3 tip til flere blomster på dahlia

Få flere blomster på dahlia og georginer med tre tips fra Dyrkhaven.dk - Dyrkhaven.dk gør det nemmere at dyrke din have

I sensommeren er dahlia – georginer – de mest opmærksomhedsskabende blandt havens blomster. De er livskraftige og overdådige, og kan vokse til små buske, der skyder den ene farverige blomst af efter den anden, som et storslået fyrværkeri.

Er man én gang faldet for dem, så kan man ikke få nok. Flere, flere, flere blomster – og det er der heldigvis nogle tips og tricks til at få.

Tip 1 – Pluk løs af blomsterne

Det første tip er meget simpelt. Pluk løs af blomsterne. De er supergode i buketter, og jo flere du plukker, jo flere nye blomster kommer der.

Får blomsterne lov at smide de farvede kronblade og begynde at sætte frø, så er plantens livsformål opfyldt, og så behøver den ikke lave ret mange nye blomster. Som alle andre planter er dahlia udelukkende interesseret i at lave frø, der kan sikre næste års afkom, og når du plukker løs af blomsterne, så er planten nødt til at blive ved med at lave nye blomster for at sikre sig, at målet om frø nås.

Tip 2 – Klip plantens top af

Det kan lyde bestialsk, og der skal som regel lidt overvindelse til, men det kan være en god idé at klippe dahliaplantens top af.

Hvis den er vokset frem med en enkelt stængel, så kommer der væsentligt færre blomster i forhold til, hvis den havde flere stængler. Klipper du stænglen af omkring en centimeter over et bladpar – to blade på hver sin side af stænglen – så vil der gro to nye stængler frem. Det betyder potentiale for dobbelt så mange blomster.

Det skal gøres, inden planten bliver for stor. Dem af os, der lever side om side med dræbersnegle i haven, kan opleve, at sneglene hjælper os ved at spise de små dahliaplanters top, så planten i desperation derefter sætter en hel masse stængler. Men teknikken, hvor vi selv klipper, er klart at foretrække.

Tip 3 – Gød begrænset

Når først dahliaplanterne er begyndt at blomstre, skal du holde igen med gødningen. For meget gødning vil få planten til at sætte en masse nye blade, og det sker på bekostning af blomsterne.

Hvis planten får gule blade, så er det dog et tegn på, at den mangler næring, og skal du selvfølgelig give den noget gødning. Det sker mest for dahliaplanter, der står i krukker eller gror i sandet jord.

Vand skal du derimod ikke være nærig med. Dahliaplanterne er spændstige planter, der kræver en del vand for at holde væksten i gang, så begynder de at hænge med bladene, så er det frem med vandkanden.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *