Sådan dyrker du mistelten i haven
Mistelten er en indgroet del af julen, som du med lidt held og en god portion tålmodighed kan dyrke i din egen have.
Mistelten er en såkaldt halvsnylter og skal gro på et træ. Det kan for eksempel være et æbletræ, pæretræ, paradisæbletræ, bærmispel, tjørn, ahorn, poppel, lind, eg, birk eller røn.
Det er vigtigt, at misteltenen er frisk, når du vil så frøene, der gemmer sig inde i de hvide bær. Derfor skal du købe den mest friske mistelten, du kan finde her i juletiden, med saftspændte, klare og hvide bær.
Kan du vente, kan du også så frøene i marts, april eller maj. Her skal du rundt en planteskole for at få fat i bærrene, men succesraten er til gengæld lidt større end ved en decembersåning. Men har du bær nok på din julemistelten, så gør da forsøget.
Er du rigtig heldig, kan du måske få lov at plukke en gren fra en mistelten på et træ. Det med selv at plukke har den ekstra fordel, at du ved, hvilket træ, misteltenen kommer fra og kan så den på samme slags træ. Mistelten spirer bedst på samme slags træ, de selv har vokset på, og det er ikke nemt at vide, hvis den er købt i en butik.
Selve såningen af din mistelten foregår ved, at du tager et bær fra en frisk mistelten og maser det indre af bærret med frø og gelésnask ud på en lodret gren på 1-2 cm tykkelse.
Det skal være en ung gren, så den nye spire nemmere kan trænge gennem barken ind til træets ved, som misteltenen vil suge næring af. Det er der, det med snylteriet kommer ind, men bare rolig, mistelten slår stort set aldrig deres værtstræer ihjel.
Snasket indeni bærret er klistret, og det vil holde frøene fast på grenen, men grenen skal være tør, ellers glider de af. Smør det gerne på et sted på grenen, hvor der er en lille sidegren, så frøene hviler i den lille grenvinkel og sidder bedre fast.
For størst succes bør du sætte mange bær fast på samme træ, da kun 10-20 % af frøene vil spire, og du skal sikre dig, at du både får hun- og hanplanter. Det kræver nemlig misteltenplanter af begge køn indenfor en rimelig afstand for at kunne bestøve og skabe de eftertragtede hvide bær.
Brug gerne et par plastikhandsker og vask hænderne, når du er færdig med din såning, da bærrene på mistelten er giftige. Du dør ikke af at få saften på hænderne, men der er jo heller ikke nogen grund til at røre for meget ved giftige plantesafter.
Efter veludført arbejde er det bare at være tålmodig i et års tid eller to, hvor de første misteltenblade med lidt held vil vokse frem. Og yderligere tålmodig i 4-6 år for at få de første misteltenbær.
Vil du se resultater lidt hurtigere, kan du købe et frugttræ, der allerede har en mistelten på sig i en planteskole.
Dyrk mere julestemning i haven
Det er ikke kun mistelten, du kan dyrke i din egen have og pynte op med til jul. Vores haver er fulde af smukt, gratis og klimavenligt julepynt i form af krogede grene, blødt mos, visne blomster, flotte frøstande og farverige bær. Det hele er derude i din have og venter kun på, at du finder det og bruger det til at lave dekorationer, kranse og andet julepynt.
I Dyrkhaven.dks e-bog “Brug ting fra haven til din julepynt – Det kan du finde af materialer til julens kranse og dekorationer i din egen have” får du masser af inspiration til flotte ting, du kan hente lige ude i haven og pynte med. Du får også smarte tricks og gode råd, der får dine kreationer til at holde længere.