Sådan høster du dine egne frø

Sådan høster du dine egne frø og får gratis planter til foråret - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke dine have

Det er både nemt og sjovt at høste dine egne frø. Du får masser af frø til gratis planter næste år. Og som regel i så rigelige mængder, at du kan dele eller bytte med venner og familie. Her får du 6 tips til, hvordan du nemmest og bedst høster dine egne frø.

De 6 tips til at høste dine egne frø

TIP 1 – VÆLG DE NEMME PLANTER

Der er nogle planter, som er nemmere end andre til at samle frø af og få til at spire næste år. Det drejer sig bl.a. om: akeleje, blomstertobak, kornblomst, kæmpeverbena, lupin, morgenfrue, stokrose, tagetes, tallerkensmækker, valmue, ærteblomst og i køkkenhaven bønner, chili, dild, græskar og squash, tomat og ærter.

TIP 2 – VÆLG DE FLOTTESTE FRØ-FORÆLDRE

Vælg de planter, som har den allerflotteste blomst, tomat mv. og bind en farvet snor om den udvalgte frø-forælder. Den vil give det flotteste afkom, og snoren vil gøre, at den er nem at finde, når den er gået i frø og ikke længere ligner sig selv.

Selvom du lader en enkelt eller to udvalgte blomster sidde og gå i frø, kan du sagtens fjerne de andre visne blomster, og dermed få planten til at blomstre i længere tid.

TIP 3 – HØST PÅ EN TØR DAG

Høst dine frø på en tørvejrsdag og gerne i solskin midt på dagen, hvis det er muligt. Der vil indholdet af vand i frøene være på sit mindste, hvilket giver mindre risiko for, at de rådner.

TIP 4 – FÅ FRØENE FRI

Hold øje med de forskellige frø-forældre, som du har udvalgt dig. Deres frø bliver modne på forskellige tidspunkter. Det handler om at tage dem, når frøstandene er brune, tørre og papiragtige, men inden alle frøene af sig selv begynder at drysse af.

Sidder frøene godt løs som f.eks. i en frøstand fra en valmue eller dild, kan du bøje den over en skål og med let hånd banke frøene ned i skålen. Er frøene derimod ikke helt villige til at slippe, kan du klippe hele frøstanden af og tage den ind til eftertørring i stuen.

TIP 5 – EFTERTØR FRØENE INDENDØRS

For at frøene holder sig godt, helt til de skal sås til foråret, er det vigtigt, at de er helt gennemtørre, inden de pakkes væk.

Læg frøene eller frøstandene ud på et stykke fugtsugende køkkenrulle på tallerkener, små låg eller andet med en kant (så du undgår at få frø overalt). Placer dem i en vindueskarm og lad dem tørre 3-7 dage. Er frøstanden lukket, vil den som regel begynde at åbne sig efterhånden, som den tørrer. I løbet af en uges tid er det nemt at få frøene ud.

TIP 6 – OPBEVAR FRØENE KORREKT

Dine frø skal opbevares tørt, mørkt og køligt (men frostfrit) i noget, som lader dem ånde. Det sidste er for at undgå, at de rådner, hvis de ikke er blevet helt gennemtørre. Er du sikker på, at de er 100 % gennemtørre, kan du godt gemme dem i lufttætte beholdere som små glas o.l.

Kaffefiltre eller små kuverter kan bruges til opbevaring af frø. Er du fingernem, kan du folde små frøkuverter af papir. Du kan også tage den nemmere vej og købe professionelle frøposer i kraftig kardus, som kan genbruges flere gange.

Køb frøposer til dine egne frø her >>

Skriv plantenavn og årstal på dine frøposer og gem dem i en kasse, æske eller anden beholder. Du kan også putte dem i et fotoalbum med lommer, som gør det nemt at overskue, hvad du har af frø. Mine frø ligger i  de professionelle frøposer i en lille kuffert i min kølige, men frostfrie kælder. Andre gemmer deres frø i et køligt værelse eller i køleskabet. Det handler også om, hvor mange frø, man har, og hvor meget de fylder.

ET GODT TIP…
Det er ikke alle børn, der ligner deres forældre. I planteverdenen er det det samme. Her er det heller ikke alle frø, der giver samme afkom, som forældreplanten. Nogle gange kan du opleve at tage frø af en hvid blomst og få nye planter, som er f.eks. lyserøde. Vil du være 100 % sikker på at få en bestemt farve blomster eller slags græskar mv., kan det derfor være en god idé at købe nye frø.

Du skal heller ikke tage frø af planter, som er F1 hybrider. De giver ofte nogle ikke særligt spændende afkom. Der står “F1” på frøposen, hvis de er det.

Læs også: Brevkassen – Hvad er F1 frø? >>

Hvis du vil have mere

Dette er et eksempel på en af de artikler, som medlemmer af Klub Dyrkhaven har adgang til. Vil du gerne have mere af den slags, så kom med i klubben.

Udover adgang til mange flere medlemsartikler, får du også gratis adgang til alle Dyrkhaven.dks e-bøger, svar på spørgsmål om din have i brevkassen, tip til hvad der er det vigtigste at gøre i haven lige netop nu og meget mere.

Læs mere om Klub Dyrkhaven her >>

Få grønne fingre med Klub Dyrkhaven. hvor du får en hjælpende hånd og lærer at skabe dig en fantastisk og frodig have - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *