stLight.options({ publisher:'12345', });

8 der blomstrer om vinteren

Få ideer til otte buske og traer, der blomstrer mdt om vinteren fra december over januar til februar - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have

Normalt sætter man ikke blomster og vinter i forbindelse med hinanden, men der kan faktisk findes fine blomster i havens vintermørke.

Blomsterne sidder på buske eller små træer, og de ligner ikke dem, vi har i blomsterbedene om sommeren.

Men de er vældig yndige, nogle af dem dufter og så sætter man ekstra pris på blomsterne, fordi der ikke er ret meget andet med farve og duft i haven midt om vinteren.

8 der blomstrer om vinteren

1 – TROLDNØD
Blomstrer januar – marts
Der er noget eventyrligt over troldnød, når den i januar folder sine sære papirsagtige gule, orange eller rødlige blomster ud. Som små pompom´er sidder de fast på grenene, og der er mange af dem. Blomsterne har en fin og krydret duft af honning.

Troldnød kan drives i blomst fra december, hvis du vil nyde deres elegante blomster på tæt hold indenfor.

Troldnød kan både være en busk og et lille træ. Den vokser langsomt, men blomstrer heldigvis fra en ung alder. Troldnød klarer vinterkulde fint og bliver flottest, hvis den står et sted med sol og læ, og jorden ikke tørrer ud om sommeren.

Blomsterne kan krølle sig helt sammen som små knyttede hænder, når det bliver koldt. Men de retter sig hurtigt igen, når det bliver lunere i vejret.

Troldnød blomstrer med sære små gule, orange eller røde blomster midt om vinteren - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have

ET GODT TIP…
Er det ikke nok med blomster i haven om vinteren, kan du tage grene af vinter- eller forårsblomstrende buske indenfor og drive dem – få dem til at blomstre – før de gør det ude i haven. Det er smukt med de blomstrende grene i store vaser, og det er heldigvis ikke så svært.

Læs hvordan: Skab forårstemning med blomstrende grene >>

2 – VINTERJASMIN
Blomstrer november – februar
Vinterjasmin står i mange ældre haver, hvor den lyser op med citrongule blomster i hele vinteren, hvis vejret ikke er for koldt. Blomsterne er 2,5 cm lange og sidder enkeltvis på de lange grene, men der er så mange af dem, at de giver busken et gennemført gult look.

Det er en nem og kraftigtvoksende busk, der er god at plante på et solrigt sted. Den kan også gro i halvskygge, men blomstrer så senere. Skal der være styr på den, kan de lange grene bindes op ad et espalier. Får den lov at vokse frit, fylder den mere og ser mere vild ud, men det kan samtidig give en flot kaskadeeffekt, når de lange grene får lov at hænge frit.

Vinterjasmin kan i en mild vinter blomstrer fra tidlig til sen vinter - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have

3 – PEBERTRÆ
Blomstrer Januar/marts – april
Trods navnet pebertræ er det en lille busk, der sidst på vinteren dækker grenene tæt med duftende lyserøde eller purpurfarvede blomster. I milde vintre allerede fra januar eller februar, mens blomsterne i kolde vintre kan lade vente på sig til marts.

Busken klarer sig bedst, hvis den plantes et sted med let skygge. Den er lidt sart, og vil sandsynligvis ikke stå i haven i mange år, men den er køn i de år, den holder.

Pebertræets blomster bliver i løbet af foråret omdannet til rød bær. De har ikke noget med spiselig peber at gøre, og både de og resten af planten er giftig for mennesker. Tværtimod stammer navnet pebertræ fra, at bærrene smager bittert og så grimt, at mennesker heldigvis sjældent spiser dem. Fuglene synes til gengæld, at bærrene smager dejligt, og de spiser gerne dem alle uden at tage skade.

Pebertræ får små rosalilla blomster på grenene om vinteren - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have

VIDSTE DU AT…
Vinterblomsterne er altid ret små, da det barske vintervejr ellers let ville kunne rive dem i stykker.

4 – KEJSERBUSK
Blomstrer november – marts
Kejserbusken blomstrer fra november og hele vinteren med hvide eller sartrosa blomster, der hænger i små buketter og spreder en intens vaniljeduft omkring busken, så man ikke kan lade være nysgerrigt at gå tættere på.

Den kan blomstre fra november til marts, men blomstrer mest, når det ikke er frostvejr. Står den et solrigt sted i haven, kommer der flest blomster.

I kolde vintre springer den senere ud. Men savner du dens duft og klynger af blomster, kan du plukke grene af den og få dem til at blomstre inde i stuen.

Kejserbusk blomstrer om vinteren og duften er dejlig vaniljeagtig - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have

5 – KIRSEBÆRKORNEL
Blomstrer februar til april
Kirsebærkornel er et robust lille træ eller busk, hvis bare grene bliver dækket med bundter af lysegule blomster i enden. I milde vintre springer de ud i februar, i kolde først i marts. Grenene kan drives i blomst fra omkring jul.

Kirsebærkornel har lavet et æstetisk smukt samarbejde med vintergækkerne, da de ofte blomstrer på samme tid. En blomstrende kirsebærkornel over et tæppe af nikkende vintergækker, kan få selv den mest travle til at stoppe op og nyde synet.

Om efteråret får kirsebærkornellen røde bær, der ligner kirsebær. De kan spises, men det er ikke altid, der kommer så mange bær, da det kræver, at der er bestøvende insekter tidligt på vingerne, hvis den blomstrer allerede i februar.

Kirsebærkornel blomstrer sidst på vinteren med små klynger af gule blomster - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have

6 – MAHONIE
Blomstrer februar – maj
Mahonie er en af de vinterblomster, som kommer frem sidst på vinteren, hvis den er mild. Ved hård vinter blomstrer den først i foråret. De gule blomster samles i opretstående kupler, der stolt hæver sig over de grønne blade med stikkende kanter. Blomsternes duft er gennemtrængende og dufter af honning.

Duften er særlig mærkbar, hvis man klipper en gren af mahonie med blomsterknopper og driver den i blomst indenfor. Blomsterne er så store i sig selv med de mange sammensatte små blomster, at der kun skal en enkelt eller få grene til at fylde en vase.

Læs mere: Skab forårstemning med blomstrende grene >>

Mahonie bliver flottest både som busk og blomsterne, hvis den står et halvskygget sted med læ.

Der skal bare en enkelt blomster på mahonie til at skabe en dramatisk effekt, endnu mere fordi den blomstrer om vinteren - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have

VIDSTE DU AT…
Mange af vinterblomsterne dufter intenst for at tiltrække insekter. På varme og solrige vinterdage med temperaturer over 10-12 grader, bliver duftene endnu stærkere, og man kan nyde duften og synet af blomsterne sammen med den fine summen fra bestøvere, der er tidligt i gang.

7 – VINTERSNEBOLLE
Blomstrer november – februar/marts
Blomsterhovederne med deres hvide eller lyserøde farver og let kuplede form er smukke på vintersnebolle. Hvornår de springer ud afhænger af vejret. I milde sæsoner står de blomstrende allerede fra sidst på efteråret, andre koldere år sker det først, når foråret nærmer sig.

Vintersnebolle er en stedsegrøn busk, så modsat mange af de andre vinterblomster, der kommer frem på nøgne grene, er der på vintersnebolle både blomster og blade.

Vintersnebolle kan gro både i sol og halvskygge, men den er sart overfor stærk kulde og blæst, og klarer sig bedst i de lunere dele af landet på en beskyttet plads med læ. Den får flotte metalblå eller sorte bær, når blomstringen er slut.

I milde vintre kan vintersnebolle blomstre fra sidst på efteråret til sent på vinteren - - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have

8 – OKTOBERKIRSEBÆR
Blomstrer oktober til januar
Oktoberkirsebær er en showstopper. Man går forbi, og så stopper man, mens man med rynket pande tænker, at det da overhovedet ikke er tiden for blomstrende kirsebær. Men for oktoberkirsebær er det.

Den blomstrer allerede fra efteråret, hvis det er mildt vejr. Er det et koldt efterår, kan blomstringen udskydes til sidst på vinteren eller først på foråret.

Blomsterne åbner sig gradvist. Først et par stykker og gennem vinteren flere og flere, indtil grenene er dækket af betagende hvide eller sart lyserøde blomster. Medmindre der kommer vintervejr og blæst, der river blomsternes kronblade af. Det er sarte blomster, der ikke sidder alt for godt fast, men heldigvis kommer der hele tiden nye.

Oktoberkirsebær kan både dyrkes som busk eller et lille træ. Plant den et lunt og beskyttet sted i haven, så får den flest blomster.

Oktoberkirsebær er noget af det mest overraskende og yndige, som blomstrer i vinterhaven - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have

VIDSTE DU AT…
Generelt gælder det, at hvornår blomsterne begynder at springe ud, og hvor længe de blomstrer, afhænger både af hvor i landet, du bor, hvor beskyttet din have er, om planten er en tidlig eller sen sort (spørg hvor du køber den) og vintervejret. En mild vinter i en sydvendt, kystnær have giver tidligere og flere blomster end ved en streng vinter i en åben, nordvendt have midt inde i Jylland.

En særlig bonusblomst

BONUS – PAPEGØJEBUSK
Papegøjebusken blomstrer med bittesmå røde blomster, der ligner hårede minibæster, der bryder sig vej ud af brune kugler, de har været fanget i det meste af vinteren. De er så små og diskrete, at de ikke kommer på listen over blomstrende buske og træer, men får en plads som særlig bonusblomst.

I milde vintre blomstrer papegøjebusken allerede i januar, i koldere sker det først i februar eller marts. Det er ikke overdådige blomster, men de er så specielle, at de godt kan have en berettigelse i en vinterhave.

Den årstid, hvor papegøjebusken høster størst beundring, er dog om efteråret, hvor dens blade får smukke gyldne og røde farver.

Læs også: Få flotte høstfarver i haven >>

Papegøjebusk blomstrer med småbitte røde blomster om vinteren. De får også flotte høstfarver - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have

Blomsterne, der ikke er med

I januar begynder vintergæk og erantis at kigge frem. Kort efter følger krokus og så går det slag i slag med alle de andre forårsblomster som perlehyacinter, skilla, påskeliljer osv. Men trods de blomstrer tidligt på året, betegnes de som forårsblomster, så derfor kommer de ikke med på listen her.

De er dog skønne, så læs mere om dem i linket nedenfor, hvor du kan blive inspireret til 10 skønne og nemme forårsblomster.

Læs mere: Inspiration til de første forårsblomster >>

Bliv god til at dyrke have på den nemme måde. Bliv medlem af Klub Dyrkhaven og få grønne fingre.

7 kommentarer

Torben 07. oktober 2020 at 08:45

Der er mange der ikke ved det, men det er meget bedre at plante dine blomster i vinterhalvåret, end om foråret/sommeren da de kan opleves tørke og så dør blomsterne. Det var en god viden jeg fik tildelt af nogle anlægsgartnere, da jeg ville have dem til at lave min have.

Svar

Bruno Christensen 09. marts 2021 at 10:25

Hej!
Det var en fin gennemgang af planter, som blomster om vinteren!

Men mit spørgsmål er:
Til hvilke formål for planten, da der jo ikke er nogen bier, insekter, til at bestøve blomstern om vinteren?

Svar

Nisse - Dyrkhaven.dk 09. marts 2021 at 16:34

Kære Bruno,

Tak for de pæne ord.

Jeg kan godt forstå, du kan undre dig. Men der er nogle vilde bier, svirrefluer og møl, som er aktive i vintertiden og finder føde i de vinterblomstrende planter. Mest i de milde perioder, men det er også der, planterne blomstre mest.

Jeg har set hvepse og vilde bier i haven i december sidste år, og her i februar var der også både bier og en sommerfugl, så snart sneen forsvandt. Havde jeg været mere årvågen, så kunne jeg nok også have set et enkelt flyvende insekt eller to i haven i januar.

Årsagen til de vinterblomstrende planter er, at de har fundet en lille, men effektiv niche, hvor de kan bestøves af de meget sene og meget tidlige insekter, og hvor der ikke er ret meget konkurrence i forhold til alle blomsterne om foråret og ikke mindst sommeren, hvor der er mange flere og større blomster, som stjæler opmærksomheden fra bestøverinsekterne.

Flere af de vinterblomstrende planter blomstrer desuden i lang tid, ofte over flere måneder, så de har et langt tidsrum til at få bestøvet blomsterne i.

Mange havehilsner
Nisse

Svar

Ditte Holst Nilsson 30. oktober 2021 at 18:17

Mange tak for den fine gennemgang af disse vinter blomstrende træ.
Hvordan ser træer ud om sommeren – udenfor blomstringen.
Skal de stå med en særlig jordtype i krukken?
Med venlig hilsen Ditte

Svar

Nisse - Dyrkhaven.dk 01. november 2021 at 12:29

Hej Ditte,

Det helt korte svar er, at de vinterblomstrende træer står med grønne blade resten af året uden at gøre det store nummer ud af sig.

Det lidt længere er, at om efteråret får troldnød flotte gyldne efterårsfarver på bladene. Så den har et ekstra show udover vinterblomsterne. Troldnød kan både gro som busk og et lille træ, og den gror bedst i en ikke for tung jord, og giv den gerne et lag kompost ovenpå jorden hvert år. Den får den til at blive ved med at trives godt.

Vinterjasmin får lange ranker, som kan blive lidt vilde, hvis de ikke bindes op. Den er derfor god op ad en mur eller et sted, hvor de er andre buske, som den kan få lov at slynge sig op ad. Vinterjasmin står med grønne blade, når den ikke blomstrer. Vinterjasmin trives i det meste almindelige havejord.

Pebertræet har også grønne blade, og om efteråret får det flotte røde bær, der dog som nævnt er giftige for os mennesker. Fordelen ved pebertræet – udover vinterblomsterne – er, at det vokser langsomt, så det passer godt ind, hvor pladsen er begrænset. Jorden må gerne være ret humusholdig, så igen er det en god idé med tilførelse af kompost.

Kejserbusken får små grønne blade og er ret diskret, når den ikke blomstrer. Det gør den til gengæld i lang tid, så det kan godt opveje for det diskrete sommerlook. Busken gror i almindelig havejord, og den kan både holdes nede, så den ikke bliver så stor eller få lov at vokse frit til 2-3 meters højde.

Kirsebærkornel bliver til en stor busk eller et lille træ. Den er grøn i sommerhalvåret, men om efteråret får den røde bær, som fuglene er glade for, men de kan også bruges til f.eks. snaps. Jorden skal være veldrænet og gerne kalkholdig. Står kirsebærkornel for vådt, trives den ikke. 

Mahonie har nogle tykke, mørkegrønne blade med pigge i siderne, som bliver siddende hele året. Den bliver til en busk på 1-2 meters højde, og om sommeren får den klaser af flotte, blå bær. De kan spises i mindre mængder, men smager ikke godt nok til at dyrke dem for smagens skyld. Mahonie vokser bedst i en mager, næringsfattig jord, og skal beskyttes i hårde vintre. 

Vintersnebolle får også flotte bær i blå eller sorte farver. Den beholder de grønne blade hele året, hvis vinteren ikke er for hård. I det hele taget er det en god idé at beskytte den mod hårdt vintervejr og kulde. Vintersnebolle kan gro i almindelig havejord, og den bliver en busk på 2-3 meters højde. Dyrkes den i en stor krukke, bliver den mindre, fordi der er mindre jord at vokse i. Det princip gælder for alle planterne. 

Oktoberkirsebærtræet kan blive 4-5 meter højt, hvis det får lov at vokse frit i jorden, som bare skal være af almindelig havejordstypen. Men det fås også som podet træ, hvor stammen ikke er højere end 1-2 meter. Træet er flottest, når det blomstrer, men er også et pænt træ med grønne blade om sommeren. Om efteråret får det et nyt højdepunkt, når bladene får flotte efterårsfarver. 

Men ellers vil jeg anbefale dig at trække i vinterjakken og gå en tur i parker eller på gamle kirkegårde, når det bliver vinter, så du kan se planterne i deres fulde pragt og facon. Kommer du til København, kan du finde en del af de nævnte træer og buske i  Botanisk Have ved Nørreport eller i Haveselskabets have på Frederiksberg.

Mange havehilsner
Heidi Kirk Nissen

Svar

Susanne Lundbye 14. september 2022 at 08:59

Angående oktoberkirsebær, hvornår på året kan den plantes?

Hvor stort et hul skal man grave til den – bredde/dybde?

Tak for svar.

Venlige hilsener
Susanne

Svar

Heidi Kirk Nissen 14. september 2022 at 09:04

Hej Susanne,

Oktoberkirsebær plantes bedst her om efteråret. September og oktober er rigtig gode plantemåneder.

Du kan også plante den om foråret i marts, april og måske også maj, hvis den ikke er for varm/tør. Men her skal du huske at vande grundigt hele sommeren igennem, så den ikke får det så tørt, at den stopper med at vokse.

En tommelfingerregel siger, at du skal grave et hul der er dobbelt så dybt og dobbelt så bredt, som den potte planten står i, når du skal plante den.

Fyld hullet helt op med vand og lad det trække væk, inden du sætter planten ned i hullet. Lad den stå i samme jordhøjde som i potten. Fyld jord på og hæld endnu en ordentlig omgang vand på, så jorden falder sammen og kommer godt rundt om rødderne.

God fornøjelse med din oktoberkirsebær 🙂

Mange havehilsner
Heidi Kirk Nissen

Svar

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *