stLight.options({ publisher:'12345', });

Derfor rådner dine æbler

Rådne æbler, der falder af træet, er tit angrebet af svampesygdommen gul monilia - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have

Det er sensommer og æbletræerne står bugnende med store løfter om en god æblehøst. Nogle få æbler dumper ned. Det er okay, det er jo naturens gang, at de svageste æbler tabes.

Men så begynder der at falde mange ned. Konstant høres de bløde dump, når æblerne rammer jorden. Og de har det ikke godt. De har en brun, rådden plet eller er helt brune og spættede med hvide pletter.

Æblerne er angrebet af svampesygdommen gul monilia. Den er ganske almindelig, men hamrende irriterende, fordi den ødelægger så mange potentielt gode æbler.

Gul monilia er en svampesygdom

Gul Monilia er en svampesygdom, og den er hurtig. Det tager ikke mange dage, før den har forvandlet et ellers sprødt og lovende æble til en døende, rådden frugt.

Angrebet starter i sensommeren, når æblerne begynder at modne. Sygdommen kommer oftest ind i æblet, hvor der er et hul i skrællen. Det kan være efter bid fra et insekt, rift fra en gren e.l.

Det første tegn på sygdom er en brun plet på æblet, der hastigt breder sig i løbet af et par dage. Sidder det syge æble tæt ved andre æbler, er de også i stor risiko for at blive smittede.

Svampesygdommen er nem at kende på de brune, rådne æbler, der er besat med små, hvide prikker. De hvide prikker kan danne et ringformet skydeskivemønster på det syge æble.

Svampen gul monilia danner ringformede mønstre som en skydeskive på det syge æble - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke dine have

Svampen overvintrer i indtørrede æbler, som bliver siddende på træet vinteren over. Om foråret spredes svampesporerne herfra til det nye års æbler.

3 ting der begrænser gul monilia

Vi kan ikke slippe helt af med sygdommen, for smitten kan komme med vinden fra andre haven, men vi kan begrænse den en hel del i vores eget æbletræ. Gør vi de tre ting, som beskrives nedenfor, så vil træet være væsentligt mindre angrebet næste år.

1 – FJERN DE SYGE ÆBLER

Saml de syge æbler op fra jorden, når de falder ned. Kig også op i træet og se, om du kan få øje på flere rådne æbler. Pluk dem med hånden eller brug noget langt og smalt til at daske let til dem, så de falder ned. Med lidt held har de ikke nået at smitte naboerne oppe i træet, inden du får dem ned.

Begræns angreb af gul monilia ved at fjerne syge æbler fra haven - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke din have

En rive er ikke god, for der kan du nemt komme til at rive nogle raske æbler med i samme omgang. Et flisejern med langt skaft er smalt og har en god lille krog, så har du sådan et i skuret, kan det nu få en ny funktion. Men vær forsigtig, når du står og vifter med det oppe i luften og hold andre væk fra træet under arbejdet.

Fjern også rask udseende æbler på træet, som insekter har gnavet af eller som på anden vis har fået et sår i skrællen. Såret er en nem indgang for svampesygdommen, som den hurtigt vil benytte sig af.

2 – FÅ SYGE ÆBLER UD AF HAVEN

Æbler, som er angrebet af gul monilia, skal helst helt ud af haven. Smides de syge æbler i kompostbunken, kan de godt smitte derfra, hvis komposten står i nærheden af frugttræer. Saml derfor æblerne op i poser, som du binder knude på og smid dem i skraldespanden. Du kan også grave dem ned i et hul et sted i haven og hælde godt med jord på.

Er angrebet på dit æbletræ ikke så slemt, og er kompostbunken langt væk fra træet, så kan du overveje at smide de rådne æbler i bunken. Men det er lidt et sats, og det mest effektive er at skaffe dem helt af vejen.

3 – FJERN ALLE FRUGTMUMIERNE

På træet vil der være nogle små gnallinger af æbler tilbage, æblernes skrumpehoveder også kaldet frugtmumier. Det er syge æbler, der bliver på træet hele vinteren, og som vil kunne smitte næste års æbler. Fat igen flisejernet og få dem ned af træet og smidt ud af haven.

Det vigtigste for at undgå angreb af gul monilia er at fjerne alle indtørrede æbler frugtmumier - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have

Er tiden sparsom, er det vigtigere at få fjernet frugtmumierne fra træet end at få samlet de sidste rådne nedfaldsæbler op fra jorden. Frugterne på jorden vil for de flestes vedkommende nå at rådne væk i løbet af vinteren og dermed ikke udgøre en smitterisiko til foråret.

Frugtmumierne kan til gengæld sagtens holde sig, og de er en god idé at fjerne, når bladene er faldet af træet om efteråret eller en solrig vinterdag, hvor der ikke er meget andet at lave i haven. Bare de er væk, inden træet springer ud til foråret, så de ikke når at starte hele næste års smittebølge.

Andre gode råd mod gul monilia

For at holde æbletræet i god form og sænke risikoen for angreb, så er der et par andre ting, som du kan gøre for at undgå nye, større angreb.

Hold træet luftigt. Et tæt træ med masser af grene og blade skaber et fugtigt miljø, som svampesygdommen elsker. Beskær træet om sommeren, så der kommer godt med luft igennem det.

ET GODT TIP…
Gul monilia kan også angribe ferskner, abrikoser, kirsebær, hassel, pærer og blommer. Har du et angrebet blommetræ ved siden af æbletræet, er det derfor ikke nok at koncentrere dig om æblerne. Frugtmumierne på blommetræet skal også væk.

Gul monilia kan angribe æbler, pærer, blommer, ferskner, abrikoser, kirsebær og hassel - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke din have

Er der mange æbler på træet først på sommeren, så lav en såkaldt udtynding, hvor du fjerner de mindste og dårligste af æblerne, så der er cirka en håndsbredde tilbage mellem de tilbageblivende æbler. Så sidder æblerne ikke tæt sammen i klynger, der kan smitte hinanden.

Gul monilia i gemte æbler

Æblerne kan også snyde ved at se raske ud, når de plukkes om efteråret og pakkes ned for at kunne bruges i løbet af vinteren. Tjekker vi ikke æblerne ofte nok, kan vi pludselig stå overfor en kasse fuld af rådne æbler.

Straks et sygt æble opdages i kassen, skal det fjernes. Har det ligget tæt op ad andre æbler, skal de også fjernes. Er de ikke syge, kan de bruges i køkkenet, men vask dem først.

Husk at tjekke æbler, der er gemt for vinteren for tegn på angreb af gul monilia - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke din have

Opbevar æblerne tørt og køligt, og hvis det er muligt, så læg dem med lidt afstand fra hinanden i kasserne. I gamle dage pakkede man æblerne enkeltvis ind i papir. Har du en stak gamle aviser liggende, kan den fint bruges til formålet.

Gem også kun de perfekte æbler. Har de et lille hul eller rift, er det en åben invitation til sygdommen, og så er æblerne bedre brugt med det samme, før de angribes.

2 kommentarer

Paul Møller 25. oktober 2021 at 12:59

Findes der ikke noget man kan sprøjte æbletræer med, når de har gul monilia?

Svar

Nisse - Dyrkhaven.dk 29. oktober 2021 at 06:11

Hej Paul,

Der er ikke nogen sprøjtegift mod gul monilia, som vi private haveejere må bruge. Det vil jeg nu heller aldrig anbefale. Det bedste råd er at få fjernet alle de syge æbler fra træet, som ikke falder af af sig selv. Få de syge æbler lov at hænge og skrumpe ind på grenene gennem vinteren, kan de smitte næste års æbler, når de bliver forår.

Der findes dog en opskrift på et middel, man selv kan lave og sprøjte med. Jeg har ikke prøvet det selv, men opskriften er lavet af Maren Korsgaard, som virkelig har styr på frugttræer, og den er vist på http://www.havenyt.dk, som jeg også er redaktør af. Opskriften lyder: Sprøjtning med te af peberrod anbefales ofte mod gul monilia. Teen laves af 300 g friske blade eller rødder af peberrod. Urterne hakkes og overhældes med 1 l kogende vand. Trækker i 24 timer, sies og fortyndes 1:10. Der anbefales at sprøjte hver anden uge fra blomstringstidspunktet.

Mange havehilsner
Nisse
Dyrkhaven.dk

Svar

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *