stLight.options({ publisher:'12345', });

Sådan laver du et lille kvashegn i haven

Lav nemt et kvashegn til dyrene i din naturvenlige have - Dyrkhaven.dk

Søndag er der tit en lang kø ud til genbrugspladsen, hvor haveejere, der har været flittige med saks og sav, holder køler ved trailer for at aflevere deres haveaffald i form af afklippede grene og kviste – det vi under et kan kalde kvas. Det er lidt fjollet, for haveaffaldet/kvaset kunne gøre stor gavn for dyrelivet i haven.

Kvaset kan nemt klippes og saves i passende stykker og lægges i en bunke et fredeligt sted i haven under et træ, i et buskads eller bag skuret. Men har du en nok kvas, kan du også bygge et kvashegn.

Det ser mere ordentligt ud end en kvasbunke, og laver du det rigtig pænt, så kan det få en fremtrædende plads i haven og måske bruges som afgrænsning i stedet for en hæk.

Lav nemt et kvashegn til dyrene i din naturvenlige have - Dyrkhaven.dk

I kvashegnet vil biller, larver, bænkebidere og andre insekter slå sig ned i og under de afskårne grene. Fugle vil spise nogle af dem, og småfugle som gærdesmutten vil bygge rede inde i midten af hegnet, hvor rovdyr ikke kan nå ind. I bunden, hvor der er skyggefuldt og fugtigt, vil blandt andet tudser og frøer kunne finde et godt skjul.

Sådan laver du et kvashegn

Princippet for et kvashegn er, at du banker nogle stolper ned i jorden med en meters mellemrum og 50-60 cm afstand på tværs og lægger afklippede plantedele, grene og kviste ned mellem pælene. Pak det godt sammen, så bliver der plads til en del.

ET GODT TIP…
Stolperne omkring kvashegnet kan være af træ. Men du kan også gøre det hurtigere og nemmere ved at bruge nogle hegnpæle af metal, der kan købes uden at ruinere pengepungen i byggemarkeder.

Lav nemt et kvashegn til dyrene i din naturvenlige have - Dyrkhaven.dk

Hegnets anbefalede minimumsbredde på 50 cm skyldes, at det er en god bredde, hvor pindsvin og fugle kan lave deres reder uden, at fjender udefra kan nå dem. En god bredde gør det også nemmere at få lagt grenene og de andre plantedele ned i hegnet.

Højden på kvashegnet bestemmer du selv. Nogle laver det lavt, så det er nemt at lægge nyt kvas i, mens andre går efter den høje model som på billedet. Hvis fugle skal flytte ind i det, skal der lidt højde på, men resten af dyrene er fint tilfredse med et lavt kvashegn.

Lav nemt et kvashegn til dyrene i din naturvenlige have - Dyrkhaven.dk

Placering af kvashegnet

Umiddelbart er det bedste sted for et kvashegn et sted med sol eller let skygge.

Men har du plads til det, så lav gerne kvashegn flere steder i haven både på solrige steder og i skyggen under buske og træer. Havens dyr har forskellige boligpræferencer, og kvashegn på forskellige steder, vil tiltrække forskellige dyr.

Den langvarige kvashegn

Kvasset falder sammen med tiden, og så er det oplagt at toppe op med de afskårne grene og kviste fra næste gangs beskæring. Det er rigtig godt, at kvashegnet bliver stående det samme sted i flere år. Det får mange flere dyr til at flytte ind i det.

Lav nemt et kvashegn til dyrene i din naturvenlige have - Dyrkhaven.dk

Du kan også pynte kvashegnet. Vil du gerne have et festligt hegn allerede i år, kan du plante sommerblomster som lathyrus eller tallerkensmækker, der hurtigt vil dække det med flotte blomster hele sommeren.

Skal dit kvashegn stå i mange år, kan du for eksempel plante klematis som bjergskovranke, kaprifolie eller efeu, der med tiden vil dække store dele af det.

ET SIDSTE GODT TIP…
De grene, der er for store til kvashegnet kan du save til brændelignende stykker. Lægger du dem i en stabel et sted i haven, vil humlebier, mariehøns, biller og andre insekter hurtigt se det som et nyt lejlighedskompleks i kvarteret og flytte ind.

Vil du have mere?

Vil du have flere tips til, hvordan du kan gøre din have mere naturvenlig, så find inspirationen og de gode idéer i e-bogen “Tips til natur i haven”.

I den får du 29 konkrete og nemme tips, der med en beskeden indsats vil gøre din have meget mere naturvenlig og tiltrække flere spændende dyr og gode oplevelser for alle, der bruger haven.

Og nej, din have bliver ikke grim. Der er masser af smukke eksempler på planter, dyr og haveting, der både gavner naturen og er en nydelse at se på. Se det selv i bogen, som du finder lige her >>

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *