe alle stilkene af, tørre dem til brug i vinterens mad og købe en ny rosmarinplante næste forår.
Læs også: Tips til at høste og opbevare krydderurter – Sådan får du mest ud af dine krydderurter >>
14) MORGENFRUER
Morgenfruer lyser op i køkkenhaven med deres gule, orange eller laksefarvede blomster. Blomsterne er spiselige og pynter drysset over kager, desserter, supper, salat m.m. Jo flere du plukker af dem til maden eller buketter, jo flere blomster kommer der.
Morgenfruer er nemme at dyrke og blomstrer i lang tid. Der er flest blomster om sommeren, men i milde vintre kan du være heldig at finde morgenfruer helt frem til jul.
Lader du nogle af planterne stå, sår de sig selv, så du fremover altid vil have morgenfruer i din køkkenhave.
Vil du vide mere?
Vil du have hjælp til at dyrke de forskellige planter og til at gro grønne fingre og skabe dig en fantastisk og frodig have?
Så kom med i Klub Dyrkhaven >>
Del blogposten med dine venner: