7 tips der redder din have efter ferien

Har du holdt sommerferie væk fra haven, er den sandsynligvis blevet ret kedelig at se på. Her får du 7 af de vigtigste ting, som du kan gøre for at få haven pæn igen, så du rigtigt kan nyde den i den skønne sensommer.

TIP 1 – GRUNDVAND
Det første tip er så indlysende, at det næsten er banalt. Men har du forladt haven og ikke haft en aftale om vanding med en venlig bekendt, så trænger en del af planterne nok til at blive gennemvandet.

Den bedste måde at vande på er ved at lave en såkaldt grundvanding, hvor du vander 30 mm eller 30 liter vand pr kvadratmeter. Det er ganske meget vand, men det får vandet langt ned i jorden til planternes rødder. Det betyder samtidig, at du ikke behøver at vande helt så ofte, som hvis du nøjes med en halvhjertet omgang sjatvanding.

TIP 2 – LUG UKRUDTET OG STUDS HÆKKEN
Ukrudtet går desværre aldrig på ferie. Det har derfor spiret og groet lystigt, men du har været væk. Nåede du at luge, inden du tog på ferie, er der nok ikke så meget lige nu, men det er en god idé at gå en runde og hive det nye op, så det ikke når at sætte frø og blive til hundredvis af nye ukrudtsplanter.

Der er også en vis tilfredsstillelse i det, fordi det får haven til at se så nydelig ud bagefter.

Lugning, græsslåning og hækklipning er nok de tre ting, som hurtigst kan få en ferieramt have til at se pæn ud igen, fordi du rydder op i de grundlæggende flader. Hækken skal dog kun studses her i august, og kun hvis du klippede den før 1. juli. Klippede du den først i løbet af juli, så ser den sandsynligvis stadig nyklippet ud.

TIP 3 – SLÅ GRÆSPLÆNEN, MEN VARSOMT
I et normalt dansk-sommer-med-byger-år ville plænen hurtigt have vokset sig halvlang i ferien, og så skal den bare klippes som normalt.

I en tørkesommer som den i 2018, groede græsset ikke ret meget. Men det gjorde ukrudtet. Har det været en varm periode, mens du var på ferie, kan du også opleve at komme hjem til en gullig plæne med halvvissent græs og højt livskraftige ukrudt, som tilsyneladende er helt ligeglad med, at det ikke har fået vand og glædeligt har sat masser af lange strå eller stængler med blomster, der kan blive til masser af ukrudtsfrø.

Græsset er sart, når det er tørt og vissent, så der skal det ikke klippes i bund, men så vidt muligt lades være i fred, indtil vi får regn, og det begynder at vokse igen. Sæt derfor græsslåmaskinen på den højeste klippehøjde, når du slår ukrudtet i græsplænen.

TIP 4 – RET OP PÅ FRUGTTRÆERNE OG FÅ BEDRE FRUGT
Er dine æbler og pærer vokset så meget, mens du var væk, at grenene nu er ved at bukke under af vægten, eller er nogle af frugterne ligefrem begyndt at rådne, fordi de har siddet tæt op ad hinanden? Så er det tid til at tynde ud i frugterne, så du får en god høst af perfekte frugter i stedet for et ødelagt træ med klamme frugter.

Fjern først alle de syge og rådne frugter. Du hjælper derudover træet og får bedre frugter, hvis du sørger for også at fjerne dem, der sidder mange tæt på hinanden. Du får selvfølgelig færre frugter af det, men de tilbageblivende bliver både større og har mindre risiko for at blive ramt af sygdom.

Har dine frugttræer også har sat nogle lange, tynde grene, der gror lige op eller stritter formålsløst ud i luften, så kan du i samme omgang klippe dem af inde ved træets stamme. Klip lige over den lille forhøjning, hvor skuddet sidder fast på selve stammen. Grenene er såkaldte vanris, og hvis du sørge for at fjerne dem, får du træet til at bruge energien på at lave store, lækre frugter i stedet for på at få vanrisene til at vokse.

TIP 5 – RED DE VISNE PLANTER I KRUKKER
Kommer du hjem fra ferien til synet af krukker med visne planter, der klynger sig fast til de sidste rester af livet i knastør jord, så er der ikke grund til at opgive og smide dem i komposten eller skraldespanden med det samme.

Du kan måske få liv i dem igen ved at tage hele krukken (hvis den har hul i bunden, ellers skal du tage planten og den knastørre jord op) og sætte den ned i en stor spand eller balje med vand, og lade den stå i vandet i 20 minutters tid. Jorden skal blive helt gennemvåd, så der skal være vand et godt stykke op over krukkens øverste kant, eller også skal du fylde mere vand på, efterhånden som jorden suger det til sig.

Tag krukken med planten op igen, når jorden er blevet helt gennemblødt, sæt den et sted med let skygge og se, om den ikke begynder at spire igen med friske grønne skud. Hvis der ikke er sket noget efter et par uger, så kom redningsaktionen nok for sent, og så må planten ud til fordel for nye, friske krukkeplanter.

Få uddybet tippet til at redde halvdøde krukkerplanter her >>

TIP 6 – FÅ BLOMSTERNE TIL AT STRUTTE IGEN
Mens du har været væk, har en del af planterne i haven sandsynligvis blomstret og står nu halvtriste eller er ved at sætte frø. Klip de visne blomster, visne blade og frøstandene af, så vil mange af planterne begynde at sætte nye blomster. Hvis der stadig er blomsterknopper på planterne, skal du endelig lade dem være. Er jorden tør, så giv blomsterne en grundvanding og hold jorden let fugtig ved at vande en eller to gange om ugen, så får du snart flotte blomster igen.

Vil du gerne give dine blomsterplanter lidt ekstra omsorg (og dermed få flottere planter), kan du gøde dem, lige inden du vander. Vandingen vil sørge for, at gødningen kommer ned til planternes rødder, og at den er i en flydende tilstand, så rødderne kan optage næringen.

Når du gøder, så følg den dosering, som står posen eller flasken med gødning. Får planterne for meget kvælstof gennem gødningen, vil de sætte flere grønne blade men desværre også færre blomster.

TIP 7 – HØST LØS I KØKKENHAVEN
Tag de store skåle og kurve med ned i køkkenhaven og høst løs. Spis eller gem alt, der er perfekt modent, men fjern kæmpesquash, overmodne tomater og melede ærter mv. og smid dem på komposten eller giv dem til hønsene, hvis du har sådan nogen. Når du fjerner de overmodne grøntsager, vil planterne koncentrere sig om at sætte nye, lækre grøntsager.

Syge planter og planter som er gået i stok/begyndt at blomstre, som for eksempel salat kan finde på, skal også hives op og ud af køkkenhaven. De syge planter skal i skraldespanden, mens dem der er gået i stok, er uspiselige for os mennesker, men fint kan bruges i kompostbunken.

Grøntsager som kartofler, selleri, pastinak, vintergulerødder og kål behøver du ikke høste nu, hvis du ikke står og skal bruge dem. De kan holde sig langt hen på efteråret og vil stadig være friske, når du graver dem op eller plukker dem.

Efterhånden som du rydder op og høster, vil der komme bare pletter i køkkenhaven. Du kan dog sagtens nå at så nye frø på de bare pletter, selvom vi er i sensommeren. Det skal bare være nogle af de hurtigvoksende grøntsager som spinat, salat og radiser.

Få flere forslag til, hvilke frø du med fordel kan så nu i oversigten ”Så i august” (Klub Dyrkhaven) >>

Dette er et eksempel på en af de artikler, som medlemmer af Klub Dyrkhaven har adgang til og løbende får nye af. Vil du gerne have mere af den slags, så prøv et medlemskab. Der er 100% tilfredshedsgaranti, så er det ikke lige dig, kan du få dine penge tilbage indenfor de første 30 dage.

Læs mere om Klub Dyrkhaven her >>

Få grønne fingre med Klub Dyrkhaven. hvor du får en hjælpende hånd og lærer at skabe dig en fantastisk og frodig have - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *