Efterårsoprydning i haven – 5 to do, 2 do not

Ryd op i haven om efteråret - efterårsoprydning i haven - 5 tips til hvad du kan gøre - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have

Det kan være lidt vemodigt at rydde op i haven om efteråret. Minderne om sommerens hygge i haven er ved at visne, og det går mod mørkere og mere indendørs tider. Men på en solrig efterårsdag er det alligevel en god idé at tage den tykke trøje på og få haven gjort klar til vinteren.

Og vi kan heldigvis gøre mindre, end det umiddelbart ser ud til, der er behov for. Faktisk er det bedre at gøre for lidt end for meget! Rydder du haven helt i bund, har smådyrene og de nyttige insekter ikke noget sted at overvintre, og planterne er mere udsatte for at få skader af vinterens frost og isnende vind.

Her får du fem tips til det, der er smart at gøre i haven om efteråret, så den bliver vinterklar. Og to ting som du ikke behøver at gøre, hvis du gerne vil have en naturlig have med masser af liv.

5 ting, vi med fordel kan gøre i haven om efteråret

TIP 1 – KLIP, PLANT OG FLYT

Haven kan være noget af en jungle, når vi når hen i efteråret, og det kan være en god idé at bevæbne sig med tykke handsker, beskærersaks og ørnenæb og gå i krig med alt det grønne, så vinterhaven bliver pæn at se på og nem at gå rundt i.

Slaskende grene på klatreplanter kan bindes op, store stauder kan graves op og deles eller flyttes, nye træer, buske og roser kan plantes, og hvor planter er groet alt for vildt, kan de studses, så det er til at komme forbi.

Men vær ikke for grundig med studsningen. Det er bedre at beskære buske og træer forår eller sommer, hvor sårene på grene og stammer hurtigere lukker sig, og chancen for at plantesygdomme kommer ind gennem såret, er mindre end nu.

TIP 2 – VASK OG PAK VÆK

Haveredskaberne kommer ikke særlig meget i brug de næste mange måneder. For at de ikke skal ruste eller træet på skaftet sprække, mens de holder vinterfri, bør du vaske dem rene og eventuelt give dem en gang olie, inden de sættes på plads.

Havemøblerne holder bedre, hvis de står beskyttet i et skur, under et halvtag eller en presenning om vinteren. Det gælder dem alle, både dem af plastik, rattan, træ og hvad de ellers laves af. Vask dem rene, lad dem tørre og dæk dem så til. Bruger du presenning, så bind den godt til, så den ikke rives af i barskt blæsevejr.

Trampoliner og andet flyvefærdigt bør også gøres grundigt fast eller pakkes væk indtil foråret, så det ikke skal hentes tre haver væk efter en efterårsstorm.

TIP 3 – HØST, HVAD HØSTES KAN

Den første nattefrost kommer i oktober, og så er det farvel til sommergrøntsagerne. De tåler ikke frost, og de skal høstes inden da. Det gælder blandt andet bønner, ærter, løg, squash, græskar, majs, bladselleri og det meste salat.

De halvvisne blade og stængler, der er tilbage efter høsten, kan komme i kompostbunken eller klippes i mindre stykker og få lov at ligge ovenpå jorden i køkkenhaven. Det er ikke superkønt, men det beskytter og forbedrer jorden effektivt gennem vinteren.

Efterårsoprydning i køkkenhaven består i at høste og rydde op - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke din have

Lad endelig vintergrøntsagerne blive stående. Det er de robuste typer, der kan tåle at stå ude hele vinteren som vintergulerødder og vinterporrer, grønkål, rosenkål, pastinak og jordskokker. Nogle som pastinak, rosenkål og grønkål smager faktisk bedst, når de først har fået frost.

Læs også: 12 grøntsager der kan stå haven hele vinteren >>

ET GODT TIP…
Kartofler er ikke vintergrøntsager, men de kan godt tåle den første gang nattefrost, da de er nede i jorden. Men det er en god idé ikke at trække den for længe med at få dem høstet. De kan få en sødlig smag,  som vil få de fleste til at rynke undrende på næsen, hvis temperaturen i jorden, hvor de ligger, kommer under 5 grader. 

TIP 4 – RYD OP I DRIVHUSET

Vi kan tit plukke tomater og chili til langt hen på efteråret, men når frosten kommer, er det slut. Er der kun få tomater tilbage og en hel masse halvvisne planter med skimmel, så kan du lige så godt rydde det nu. De sidste tomater kan eftermodne indenfor, og det er meget sjovere at vaske drivhus en solrig oktoberdag end en gråkold dag i november.

Flyt alle møbler og krukker ud af drivhuset, og fjern alle planter, der kan fjernes. Lav en sæbeblanding af krystalsæbe (fast brun sæbe) og varmt vand. Tag en stiv børste og skrub løs på ruderne, så algerne forsvinder. Kom også godt ind i kroge og samlinger, hvor der kan gemme sig sygdomme og skadedyr, som bare venter på at hoppe på dine nye drivhusplanter til næste år.

Spul efter med vandslangen og åbn alle døre og vinduer, så drivhuset kan tørre. Bagefter er det bare at sætte krukker og møbler ind igen og glæde sig over, at der nu er god plads til at nyde de sene efterårsdage fra drivhuset.

TIP 5- SLÅ GRÆSSET EN SIDSTE GANG

Vi nærmer os tidspunktet for årets sidste græsslåning. En opgave, som de fleste af os synes, det er okay at slippe for.

Er der mange blade på plænen, så starter du med at rive dem sammen og lægge dem til side (mere om det i næste tip). Er der kun få blade, kan du nemt køre dem over med plæneklipperen. De vil blive findelt til mindre stykker, som orme og andre nyttige dyr vil omdanne til muld i løbet af efteråret.

Riv blade sammen og slå græsplænen for sidste gang i oktober - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke din have

Når du slår græsset for sidste gang, bør du sætte klippehøjden lidt op. Er græsset kortere end 4 cm gennem vinteren, er det mere udsat for at få vinterskader og gå ud. Du skal dog heller ikke gå i den anden grøft og lade plænen stå langhåret. Så er det mere udsat for sneskimmel. En højde på 5 – 6 cm er en fin sidste klippehøjde for græsplænen.

Vil du gerne have et glædeligt gensyn med plæneklipperen til foråret, så gør den ren for gammelt græs og olie og giv den lidt smøring, inden du sætter den ind i skuret. Tøm også gerne benzintanken for gammel benzin eller tag batteriet af. Lad det helt op og gem det væk et sted, hvor det ikke får frost, så holder det bedst.

2 ting vi ikke behøver gøre i haven om efteråret

TIP 1 – KØR IKKE DE VISNE BLADE PÅ LOSSEPLADSEN

Visne blade i tykke lag på græsplænen er ikke godt for den. Men i stedet for at rive dem sammen og køre dem på genbrugspladsen, så læg dem ovenpå de tomme køkkenhavebede, ind mellem planterne i blomsterbedet, under hækken e.l. Her vil de beskytte jorden og planterne mod vinterkulde og med regnormenes hjælp blive forvandlet til rigtig god havejord.

TIP 2 – FJERN IKKE ALT DET VISNE I BLOMSTERBEDET

Sommerens farverige blomsterbede ligner skygger af sig selv her i oktober, og det er tid til at rydde lidt op i dem, så de bliver til at holde ud at se på gennem vinteren.

At luge ukrudt og fjerne de grimmeste planter og det værste rod som for eksempel lathyrus/ærterblomster, der har bredt sig ukontrollabelt, giver hurtigt et pænt bed.

Men vær varsom med saksen. Der er nemlig flere gode grunde til at lade de fleste af de visne stauder stå i bedet og først klippe dem ned til foråret.

Mariehøns og andre nyttige insekter finder vinterhi i de visne blomster og stængler, fuglene spiser de tørre frø på de visne planter, når det bliver småt med frisk føde, på rimfrostdage får du det skønneste syn hen over blomsterbedet, og de visne plantedele beskytter næste års blade og blomster mod hårdt vintervejr, så der er større chance for, at de overlever og kommer stærkt igen til foråret.

Lad de visne blomster stå i staudebedet. De giver vinterly for insekter, mad til fugle og beskytter jorden og forårets planter - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke din have

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *