stLight.options({ publisher:'12345', });

Top 10 over irriterende ukrudt

Sådan holder du 10 slags almindeligt ukrudt nede uden at bruge gift - Dyrkhaven.dk

Alle haveejere har ukrudt. Nogle kæmper mod det hver dag og har derfor en have, hvor kun spirende ukrudt skal hives op, når det lejlighedsvist titter frem, mens andre ikke gider kampen og trives fint med, at ukrudtet har slået sig fast ned og overtaget haven.

De fleste befinder sig et sted midt imellem og har en have, hvor ukrudtet nogle steder får lov at være, mens andre steder som for eksempel køkkenhaven og blomsterbedene luges lidt oftere.

Læs også: Hvordan undgår jeg ukrudt i køkkenhaven? >>

Der findes sprøjtemidler på flaske, som du kan bruge til at bekæmpe ukrudt med. Det er i bund og grund gift og noget skidt at bruge, der hvor vi bor og færdes.

Heldigvis er det ikke noget, vi behøver at sprøjte med i vores haver, for vi kan holde ukrudtet under rimelig kontrol, hvis vi luger hver 3. uge fra marts til Sankt Hans og derefter hver 4.-5. uge indtil sidst i september.

ET GODT TIP…
Tilmeld dig Dyrkhaven.dks nyhedsbrev og få e-bogen “5 tips til en nemmere have”, hvor et af dem netop handler om, hvordan du kan luge ukrudt på den smarte måde. Tilmeld dig nyhedsbrevet og få “5 tips til en nemmere have” her >>

10 ukrudt og tips til at holde dem nede

Her får du en top 10 over noget af det mest almindelige ukrudt, og miljøvenlige tips til at holde det nede.

Nr 1 til 5 af det mest irriterende ukrudt i Dyrkhaven.dks have - Dyrkhaven.dk gør det nemmere at dyrke din have

1. SKVALDERKÅL

Skvalderkål indtager nok pladsen over danskernes mest forhadte ukrudt. Den breder sig både med frø og via rødderne, hvor bare et lille stykke rod kan blive til flere nye skvalderkålsplanter.

Har du mange skvalderkål, så grav rødderne op med en greb, og lug alle spirerne, der efterfølgende titter frem. Regelmæssig lugning svækker skvalderkål en hel del, men den kan være svær at komme 100 % af med.

Læs også: Hvordan slipper vi af med skvalderkål i hækken? >>

2. SNERLER

Agersnerle har fine blomster, men kan hurtigt blive ret dominerende i et bed. De spreder sig via dybe rødder, som er svære at grave op og komme helt af med. Jævnlig lugning vil holde dem nede.

3. KVIKGRÆS

Kvikgræs er et problem i mange haver. Konstant lugning kan holde kvikgræsset i ave, men skal det helt væk, skal rødderne graves op med en greb, og alle rødder fjernes. Brug ikke en spade, der vil skære rødderne over, som der kan vokse nyt græs frem af.

4. FUGLEGRÆS

Almindelig fuglegræs er netop ret “almindelig” i mange haver. Den holder sig nede ved jorden og sætter små hvide blomster, der på ingen tid bliver til frø og nyt fuglegræs. Vil du af med den, skal du derfor luge den, mens planten er lille og ikke har nået at sætte frø.

5. PADDEROKKER

Agerpadderokker er noget sejlivet ukrudt, der har været på jorden siden dinosaurernes tid. Måske fordi rødderne går flere meter ned i jorden, hvilket også gør den svær at grave op. Det nemmeste er at luge de nye skud, straks de kommer op. Det vil svække den, så den ikke breder sig og lidt efter lidt bliver mindre.

Nr 6 til 10 af det mest irriterende ukrudt i Dyrkhaven.dks have - Dyrkhaven.dk gør det nemmere at dyrke din have

6. RANUNKEL

Krybende ranunkel spreder sig med udløbere og kan gro ganske hurtigt. Hiv de små planter op med rod, og brug en håndskovl eller håndgreb til at grave de større planter og deres rødder op.

Du kan også lave en ph-test på jorden (nem test, der kan købes på planteskoler) og er jorden sur, kan du kalke den med havekalk. Ranunkler foretrækker en sur jord, så kalk vil gøre det mindre attraktivt at være i dit bed.

7. MÆLKEBØTTE

Mælkebøtter er snu. De kan både holde sig helt flade, når de gemmer sig i græsplænen og stå høje og strunke, når de er i et bed. De er nemmest at få has på, når de er små, og inden de sætter deres mange flyvende frø.

Du skal gøre dit bedste for at få mælkebøtter op med rod, men mindst en tredjedel af roden skal med, ellers kommer der bare en ny plante.

Mere for medlemmer: Slip af med mælkebøtterne >>

8. VORTEROD

Vorterod er en forårsukrudt, som kan dække ganske store arealer på kort tid. Nogle lever med den, fordi den forsvinder igen af sig selv i juni, mens andre bekæmper den ved løbende at fjerne dens blade, eller grave den op og sikre, at alle de små runde rødder (yngleknopper) kommer med, så der ikke dannes nye planter fra dem.

9. BRÆNDENÆLDE

Brændenælder er noget bøvl at fjerne som store planter, fordi de brænder. Dæk dig godt af, inden du går til angreb f.eks. med regntøj og lange, tykke handsker og grav de store brændenældeplanter op med rod.

Hold dem nede ved at luge dem, mens de er små, så de ikke når at sætte frø eller sprede sig via rødderne.

Læs også: Hvordan slipper jeg af med brændenælder >>

10. RAPGRÆS

Enårig rapgræs er noget af det allermest udbredte ukrudt. Det vokser glimrende overalt og spirer og sætter frø det meste af året.

Rapgræs skal hives op med rod, hvis du vil af med det. Tag det så snart, du ser, der er kommet en tot rapgræs frem et sted, hvor det ikke hører hjemme, så er det ret nemt at få op.

En overvejelse inden du luger

Vi behøver ikke tolerere mængder af ukrudt, der hvor vi for eksempel dyrker grøntsager eller har vores højt skattede blomsterbede. Men måske kan vi godt være lidt mere tolerante i andre steder af haven.

Ukrudt er basalt set planter af enhver slags, som gror et sted, vi haveejere ikke synes, de skal være. Ofte er det planter af den vilde slags, som er kommet til fra naturen udenfor haven uden at blive inviteret.

Det kan irritere os mennesker, men dyrelivet i haven, de elsker de vilde planter. De har kendt dem i tusinder af år og har et tæt samspil med dem, hvor de lægger æg på planternes blade eller henter mad i deres blomster, og som tak hjælper dyrene med at bestøve planterne eller sprede deres frø.

Vil du gerne have en mere naturvenlig have med et myldrende liv af bier, sommerfugle, fugle og andre dyr og insekter, så er et godt sted at starte derfor med at luge de vilde planter/ukrudtet mindre.

Ikke i hele haven, men måske lade dem vokse i fred i det bagerste hjørne eller inde under buskene, hvor du alligevel ikke kommer særlig tit.

Du kan læse mere om de gode vilde planter og få mange andre tips til en mere naturvenlig – og samtidig pæn – have i e-bogen “29 tips til natur i haven” >>

Vil du have mere?

Vil du gerne have mere af den slags, så prøv et medlemskab af Klub Dyrkhaven.

Klub Dyrkhaven er for dig, der gerne vil dyrke en frodig, levende og flot have, men er usikker på, hvordan du skal gribe det an.

I Klub Dyrkhaven får du en hjælpende hånd, der fører dig uge for uge gennem de vigtigste ting, du skal gøre i haven og viser dig, hvordan du kan gøre dem nemmest, så du kan få den have du drømmer om uden at bruge oceaner af tid på det.

Læs mere om Klub Dyrkhaven her >>

Bliv god til at dyrke have på den nemme måde. Bliv medlem af Klub Dyrkhaven og få grønne fingre.

2 kommentarer

Jonna Dirchsen 15. april 2023 at 21:37

Jeg mangler den plante som hedder, gåde otte .

Svar

Heidi Kirk Nissen 20. april 2023 at 11:41

Hej Jonna,

Tænker du på gåsefod?

Det er helt rigtigt en plante, der af mange opleves som ukrudt, da den selvsår sig helt vildt.

Heldigvis er den nem at hive op ad jorden, og det er den bedste måde at begrænse den på.

Konstant lugning, inden den når at sætte frø, så vil mængden af gådefod aftage – med tiden.

Jeg fik frø med i noget kompost fra genbrugspladsen engang, så pludselig havde jeg gåsefod i alle mine højbede i køkkenhaven.

Heldigvis var jeg over det lige fra starten, og hver gang en ny plante kom frem, blev den hevet op. Det krævede opmærksomhed og længere tids lugning, men det lykkedes, og min køkkenhave er nu fri for gådefod.

Den eneste grund til, at den ikke er med på listen, er, at jeg måtte trække en streg et sted og kun vælge ti ukrudtsplanter.

Men så var det godt, at du skrev, så den kom med som bonus her i kommentarfeltet 🙂

Mange havehilsner
Heidi Kirk Nissen

Svar

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *