4 tips til at slippe af med bladlus og 2 til at forebygge
- Kategorier: Skadedyr - Medlemsartikel - Køkkenhave - Blomster
- Kommentarer: 0
Sommer er lig med bladlus. De små lus er 1-3 mm lange, de kan være sorte, gule, hvide, grønne eller brune, og på 3 uger kan en enkelt hun få 50-100 unger, så et par bladlus bliver hurtigt til rigtig mange.
Der findes mange slags bladlus. Nogle går efter frugttræernes blade, andre efter roserne eller dahliaerne og andre igen kravler rundt på bønne- eller tomatplanterne. Du kan i princippet finde bladlus på langt de fleste af havens planter.
Bladlus kan forkrøble planterne
Bladlusene slår som regel ikke dine planter ihjel, men de sætter sig på undersiden af blade eller på de nyeste skud af dine planter og suger saften og kraften ud af dem, så de bliver krøllede og forkrøblede.
Bladlusenes afføring kaldes honningdug, og den er også noget klistret stads, der sviner dine planter til og gør dem mere udsatte for svampesygdomme, der får en nem måde at starte deres liv på i honningduggen.
Derfor er det en god idé at fjerne bladlusene, hvor der er mange af dem. Altså hvor de sidder i tætte klynger, og planterne ser ud til at lide under det. Et par blade på et frugttræ gør ingen skade, men små planter kan tage ganske meget skade af bladlusenes intense angreb.
ET GODT TIP…
Hvor bladlusene er få, er det nemmest bare at lade dem være. Vi slipper aldrig helt fri for dem i haven, for de er så små, og de kommer lynhurtigt hen over hækken fra naboerne, så snart vi er sluppet af med dem i vores egen have. Så en pragmatisk tilgang kan anbefales, hvis der vel at mærke kun er tale om et beskedent antal.
To måder at forebygge angreb af bladlus på
Bladlusene vil som sagt komme ind i vores haver. Men vi kan godt gøre noget på forhånd for at mindske omfanget af deres angreb. Det kan jo være, vi har tidligere og triste erfaringer med, at de går efter nogle bestemte af vores planter, og så er det rart at være lidt på forkant.
Tip 1 – Sørg for at dine planter har det godt
Planter, der er syge, stressede eller bare ikke trives, hvor de står, er mere udsatte for bladlus end veltilfredse og sunde planter.
Sørg for at passe dine planter godt med vand og eventuelt gødning, samt at de står, hvor de er skabt til at gro i forhold til sol/skygge og jordtype, så sker der mindst mulig skade på dem.
Tip 2 – Forvir bladlusene
Dyrker du planter som lavendler, løg, tagetes, krydderurten sar og andre planter med en stærk duft omkring dine mest bladlusudsatte planter, så vil de stærke dufte kunne forhindre en del af de flyvende bladlus i at kunne snuse sig frem til planterne. En glimrende forvirringsstrategi.
ET GODT TIP…
Du kan også friste bladlusene med deres yndlingsplanter, så dine yndlingsplanter går fri. Det kaldes lidt brutalt at bruge offerplanter. Planter du for eksempel tallerkensmækker under tomatplanter, vil de sorte bladlus hellere angribe tallerkensmækkerne i stedet for dine tomater, som får lov at stå i fred.
Fire måder at komme af med bladlus på
Men hvor bladlusene allerede er kommet til og er blevet til mange, kan du også godt gøre noget ved dem, og der er flere måder at få has på bladlus på. Her er fire af de nemmeste.
Tip 1 – Fjern dem med fingrene
Har du kun et overskueligt antal bladlus, så brug fingrene til forsigtigt at fjerne de små bæster.
Forsigtigheden er ikke for at passe på bladlusene, som meget gerne må mases, men for ikke at skade planten. Tag eventuelt tynde plastikhandsker på eller brug en tynd klud, hvis du synes, det er ulækkert.
Tip 2 – Spul dem af med vandslangen
Spul dem væk med en stråle fra vandslangen. Bladlusene falder ned på jorden, hvor en del vil blive spist af edderkopper, biller, småfugle mv.
Nogle vil dog kravle op på planten igen, så hold øje med dem og spul eventuelt nogle dage i træk. Spul ikke for hårdt på tynde planteskud, der kan knække under trykket fra en hård vandstråle.
Tip 3 – Få andre dyr til at æde dem
Placer naturlige fjender af bladlus på de angrebne planter og lad dem æde løs.
Du eller børnene kan for eksempel håndsamle mariehøns i haven og sætte dem på de angrebne planter. Mariehøns lever overvejende af bladlus og kan nå at æde op til 6500 af dem i deres liv.
Er haven sørgeligt tom for mariehøns, kan du også købe et udvalg af bladlusspisende nyttedyr på hjemmesider med biologisk bekæmpelse og nyttedyr som eksempelvis på www.nyttedyr.dk.
Der er også mange andre dyr end mariehøns, der æder bladlus. Det gælder blandt andet galmyg, guldøjer, snyltehvepse, svirrefluer, tæger og småfugle som musvitter og mejser. Men de er mere svære at finde og indfange end mariehønsene.
Her gælder det i stedet om at lave gode levesteder for den slags dyr, så de slår sig fast ned i din have. Kvasbunker og gamle træstubbe er glimrende levesteder for insekterne, og fuglene kan du lokke til med tætte buske, træer, fuglekasser og et rigt insektliv, som de kan mæske sig i.
Læs også: Sådan laver du et lille kvashegn i haven >>
ET GODT TIP…
Myrer er gode venner med bladlus. De beskytter dem, fordi de gerne vil have deres honningdug. Gør du det svært for myrerne omkring dine mest bladlusangrebne planter (ved for eksempel at holde jorden fugtig, så de ikke kan lave et myrebo i den), så mangler bladlusene deres beskyttere, og der er nemmere adgang for de bladlusspisende insekter.
Tip 4 – Slå dem ihjel med insektsæbe
Køb en miljøvenlig insektsæbe på en planteskole eller i byggemarkedet og sprøjt på bladlusene. Det lægger en form for hinde over dem, så de dør.
Du kan også lave din egen insektsæbe og sprøjte på bladlusene på de angrebne planter. Eller bruge mælk! Læs mere i medlemsartiklen.
Læs mere: Opskrift på insektsæbe mod bladlus >>
ET SIDSTE GODT TIP…
Er der mange bladlus på en plante, så giv den først en omgang med insektsæben og indsaml eller køb derefter nogle af de nyttige, bladlusspisende insekter og sæt dem på planten. Der vil som regel være nogle bladlus tilbage efter insektsæbebehandlingen, og dem vil nyttedyrene nemmere kunne tage sig af, end hvis der er mange hundrede bladlus overfor 10 mariehøns.