Kålens forårsforvandling
- Kategorier: Forår - Køkkenhave
- Kommentarer: 2
Nogle slags kål som grønkål, rosenkål, palmekål og blomsterkål kan stå i haven hele vinteren, hvor vi kan plukke af den, selv når det er isnende koldt.
Kålplanterne pynter i den ellers lidt nøgne have med deres grønne eller lilla farver, og de gør ikke det store væsen af sig. Før foråret kommer, for så svinger Frøken Forår sin tryllestav, og der går kålforvandling i den.
Blomsterkålen begynder at omdanne sig til juletræsform, de små kålhoveder på rosenkålens stængel åbner sig som blomster, og palmekålen laver masser af bøgebladsgrønne skud.
Kålen har fået forårsfornemmelser og det kribler i hele planten for at formere sig. Der skal laves kålblomster, der kan blive til frø og nye planter, og det starter alt sammen med, at kålen begynder at sætte nye skud.
Høst de nye kålskud
De nye skud pibler frem fra hvert bladhjørne på kålplanterne, og det tager ikke mange uger, fra de første spæde skud stikker toppen frem, til de er 10-20 cm lange.
I den periode hvor kålskuddene netop begynder at titte frem, skal man holde sig fra kålen. Energien går til de nye skud, og det går ud over smagen af de gamle kålblade. Heldigvis kan kålskuddene spises, når de efter kort tid er vokset lidt større. Menuen er skiftet, men der står stadig kål på den.
Kålskuddene er forårsdelikatesser, der kun kan hentes friske i haven. Butikkerne sælger aspargesbroccoli, der ligner lidt. Men de når ikke kålskuddene fra din egen have til sokkeholderne.
Kålskuddene fra din have smager både grønt, sødt og en lille smule bittert, og har du en kål, du elsker smager af, så vil du sandsynligvis også elske kålskuddene fra den.
De nye kålskud høstes, inden de blomstrer og på det stadie, hvor de ligner små aflange broccoli. De kommer frem der, hvor bladene vokser ud af stænglen, og der kommer mange af dem.
Du kan høste dem, mens de er helt små, eller lade dem vokse sig lidt større, så der er mere mad i dem. Gør det dog, mens de stadig ligner broccoli. Det vil sige, inden de begynder at åbne de små knopper i toppen, som bliver til blomster.
Det nemmeste er at knække dem af med fingrene. Helt af sig selv, vil de brække der, hvor det sprøde stopper, og skuddets stængel bliver mere træet og uinteressant at spise.
Sådan bruger du kålskud i maden
Hele kålskuddet kan spises – stængel, blade og blomsterknopper – og det bruges i madlavningen på samme måder, som vi plejer at bruge asparges eller broccoli.
De mindste kålskud er fine rå serveret med en dressing eller i en salat, hvor der for eksempel også er tern af æbler og kogte kartofler, som de går godt i spænd med smagsmæssigt.
De lidt større kålskud kan helt simpelt koges (kort tid), steges på panden eller bages i ovnen.
Hvis de koges, så skær dem i stykker og sorter dem efter tykkelse, så de tyndeste får lidt mindre kogetid end de tykke.
Du får det bedste kogeresultat ved at blanchere dem. Det er samme metode, som når grøntsager ordnes til fryseren, men her skal de bare spises med det samme. Kog kålskuddene i et par minutter og hæld dem derefter direkte i en skål med vand og isterninger, så de køler lynhurtigt af og bevarer et godt bid.
Læs også: Blanchering – hvorfor og hvordan? >>
Dampes kan de også, og dampede kålskud smager skønt alene eller serveret som tilbehør til fiskeretter. Top det op med krydderurtesmørsovs eller hollandaise, som hiver smagen i både fisk og kålskud op.
Kålskud er også gode i wokretter. De skal have to-fire minutter i rygende varm olie og konstant bevægelse, så bevarer de det sprøde knæk uden at være rå.
Men ellers er de også gode som helt enkelt tilberedt tilbehør. Olivenolie, hvidløg, salt, peber og et skvæt citron klæder kålskuddene overraskende godt.
Smagsforskellen i kålskuddene er ikke voldsom mellem de forskellige slags kål. Kålblade kan smage forskelligt, men med skuddene kan vi sagtens blande dem, der er klar til høst i haven uden at skelne til, hvilken slags kål, de kommer fra.
Kan du ikke bruge alle de høstede kålskud med det samme, kan de opbevares i køleskabet stående i et halvfyldt glas vand i nogle dage. Men smagen og vitaminindholdet er bedst i de kålskud, du lige har hentet ude i haven.
De hovedløse kålhovedplanter laver også skud
Den der har været en dovenkrop og ikke fået fjernet selve kålplanterne i haven, efter at kålhoveder som rødkål, hvidkål, savoykål, spidskål osv. blev høstet i efteråret, bliver belønnet for sin dovenskab her i foråret.
Ligesom grønkålen, blomsterkålen, rosenkålen og palmekålen, som vi har kunne høste af hele vinteren, vågner de her hovedløse kålplanter af vinterdvalen i april og begynder at vokse videre ved at sætte små, nye skud langs kanten af der, hvor det oprindelige kålhoved blev skåret af.
Det er også kålskud. Og de er lige så fine og spiselige, som dem der kommer frem på grønkål og de andre vinterkål.
Lad kålplanterne blomstre
Får nogle af kålskuddene lov at vokse videre, vil de forvandle sig videre til blomster.
Når blomsterne begynder at vise sig, bliver kålskuddene mindre spændende at spise. De bliver lidt træede og kedeligere i smagen.
Heldigvis er også kålblomsterne spiselige, og de hvide eller gule små blomster har en mild kålsmag, der klæder både en salat og som klædeligt drys på toppen af varme retter.
Mere for medlemmer: Spis grøntsagernes blomster >>
Lav dine egne kålfrø
Lader du blomsterne forvandle sig videre til frø, kan du høste frø af dine egne kålplanter. Du vil ikke få præcis samme slags kålplanter ud af det, men det kan være et sjovt eksperiment at lave sine egne kålplanter fra frø.
Frøene er dog først modne sidst på sommeren, så du skal have med i din plan for køkkenhaven, at de gamle kålplanter får lov at stå så længe.
Hvis du vil have mere
Vil du vide mere om, hvad du kan høste i haven hvornår af lækre sager – og generelt få at vide, hvad du kan gøre i din have, og hvordan du gør det på den nemme måde, så kom med i Klub Dyrkhaven. I klubben får du en hjælpende hånd til at skabe dig en frodig og fantastisk have.
Siki 13. september 2022 at 17:42
Hej Dyrkhaven,
Hvad med frøene fra kål, kan de spises? Jeg synes ikke, at jeg kan finde noget om det nogle steder.
Venlig hilsen
Siki
Heidi Kirk Nissen 14. september 2022 at 08:44
Hej Siki,
Det korte svar er, at ja du kan godt spise frø fra kål. De er ikke giftige. Men de er heller ikke særligt interessante at spise.
Du kan dog bruge dem til at laver spirer/mikrogrønt af inde i vindueskarmen og spise de små og smagfulde spirer, når de kommer frem. Der skal holdes en god hygiejne, men du kan google dig til en masse om, hvordan du dyrker spirer/mikrogrønt.
Er det fordi du er nysgerrig på at spise de aflange kapsler med frø i, så kan du godt bruge de umodne af dem. Gamle og tørre er de ikke nogen stor kulinarisk oplevelse. Der ville jeg i stedet lade radiser sætte frø. De laver nogle spiselige frøkapsler – kaldet skvulper, der har en god, stærk smag og er mere anvendelige i køkkenet for eksempel i salater eller wokretter.
Både blade, stilke (bedst unge og tynde), de nye skud og blomster er spiselige på kål. Men roden skal du holde dig fra at sætte tænderne i, den er ikke spiselig. Husk også kun at spise af den spiselige slags kål. Pyntekål skal vi ikke begynde at putte på tallerkenen.
Mange havehilsner
Heidi Kirk Nissen