Beskæring af hortensia om foråret

Sådan beskærer du hortensia om foråret - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have

Hortensia har en naturlig ynde og fin busket facon, som gør, at den ikke behøver den store beskæring men bare en let tilretning og studsning om foråret.

Den sidste halvdel af april er et godt tidspunkt at gøre det på. De visne blomster har hjulpet med at beskytte de nye skud mod vinterkulden, men de kan godt fjernes nu, hvor chancen for frostskader er begrænset.

Klip de visne blomster af med forsigtighed

Den højst prioriterede beskæring af almindelig hortensia om foråret er at klippe de visne blomster af. Men det skal gøres med omtanke. Gør du det uden et tænke nærmere over det, kan du risikere at klippe alle sommerens kommende hortensiablomster af.

De nye blomster kommer fra de nye skud, der vokser frem under sidste års visne blomster. Klip stilken med den visne blomst af 1-2 cm over det øverste grønne skud på hver gren, så får du både fjernet de gamle, visne blomster og givet plads til de nye blomster.

Klip et par centimeter over det øverste, grønne skud, når du fjerner de visne blomster på hortensia - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have

Sådan beskærer du mere

Det kan være, at hortensiabusken også er blevet for stor, at en del af den er død i løbet af vinteren, eller at den bare er vokset til en sjusket facon, der kræver, at du laver en egentlig beskæring af den.

Det første, du skal gøre, er at klippe alle skadede, syge eller døde grene af. Grene som krydser og gnider mod hinanden, fjerner du den ene af. Begge, hvis de har gnedet så meget, at de begge to har fået skader.

Det kan også være nødvendigt at studse et par grene hist og her i længden for at få en pæn form på busken. Men det kan godt risikere at koste et par blomster. Klip helst 1-2 cm over nogle nye skud, når du studser.

Hortensia behøver ikke beskæres ret meget. De vokser fint og yndefuld selv - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have

Er busken meget tæt, kan du vælge at fjerne 1-3 af de ældste grene. De kendes på, at de er de tykkeste grene. Sav dem af nede ved jordoverfladen.

Skal busken beskæres mere end det, kan du fjerne op til en tredjedel af grenene nede ved jorden. Tag ikke mere væk, ellers kan du risikere, at den går ud.

Når du fjerner nogle af de gamle grene, vil busken blive mere luftig. Den vil også begynde at sætte flere nye skud. Et par af de nye skud vil måske blomstre i år, men de fleste kommer først med blomster til næste år.

Læs også: Sådan beskærer du roser >>

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *