stLight.options({ publisher:'12345', });

3 ting der gør din køkkenhave federe

Få inspiration til tre dyrkningsprincipper, som vil give dig en federe køkkenhave - Klub Dyrkhaven gør det nemmere at dyrke din have

For at kunne bruge din køkkenhave optimalt og gøre den personlig, så den passer til netop dine drømme om en køkkenhave, er det smart at kende til nogle tricks og principper for køkkenhavedyrkning.

Her får du tre køkkenhavetricks, som kan give dig flere grøntsager, flottere bede, forvirre skadedyrene og få planterne til at trives bedre – what´s not to like?

TIP 1 – FÅ FLERE GRØNTSAGER PÅ LIDT PLADS

Det første handler om at udnytte den begrænsede plads, som er i mange køkkenhaver.

I stedet for at lade jorden ligge bar mellem grøntsager, som vokser langsomt, kan du udnytte pladsen og så nogle af de hurtigtvoksende grøntsager, som kan nå at blive høstet, inden de langsomtvoksende er blevet store.

Salat, radiser og spinat er hurtigtvoksende planter, som du kan så mellem kålplanter eller majs, som vokser langsomt. Du kan også dyrke babyrødbeder og babygulerødder som hurtigtvoksende planter, der kan høstes 9-10 uger efter såning.

En ekstra fordel ved at så hurtigtvoksende planter på den bare jord er, at de hurtigt dækker den, så der kommer mindre ukrudt.

Få flere grøntsager ved at så hurtigtvoksende grøntsager mellem de langsomtvoksende - Klub Dyrkhaven gør det nemmere at dyrke din have

ET GODT TIP…
Husk at høste og fjerne dine hurtigtvoksende planter, når de er modne. Lader du dem stå i bedet, kan de begynde at konkurrere med de andre grøntsager om næringsstoffer, lys og vand. 

TIP 2 – MANIPULER SKADEDYRENE

Det er pokkers ærgerligt at have brugt tid og kræfter på at dyrke grøntsager kun for at opdage, at de er blevet ødelagt af skadedyr, når du skal til at høste dem.

Mange skadedyr bruger næsen til at snuse sig frem til de planter, de angriber. Derfor er det en god idé at plante andre planter, som maskerer lugten af skadedyrets yndlingsgrøntsag.

De karakteristiske lugte af blomsterne tallerkensmækker og tagetes er gode camouflager generelt i køkkenhaven.

Gulerødder bliver også ofte udsat for angreb af gulerodsfluen, hvis larver gnaver klamme gange inde i guleroden. Planter du tagetes, løg eller hvidløg mellem gulerodsrækkerne, vil lugten fra planterne forvirre gulerodsfluen, så den ikke så let finder frem til de fristende gulerødder.

Brug planter til at forvirre eller manipilere med skadedyrene i din køkkenhave - Klub Dyrkhaven gør det nemmere at dyrke din have

Du kan også friste med skadedyrenes yndlingsplanter, så dine yndlingsplanter går fri. Det kaldes lidt brutalt at bruge offerplanter.

Planter du tallerkensmækker under tomatplanter, vil de sorte bladlus eksempelvis hellere angribe tallerkensmækkerne i stedet for dine tomater, ligesom salat mellem kål får sneglene til først og fremmest at gå efter salaten.

TIP 3 – PYNT KØKKENHAVEN MED FLOTTE OG NYTTIGE BLOMSTER

Skal køkkenhaven ikke kun være for maven men også for øjet og dyrelivet i din have, kan du plante blomster mellem grøntsagerne.

Det kan oplagt være spiselige planter, så de kan bruges sammen med alle de lækre grøntsager. Kornblomster, hjulkrone, tallerkensmækker, tagetes og morgenfruer er alle spiselige og farverige, så de lyser op mellem de grønne grøntsager.

Tallerkensmækker og tagetes er traditionelt orange, gule og røde i ret krasse nuancer. Men sår du dem selv, kan du også få dem i creme, lime, lys abrikos, bordeaux og andre mere afdæmpede farver.

Se hvordan du sår frøene i e-bogen “Forspiring – Fra frø til færdig plante” >>

Få en flottere og mere dyrevenlig køkkenhave ved at plante blomster mellem grøntsagerne - Klub Dyrkhaven gør det nemmere at dyrke din have

De spiselige blomster er også populære hos mange af havens nyttige insekter til gavn for hele haven, og de har samtidig den fordel, at de fungerer som et miljøvenligt middel til at mindske skadedyrsangreb på dine grøntsager.

Læs mere om blomster i køkkenhaven i e-bogen “29 tips til natur i haven” >>

Hvis du vil have mere

Dette er et eksempel på en af de artikler, som medlemmer af Klub Dyrkhaven har adgang til. Vil du gerne have mere af den slags, så prøv et medlemskab.

Udover adgang til mange flere artikler, der kun er for medlemmer af Klub Dyrkhaven, får du også ugentlige tips til, hvad der er det vigtigste at gøre i haven lige netop nu m.m.

Læs mere om Klub Dyrkhaven her >>

Bliv god til at dyrke have på den nemme måde. Bliv medlem af Klub Dyrkhaven og få grønne fingre.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *