Test dine frø med en spiretest

Du kan nemt teste, om dine frø fra sidste år kan bruges, ved at lave den nemme spiretest - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have

Mange frø kan holde i flere år, end udløbsdatoen bag på frøposen angiver. Det er ærgerligt både at smide gode frø ud og at kaste penge efter nye frø, som du ikke havde behøvet at købe. Med en spirestest kan du nemt hjemme i din egen vindueskarm tjekke, om de frø du har liggende fra sidste år, stadig er gode nok.

Sådan laver du en spiretest af dine frø:

TRIN 1
Hæld vand på et stykke køkkenrulle, der er lagt i 3-4 lag, eller noget vat, så det gennemvådt. Hæld overskydende vand fra.

TRIN 2
Læg papiret/vattet på en lille tallerken og læg 5-10 af hver slags frø, du vil teste, ned på det våde underlag. Du kan sagtens lægge flere slags frø på samme tallerken. Tryk frøene blidt ned, så de får god kontakt med papiret/vattet. Noter frøenes navne med en vandfast tusch, små etiketter e.l. på tallerkenens kant, så du har styr på de forskellige frø.

TRIN 3
Læg husholdningsfilm over tallerkenen eller sæt den ind i en plastikpose. Det laver et minidrivhus, som får frøene til at spire ekstra hurtigt. For at frøene ikke skal risikere at rådne i det fugtige drivhus, kan du prikke et par små udluftningshuller, eller fjerne plastikken et kvarter et par gange om dagen. Sæt tallerkenen i et rum med almindelig stuetemperatur og i en vindueskarm, så frøene får lys.

Derefter er det bare at vente nogle dage, indtil frøene begynder at spire.

Læs også: 3 fordele ved at så selv – og hvad du bør overveje inden >>

Spiretid og spiretemperatur

De fleste frø vil spire efter 2-4 dage. Nogle kan dog tage helt op til en uge eller længere, så inden du åbner låget til skraldespanden, skal du lige kaste et blik bag på frøposen, hvor spiretiden ofte er noteret. Chili og persille er for eksempel lang tid om at spire.

På frøposen kan der også stå noget om spiretemperaturen. Salat spirer dårligt, når det er over 20 grader, og chili og tomater spirer bedst, når temperaturen er omkring de 25 grader. Langt de fleste frø spirer heldigvis godt ved almindelig stuetemperatur.

Vurdering af spiretesten

Hvis dine frø slet ikke eller kun få af dem har spiret efter 7-10 dage, skal du købe nye. Det er ærgerligt at bruge en masse krudt på at så frø, og der så ikke kommer ret mange op.

En rigtig flot spireprocent er, hvis 70- 80% af de frø, du tester, har spiret. Mindre kan dog gøre det, og du kan kompensere ved at så flere frø, så du får nok planter i den sidste ende. Det fungerer bedst ved frø, som du forspire indenfor. Du kan også så flere frø i rækkerne udenfor, men du skal muligvis tynde ud i spirerne, hvis der er mange, som kommer frem, eller leve med risikoen for huller i rækkerne, hvis kun få af frøene spirer.

Læs også: Derfor spirer dine frø ikke >>

Få grønne fingre og styr på din have med Klub Dyrkhaven. prøv for kun 29 kr. i 30 dage - Dyrkhaven.dk gør det nemmere at dyrke din have

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *