stLight.options({ publisher:'12345', });

8 gode grunde til at bruge de visne blade i haven

  • Kategorier: Efterår
  • Kommentarer: 0
Gem og brug de visne blade i haven, de er guld værd på flere måder. Se hvad du kan bruge de visne blade til - Dyrkhaven.dk

Her sidst på efteråret begynder haven at blive dækket af et tykt lag visne blade fra træerne og buskene.

Der bliver sagt mangt et bandeord henover dem, mens de rives sammen i et tempo, hvor der falder lige så mange ned, som bunken vokser.

Men der er flere gode grunde til at udskifte bandeordene med en lystig fløjtemelodi, for de visne blade er superpraktiske og kan bruges til adskillige nyttig ting i haven.

Her får du otte af dem.

1 – Brug de visne blade til at beskytte sarte planter med

Det er ikke alle planter i haven, som er lige glade for vores nordiske klima om vinteren. Men ligesom vi selv putter os under dynen, kan vi hjælpe de mere sarte af planterne gennem den mørke, kolde og våde tid ved at give dem en dyne af visne blade.

Bladene skal puttes godt ind omkring planterne og løst ovenpå dem. Læg endelig ikke et tykt lag fugtige blade direkte oven på de sarte planter. Det vil lukke af for sollys og luft og i værste fald slå de planter, du prøver at beskytte mod vinterkulden, ihjel.

Planter, som vil være glade for en vinterdyne af blade, kan være nogle af de mere sarte roser og hortensia, mammutblad og figner, rosmarin og laurbær, og eksotiske buske og blomster, som stammer fra et varmere klima end vores.

ET GODT TIP…
Inden du begynder at dække løs, skal du lige være opmærksom på, at mus og mosegrise også kan være glade for et tykt lag af lune blade. Så har du problemer med dem i haven, skal du kun dække de mest sarte af planterne.

2 – Brug de visne blade mod ukrudt under buske og hæk

Har du rigtig mange visne blade, så kan du også rive dem sammen og lægge dem under havens buske eller under hækken. Der vil de ligge og formulde og beskytte og gøde i løbet af vinteren og foråret.

Og så vil de ikke mindst holde ukrudtet langs hækken og under buskene nede. Tykke lag af blade gør, at ukrudtsfrøene ikke får lys og luft til at spire. Et trick der også kan bruges andre steder i haven for at holde ukrudt nede.

3 – Brug de visne blade til at dække bar jord med

De visne blade er oplagte at bruge i køkkenhaven til at dække jord, der ellers ligger bar og blottet hele vinteren. Bladene vil beskytte mod kulde og regn og forhindrer udvaskning af gode næringsstoffer fra jorden. Samtidig gør bladene jordens tekstur bedre, efterhånden som de bliver til muld, så jorden bliver nemmere for planterne at gro i og for dig at arbejde med.

Læs et 6-8 cm lag af de visne blade på køkkenhavens bede. For at holde bladene på plads, kan du kaste lidt jord ovenpå, lægge grene på kryds og tværs, dække med fiberdug (der dog er ret synligt med sin hvide farve), med hønsenet, noget af det sorte net med store masker eller rionet af jern, der er rimelig diskret.

Dæk bar jord i haven med visne blade og hold dem på plads ved at bruge net, rionet, grene, fiberdug o.l. - Dyrkhaven.dk

 

4 – Brug de visne blade til at isolere grøntsager i jorden med

Vintergrøntsager, der kan tåle at stå i jorden om vinteren, kan ofte godt tåle kulden, men de kan være umulige at få op ad jorden, når den først fryser.

Et lag visne blade, kan isolere jorden, så du kan tage jordskokker, skorzonerrødder, vintergulerødder, persillerødder, pastinakker og vinterporrer op ad den, selvom resten af jorden er frossen.

Laget af visne blade skal være 25-35 cm tykt for at være effektivt. Læg dem omkring grøntsagerne og placer bagefter noget med en vis vægt over dem, hvis du ikke har læ i din køkkenhave. Det er ærgerligt at have brugt tid på at samle blade fra havens hjørner og sirligt lagt dem mellem grøntsagerne, for kun at opleve at de blæser lige direkte derhen igen, så snart der kommer den første gang efterårsblæst.

Løsningen er som sagt at lægge nogle sten, gamle fliser, jern som rionet eller lange grene med smågrene over. Har du noget gammelt fiberdug kan det være rigtig effektivt til at holde bladene på plads med et par sten eller skovlfulde jord ovenpå. Det har den ekstra sidegevinst, at det også isolerer en smule, men helt kønt er det ikke med store hvide fiberdugsområder, hvis køkkenhaven ligger med udsigt fra husets bedste vinduer.

Mere for medlemmer: 12 grøntsager der kan stå i haven hele vinteren >>

5 – Brug de visne blade til at lette komposten med

Hvis du smider rester af grøntsager og andet grønt køkkenaffald i kompostbunken i løbet af vinteren, kan den hurtig blive tung og smattet, fordi der ikke kommer de mere tørre planterester fra haven i, som vi fodrer den med i løbet af sommerhalvåret.

Har du rigeligt visne blade, kan du putte dem i sække og så hælde dem i kompostbunken med jævne mellemrum hen over vinteren, så de blandes med det mere våde køkkenaffald. Det får hurtigere kompostjorden til at blive forvandlet til nyttig kompost, som kan gøre jorden i din have bedre.

Er du til en lidt nemmere metode, kan du samle bladene på græsplænen og køre dem over med plæneklipperen. Bagefter fejer du bladstumperne sammen og smider dem i komposten. Det får dem til hurtigere at blive omsat til kompost.

6 – Brug de visne blade til at gøde græsplænen

Har du ikke en kompostbunke, så kan du også bare lade bladene ligge på græsplænen og køre dem over med plæneklipperen og så ikke tænke mere på det.

Lag af visne blade på græsplænen er ikke godt for græsset, men de småtklippede stykker vil hurtigt blive ædt af regnorme og andre dyr i plænen og via passagen gennem dem gøde græsset.

t tykt lag visne og våde blade på græsplænen vil ødelægge græsset - Dyrkhaven.dk

7 – Brug de visne blade til at lave såjord af

Blade indeholder ikke ret meget næring og samtidig har de ikke frø, der kan blive til ukrudt, som så mange andre plantedele har. De to egenskaber gør blade til det ideelle materiale at lave sin egen såjord af, da den gerne skal være næringsfattig og ukrudtsfri.

ET GODT TIP…
Husk kun at bruge blade fra raske træer, eller er der risiko for, at sygdomskim går med videre i den jord, du laver af bladene.

Riv bladene sammen i haven og put dem i sække. Du kan bruge vævede sække eller affaldssække af plastik. De sidstnævnte skal du lige stikke nogle huller i i siderne og bunden, så der kan komme luft ind i dem og vand løbe fra. Ellers rådner bladene i den tætsluttede plastiksæk.

Lad sækkene stå bagerst i haven – for de kan godt lugte lidt – og så vil de helt af sig selv trylle de visne blade om til den fineste såjord, som du kan så dine frø i om foråret.

Lær alt om at forspire dine egne frø i e-bogen “Forspiring – Fra frø til færdig plante” >>

Det tager omkring et års tid at lave en sæk bladjord. Men hvor lang tid, det præcist tager, afhænger af, hvilke blade det er. Birkeblade og elleblade er hurtige, mens bøgeblade og egeblade tager længere tid. Det kan hjælpe at sørge for, at bladene er fugtige ved eventuelt at vande dem i sækkene en gang imellem.

Får du lavet mere bladjord, end du kan bruge, så kan du sagtens bruge det blandet med almindelig havejord til havens krukker, højbede osv.

8 – Brug de visne blade at til beskytte dyrelivet i haven

Pindsvin er glade for at gå i vinterhi i bunker af visne blade. Så har du et roligt hjørne af haven, hvor du kan lave et sted med grene og blade, som pindsvinet kan flytte ind i, så kan det være, at det gør det.

Havens mindre dyr har også stor fornøjelse af de visne blade, og det gælder både biller og andre kriblekrabledyr, der gemmer sig under dem, og orme og mikroorganismer der med stor fornøjelse æder dem. Som tak for maden laver de bladene til god og lækker muld, som forbedrer vores jord, så den bliver mere næringsrig, lettere og holder bedre på vandet. Det er da meningsfyldt.

Hvis du vil vide mere

Der er adskillige gode grunde til at lade både de visne blade og stauder blive i haven, og mange af dem er for dyrelivet og naturens skyld. Det kan du læse mere om – og få flere andre gode råd og tips til at lave en naturvenlig have – i e-bogen “29 tips til natur i haven”.

Læs mere om “29 tips til natur i haven” >>

29 tips til natur i haven. Sådan får du flere dyr og mere liv i din have - Dyrkhaven.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *