Om Heidi Kirk Nissen

Om Nisse der står bag Dyrkhaven.dk - Dyrkhaven.dk gør det nemmere at dyrke din have

Nysgerrige besøgende på Dyrkhaven.dk har flere gange spurgt mig, om hvem Heidi Kirk Nissen egentligt er. Her besvarer jeg først 3 af de spørgsmål, som jeg oftest får, og bagefter fortæller jeg lidt om mig og min baggrund for at starte Dyrkhaven.dk.

Vil du vide noget om Dyrkhaven.dk, så kig her >>

3 spørgsmål og svar om Heidi Kirk Nissen:

Spørgsmål 3: Hvor har du lært at dyrke have?

Heidi Kirk Nissen svarer: Nogle børn har altid sorte knæ. Jeg havde sorte negle af at rode i jorden. Det var derfor også naturligt for mig at læse til agronom – plantedyrkning – på Københavns Universitet, da jeg blev stor nok.

Siden har jeg finpudset min haveviden i min egen og andres haver.

Og selvom jeg efterhånden ved en hel del om at dyrke have, så lærer jeg også hele tiden nyt ved at stikke næsen dybt i mine mere end 300 havebøger, tage på havekurser og haverejser, snakke med andre haveejere og ikke mindst selv rode i haven så tit, det er muligt.

Siden 2018 har jeg desuden været redaktør af Danmarks største havehjemmeside www.havenyt.dk. Den er mere havenørdet, end det jeg laver her på Dyrkhaven.dk, men alt hvad jeg lærer der, bliver selvfølgelig også en del af Dyrkhaven.dk.

Spørgsmål 2: Hvordan er din egen have?

Heidi Kirk Nissen svarer: Ligesom mere end 85% af Danmarks befolkning bor jeg i en by. Jeg har ikke Camilla Plums eller Søren Ryges store landbohaver, men en villahave på 1400 m2 med fortov, hæk og naboer til tre sider.

I min have har jeg en køkkenhave med 12 lave højbede, tre pallerammehøjbede og to drivhuse, 10 forskellige frugttræer, bærbuske, nødder og høns. Der er et legeområde med bålsted, græs til at spille bold, klatretræer, huler, hængekøjer og gynger.

Jeg har tre store blomsterbede, som blomstrer fra februar til november i forskellige farver, terrasser og siddepladser så jeg altid kan finde en lun solkrog til kaffen, og der er flere steder med vild natur, så også pindsvin, sommerfugle og humlebier har det godt.

I et stille hjørne af have har jeg et afstressende sidde-og-slappe-af-i-bed efter principperne om stresshaver, som jeg tog et kursus i sammen med  de landskabsarkitektstuderende.

Mit seneste projekt er min forhave, hvor jeg har fjernet græsplænen og laver et tørketålende, insektvenligt og overdådigt smukt blomsterbed.

Og det næste projekt er en eventyrhave med hemmelige stier og mystiske planter, der kan bringe legebarnet frem i enhver.

Spørgsmål 3: Hvad bruger du din have til?

Heidi Kirk Nissen svarer: Mest af alt nyder jeg at se på den og bare være i den. Mere konkret bruger jeg den ofte til at slappe af i og få ro efter en travl dag. Nogle gange har jeg større brug for at komme af med energi, og så er det genialt at knokle løs med spaden og samtidig ganske gratis få gode overarme og en stram mølle (”røv” for dem, der ikke er fynboere).

Jeg bruger også tit haven til venindesnakke over kaffe, og den er rigtig god til middage med dug og lanterner, eller spis-og-skrid med mad lavet over bål sammen med venner og deres børn.

En stor del af min haveglæde skyldes min begejstring over alt den fantastiske mad, den giver mig. Krydderurter, bær og frugt får jeg stort set uden at røre en finger, og alt det andet får jeg tifold igen i forhold til arbejdsindsatsen i sparede indkøb og imponerende bedre smag end supermarkedets.

Bonusspørgsmål: Er det rigtigt, du kaldes Nisse?

Heidi Kirk Nissen svarer: Ja, det er sandt, at jeg også går under navnet “Nisse”.

Det er ikke fordi, jeg er en havenisse, som så mange har gættet på. Det har heller ikke noget med julens nisser at gøre. Det er desværre meget mere kedeligt.

Jeg bliver kaldt Nisse, fordi jeg som barn kom i en ny klasse, hvor en pige hed det samme som mig til både for- og mellemnavn – Heidi Christina. Jeg fik derfor kælenavn efter mit efternavn, som er Nissen.

Nisse har hængt ved, men jeg kaldes også mere officielt Heidi Kirk Nissen.

Det hele startede med…

Jeg er vokset op i en lille landsby på Ærø. Markerne var i baghaven, og i selve haven var der en idyllisk barndomsverden med masser af bærbuske, gamle frugttræer, køkkenhave, høns osv. Jeg var typen, der puttede peberfrugtfrø ned i min mors potteplanter, lavede en mindre skov ved at plante kastanjerne i hele forhaven, prøvede at få kiwifrø til at spire osv.

Selv som lille rodede Nisse med jord og planter - Dyrkhaven.dk

Da jeg flyttede hjemmefra, flyttede planteglæden med. Talrige tomatplanter har snoet sig rundt om mine gardinstænger, og i køkkenets vindueskarme stod opvaskebørsten altid lidt klemt mellem krydderurterne.

Efter studiet i plantedyrkning på KU Life fik jeg så min egen første have. En stor terrasse med fliser, som jeg straks indrettede med 117 krukker, hvor jeg eksperimenterede med dyrkning af grøntsager, krydderurter og blomster.

Min næste have blev den, jeg har nu. Tæt på 1400 m2 inde midt i Svendborg på Sydfyn. Med den fulgte også et større, gammelt hus med tilhørende flere pasningskrav, mere stressende jobs, tidskrævende praktisk opgaver, ditto mand og barn og alt det andet, der tager de fleste af døgnets vågne timer.

Det var et fyldigt liv, men der var ikke mange timer tilovers til min elskede have. Den begyndte at gro til, og hver gang jeg kiggede ud på den, var den en kilde til tristhed og dårlig samvittighed.

Der gik noget tid i det frustrerende limbo, indtil jeg valgte min løsning, som var målrettet at gøre haven nem og stadig frodig og flot på en måde, så jeg igen kunne nyde den. Og det lykkedes. Min have i dag er langt mindre pasningskrævende, og den er meget mere frodig, smuk og fuld af liv.

De erfaringer vil jeg gerne dele med andre, der gerne vil have en nem, skøn og oplevelsesrig have. Så derfor lavede jeg Dyrkhaven.dk med det formål, at den skal hjælpe haveejere med genveje til en nemmere have.

Jeg giver ikke opskriften på en doven have. Det er både sundt og skønt at være aktiv i haven, men jeg vil gerne inspirere til at dyrke haver, som vi er glade for og stolte af, haver der er realistisk at passe i en travl hverdag, og haver som vi ikke har lyst til at forlade, fordi de er så rare at være i.

Det er de tanker og erfaringer, som udgør fundamentet for den viden og de havetips og tricks, som jeg deler her på Dyrkhaven.dk og ikke mindst i Klub Dyrkhaven.

Læs mere om Klub Dyrkhaven her >