11 gode tips om bær

11 gode tips der gør det nemt og sjovt at dyrke bær i haven - Klub Dyrkhaven

Alle haver bør have mindst én slags bær, og de fleste haver kan nemt have 5 forskellige slags – eller 20 for den sags skyld. Der er ikke mange gode argumenter for ikke at dyrke bær.

5 gode argumenter for at dyrke bær

  1. Bær er en af de nemmeste spiselige ting, du kan dyrke i din have
  2. Bær, der lige er plukket, smager fantastisk i forhold til butikkernes bær, der er færdigmodnet i en kølevogn
  3. Bær er supersunde og fulde af nyttige vitaminer, mineraler og antioxidanter
  4. Bær fra haven er billige. De er til gengæld meget dyre at købe i butikkerne. Ribs kostede f.eks. 250 kr./kg i COOP i 2018
  5. Bær er bløde og får let stødpletter og mister hurtigt vand, så de bliver kedelige, hvis de købes i en butik. Fejlfrie, friske og spændstige bær fås kun i din egen have.

11 gode tips om bær

Bær er noget af det nemmeste at dyrke, og når først de er kommet i gang efter 1-2 år kan du høste kilovis af friske bær fra hver plante i 10-15 år uden det store arbejde.

Men inden du graver hullet til den første den bedste bærplante, så er det smart lige at vide et par ting om de forskellige slags. Her får du 11 gode og nyttige tips om bær.

TIP 1 – UDNYT HELE HAVEN TIL BÆR
Har du ikke plads på havens mest solfyldte steder til bær, så kan du plante blåbær, hindbær, skovjordbær og brombær på havens mere skyggefyldte steder. De trives fint med at vokse et sted, hvor der er skygge noget af dagen, særligt hvis de får lov at stå i sol om eftermiddagen.

TIP 2 – PRÆPLUK HALVDELEN AF STIKKELSBÆRRENE
Det er de grønne, halvvejs umodne stikkelbær, som er bedst til kompot, syltetøj o.l. Vil du gerne have det, så pluk halvdelen af bærrene på stikkelsbærbusken først på sommeren, når bærrene er hårde og grønne og brug dem til det.

Den halvdel bær, der bliver tilbage, får masser af plads og lys til at vokse til søde, store stikkelsbær, som er lækre rå som topping, i kager og desserter.

TIP 3 – VAND ISÆR, NÅR DER ER BÆR PÅ VEJ
Bærbuske skal vandes, hvis jorden er tør, og det er særligt vigtigt, at de får vand nok, mens de blomstrer, og bærrene vokser. Får de for lidt vand, bliver bærrene få og små.

TIP 4 – FÅ LOV AT BEHOLDE RIBSENE I FRED
De hvide ribs er mindre sure end de røde ribs, og så har de den store fordel, at fuglene ikke fatter, at det er ribs, og du derfor får lov at have dem helt i fred.

Det samme gælder for jordbær, der også sås i en hvid variant. Hvis du er træt af fugle, der spiser alle dine jordbær, kan du derfor prøve at plante den hvide slags, som kaldes Pineberry.

TIP 5 – HOLD FUGLENE VÆK
Fugle kan være det mest irriterende ved at have bær. De rydder hurtigt en bærbusk og som regel dagen før, du selv havde planlagt at plukke bærrene.

Er du en af de uheldige med bærsultne fugle i din have, kan du dække bærbuskene over med net, når bærrene begynder at være halvmodne. Vælg et net med så små masker/huller, at fuglenes fødder ikke bliver viklet ind i det.

TIP 6 – PLANT TO SLAGS BLÅBÆR I SUR JORD
Blåbær skal plantes i surbundsjord, den slags der også bruges til rododendron. Det nemmeste er at købe det i poser i byggemarkedet eller på planteskolen og enten grave et meget stort hul og fylde det i, eller plante blåbærbuskene i et højbed eller en meget stor krukke, som en stor overskåret vintønde e.l.

Du får flest bær, hvis du planter to buske af hver sin blåbærsort ved siden af hinanden. Du kan eventuelt plante tyttebær eller tranebær nedenunder, som også skal gro i surbundsjord.

TIP 7 – VÆLG BROMBÆR MED ELLER UDEN TORNE
Brombær af den gammeldags slags er altid noget stikkende stads. Derfor har fiffige gartnere lavet brombær uden torne. De er nemmere at plukke, men man skal lige vide, at de skal modne i længere tid end brombær på de tornede ranker. Plukkes de tornfrie brombær for tidligt, smager de ikke særlig interessant.

TIP 8 – GØD 100% SENSOMMER OG 50% FORÅR
Bærbuske kræver det ikke, men de bliver glade for en gang gødning. Giv en fuld dosis gødning lige efter høst af bærrene, og en halv dosis gødning i det tidlige forår i marts eller starten af april, inden der kommer nye skud og blade frem. Hvis du har en kompostbunke, kan du i foråret også lægge et 3-5 cm lag kompost under hver bærbusk.

OBS! Blåbær skal ikke gødes med normal gødning eller kompost. Brug gødning til surbundsplanter som rododendron eller læg et lag gran/fyrrenåle (f.eks. fra det brugte juletræ) på jorden under busken som en form for kompost.

TIP 9 – OVERVEJ ET BÆRTRÆ
Ribs, solbær og stikkelsbær kan også købes som små opstammede træer, der ser flotte ud i store krukker, i blomsterbedet eller som kønne planter i køkkenhaven. De er mere sarte end som buske, og de skal derfor stå et sted med læ og sol.

TIP 10 – LAV DIT EGET BÆRHEGN
Du kan forene det nyttige med det spiselige og lave et hegn af bærbuske, hvis en del af haven har brug for at blive afskærmet. På 10 meter kan du for eksempel få plads til 3 ribsbuske, 3 solbærbuske, 5 stikkelsbærbuske og 2 jostabuske, der er en blanding af solbær og stikkelsbær. Under buskene kan du eventuelt plante skovjordbær.

TIP 11 – PRØV DE NEMME VINBÆR
De nemmeste bær må næsten være vinbær. De kaldes også for japanske vinbær eller vinbrombær. Det er små, syrligtsøde bær der kommer på lange ranker i stil med brombær. Der er torne på rankerne, men selv små børn kan nemt plukke bærrene uden at stikke sig.

Der går aldrig skadedyr eller sygdom i dem, og hvis de får en gang vanding, når der er hedebølge, så kvitterer de med masser af bær, og din eneste arbejdsopgave består i at plukke dem.

Frys overskuddet af bær

Hvis du ikke kan nå at spise alle dine bær friske, så frys dem ned. Så har du bær til vinterens varme drikke, saft, syltetøj, kompot, smoothies, kager og desserter.

Det er den nemmeste måde at bevare havens overskud af bær på, og i e-bogen “Frysning af bær og frugt” står alt, det du skal vide, for at fryse dine bær på den bedste måde. En bog fuld af inspirerende billeder og spækket med gode tips og tricks.

Få e-bogen “Frysning af bær og frugt” >>

Bogen koster 29 kr., og hvis du også har flere krydderurter og grøntsager, end der bliver spist her og nu, så er der også e-bøger om at fryse dem ned.

Du kan købe en samlet pakke med alle tre e-bøger om at fryse havens overskud af frugt, bær, urter og grøntsager med en rabat på 32%. Det vil sige, at du får tre bøger, men kun betaler for to af dem.

Få pakken med de tre e-bøger om at fryse havens overskud >>

Gem krydderurter i fryseren. Frosne krydderurter bevarer smagen rigtig godt - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke din have

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *