stLight.options({ publisher:'12345', });

Lav din egen gødning af brændenælder

Lav selv flydende gødning med brændenælder fra din have - Dyrkhaven.dk

De ellers så udskældte brændenælder i haven har en godt gemt hemmelighed i sig – de er supergode at lave gødning af!

Brændenælder indeholder meget kvælstof, som er et af de vigtigste gødningsstoffer. Når vi putter brændenælderne ned i vand et stykke tid, siver kvælstoffet over i vandet, og så kan vi bruge det til at gøde vores planter med.

Det er nemt, det er gratis, og det er et supergodt tidspunkt at gøre det på nu.

Den nemmeste måde

Pluk en masse brændenælder. Læg dem ned i en plastikspand. Hæld vand over, så det dækker brændenælderne. Sæt spanden i et fjernt hjørne af haven. Glem den i 2 uger. Husk den derefter igen. Si gødningsvandet fra brændenælderne. Bland gødningsvandet med rent vand til det har farve som rav eller tynd sort te. Vand og gød jorden omkring dine planter med det.

Vil du gerne have mere styr på processen, så får du her en lidt mere kontrolleret opskrift på flydende brændenældegødning.

Opskrift på flydende brændenældegødning

Du skal bruge:

  • 1 kg brændenælder
  • 10 liter vand
  • Tykke handsker
  • Plastikspand

Sådan gør du

Ifør dig husets tykkeste havehandsker og klip brændenælderne i små stykker. Er der frø på, så fjerner du dem først og smider dem i skraldespanden. Resten af brændenælderne lægger du ned i spanden.

ET GODT TIP…
Du kan lægge de små stykker brændenælder ned i et gammelt pudebetræk, et net eller sæk. Det gør det både nemmere at få dem op ad spanden bagefter og forhindrer små stykker brændenælde, der kan stoppe hullerne i vandkanden, når du bruger gødningsvandet.

Hæld vandet over brændenælderne. Vandet skal ikke nå helt op til kanten af spanden, da gødningsvandet vil gære og lave skum på overfladen.

Sæt spanden i den del af haven, som I bruger mindst. Gerne et sted med sol, så går det lidt hurtigere.

Kig til spanden en gang om dagen og rør en omgang rundt i brændenældevandet med en pind.

Lad det stå og gære i 8-20 dage, indtil det ikke længere skummer. Fjern så de nu ret smattede brændenælder (det er her pudebetrækket er genialt) og læg dem på kompostbunken.

Det mørke vand i spanden er nu koncentreret, kvælstofholdigt gødningsvand, som du kan fortynde med 1 del gødningsvand til 10 dele vand og gøde jorden omkring dine planter med.

ET GODT TIP MERE…
Har du travlt, så kan du godt bruge gødningsvandet allerede efter tre dage. Det er ikke det optimale, men det virker. Efter tre dages trækketid er det ikke så koncentreret, så her skal du kun blande 1 del gødningsvand med 3 dele vand.

Du kan opbevare det færdige gødningsvand i en spand med låg eller på flasker, der kan lukkes til. Men vær sikker på, at det er holdt op med at gære/skumme, da du ellers kan få noget af en overraskelse, når du åbner spanden/flasken.

Brændenælder indeholder mest kvælstof i forsommeren i maj og juni. Som buns er de der uden frø - Dyrkhaven.dk

Du skal lige vide…

Inden du begynder at gå ud og lede i skuret efter de tykke grillhandsker, så skal du dog lige vide, at flydende brændenældegødning stinker. Som i virkelig dårligt.

Så du skal ikke stille spanden lige ved siden af køkkendøren eller terrassen. Ned i havens mindst benyttede del, så kan det stå og lumre der i fred.

Jeg har engang fået rådet at lægge en rønnebærgren ned i spanden med brændenældegødningsvandet. Det skulle mindske noget af hørmen, men jeg har endnu ikke prøvet det selv.

Men når det med lugten er sagt, så er det en rigtig god og nem gødning, som du selv kan lave med brændenælder, som de fleste af os har et eller andet sted i haven.

Mere for medlemmer: Den nemmeste – og lugtfrie – måde at bruge brændenælder til gødning >>

Det kan du gøde med brændenældegødning

Tomatplanter elsker den flydende brændenældegødning, men det kan bruges til alle de planter, du normalt ville gøde.

Vær dog forsigtig med planter i køkkenhaven, som du vil spise rå, medmindre du kun vander jorden med gødningsvandet og ikke rammer det, du skal spise. Det kan godt give sær mave, hvis du spiser noget med gæret brændenældevand på.

Ærter og bønner behøver ikke brændenældegødning, da de selv kan lave kvælstof.

Krukkeplanter er til gengæld glade for en ugentlig vanding med dit hjemmelavede gødningsvand.

Men virker det?

Ja det gør det. Det Svenske Landbrugsuniversitet har undersøgt hjemmelavet brændenældegødning, og undersøgelsen bekræftede mange haveejeres egne erfaringer om, at der er godt med kvælstof i det, og at planterne trives af at blive vandet med det en gang om ugen.

Mest kvælstof får vi ud af brændenælderne, hvis vi høster dem i maj-juni. Der er indholdet af kvælstof størst i brændenælderne. Senere på sommeren falder det, og så skal det måske gødes lidt oftere eller med noget andet.

Mere for medlemmer: Lav gødning med 10 ting fra dit hus og have >>

Får planterne lyse blade er det tit et tegn på, at de mangler kvælstof, og så skruer du op og giver mere gødningsvand.

Men prøv dig frem med små skridt, så får du hurtigt en god fornemmelse for, hvor meget du skal gøde dine planter med din fantastiske, hjemmelavede brændenældegødning.

Hvis du vil vide mere…

Der er mange andre gode ting og planter, som vi nemt kan finde i vores hus og ude i haven og forvandle til effektiv og gratis gødning til vores skønne planter.

10 af dem kan du læse om i artiklen ”Lav gødning med 10 ting fra dit hus og have” – hvis du er medlem af Klub Dyrkhaven.

Bliv medlem her >>

I Klub Dyrkhaven får du adgang til en masse medlemsartikler med nyttig viden om dyrke have og gro grønne fingre, inspiration, smutveje og gamle effektive gartnertricks.

Læs mere om Klub Dyrkhaven her >>

Bliv god til at dyrke have på den nemme måde. Bliv medlem af Klub Dyrkhaven og få grønne fingre.

2 kommentarer

Peder 14. september 2022 at 08:54

Hejsa,

Min erfaring er, at man graver frisk hestemøg ned i en rende lægger den opgravede jord over og f.eks lægger kartofler eller planter spidskål og broccoli oveni eller i drivhus med jord over til tomater og agurker.

Det er let, og det funker. For meget halm giver dog mindre gødning.

Mvh Peder

Svar

Heidi Kirk Nissen 14. september 2022 at 08:56

Hej Peder,

Ja, det er rigtigt, at hestemøg og andet husdyrmøg er rigtig god gødning, og det lyder som om, du har fundet en god opskrift, der virker. Tak fordi du ville dele den med os.

Men desværre er vi nogen, som ikke har nem adgang til den slags. Brændenælder har de fleste af os til gengæld et eller andet sted 🙂

Mange havehilsner
Heidi Kirk Nissen

Svar

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *