5 ting du skal holde øje med, når du køber udplantningsplanter

5 ting du bør tjekke, når du skal købe udplantningsplanter - Klub Dyrkhaven gør det nemt at dyrke have

Dette er et eksempel på en artikel, som medlemmer af Klub Dyrkhaven har adgang til. Klub Dyrkhaven er en online haveklub, hvor haveejere kan få en hjælpende hånd til at dyrke en flot, frodig og nem have. Læs mere om Klub Dyrkhaven her >>

Har du ikke haft tid eller lyst til at så og forspire dine egne planter indenfor, kan du i foråret købe færdige små planter – udplantningsplanter – som professionelle har forspiret for dig, så du bare skal plante dem i jorden.

Udplantningsplanterne kommer i butikkerne i marts som bakker med stedmoderblomster og hornvioler, og i april og maj kommer sommerblomster, krydderurter og ikke mindst grøntsager på hylderne.

Du kan for eksempel få artiskokker, agurker, chili, græskar og tomater i hver sin potte eller små bakker med 9 salatplanter, 12 kålplanter eller 30 porrer. Bakkerne fås til 15-30 kroner og med flere planter i hver bakke, er de væsentligt billigere end planter, der står i hver sin potte.

Udplantningsplanterne kan købes i større supermarkeder, byggemarkeder, på planteskoler o.l. Husk at få skiltet med i bakken, så du ikke er i tvivl om, hvad de små planter i bakkerne er for nogen, og hvordan de skal passes.

Sørg for at der er planteskilt i de bakker, du køber med udplantningsplanter - Klub Dyrkhaven gør det nemt at dyrke have

5 ting du skal holde øje med, når du køber udplantningsplanter

1. TING – TJEK PLANTESORTEN
Kig på skiltet på planten, om det er en sommer- eller efterårssort. Står det mod forventning ikke på skiltet, så spørg i butikken.

Mange grøntsager kan fås i forskellige sorter, der enten høstes fra sensommeren eller hen på efteråret. Det er ikke særlig fedt at have haven fuld af høstmodne kålhoveder i august, hvis det falder sammen med, at du er væk på sommerferie.

2. TING – TJEK AT PLANTEN ER GRØN OG KRAFTIG
Vælg de planter som ser kraftige ud og har flotte grønne blade. Planter, som har gullige blade eller er lange og ranglede, er noget skidt.

3. TING – TJEK AT RØDDERNE ER FRISKE OG LEVENDE
Tjek, at planterne har friske, hvide rødder, så de nemt vokser videre, når du planter dem derhjemme. Jorden må heller ikke være tør. Tør jord stresser planterne og får dem til at vokse og smage dårligere.

4. TING – TJEK AT RØDDERNE IKKE ER TOTALT SAMMENGROEDE
Tjek samtidig, at rødderne ikke er vokset tæt sammen i en kompakt klump, som kan være svær at få til at gro ud i den jord, de skal vokse i hjemme hos dig. Er rødderne bare lidt filtrede, kan du forsigtigt løsne dem med fingrene, inden du planter.

Husk at tjekke rødderne, når du køber udplantningsplanter - Klub Dyrkhaven gør det nemt at dyrke have

5. TING – VÆLG KNOPPER FREMFOR FRUGTER
Skal du vælge mellem en plante med frugter eller knopper, så tag den med knopper, hvis den i øvrigt ser sund og grøn ud. Den kommer hurtigere i gang med at gro videre i din have.

Glem ikke at afhærde, før du planter

Giv planterne en blid overgang fra butiksliv til udeliv i haven ved at afhærde dem, inden de bliver plantet. Det får du langt flere levedygtige og bedre planter af.

Afhærdningen foregår ved, at du sætter planterne udenfor et sted med læ og let skygge i en time den første dag og gradvist øger antallet af timer, hvor de står ude.

Normalt bruger man en uges tid på at afhærde planterne, men har de stået på et stativ udenfor, hvor du købte dem, er de allerede lidt hærdede, og så kan du korte ned til 3-4 dages afhærdning.

Mere for medlemmer: Sådan afhærder du >>

Dette er et eksempel på en artikel, som medlemmer af Klub Dyrkhaven har adgang til. Klub Dyrkhaven er en online haveklub, hvor haveejere kan få en hjælpende hånd til at dyrke en flot, frodig og nem have.

Læs mere om Klub Dyrkhaven her >>

Få grønne fingre med Klub Dyrkhaven. hvor du får en hjælpende hånd og lærer at skabe dig en fantastisk og frodig have - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *