DIY: 5 nemme potter til spirer

Du behøver ikke at være særlig kreativ eller fiks på fingerne for at lave dine egne beholdere til at forspire dine frø i. Tilmed kan du lave dem af ting, du ofte allerede har i huset. Her får du 5 forslag til nemme såbeholdere eller rettere potter, du kan bruge til at forspire i.

“I bund og grund har frø kun brug for enhver form for beholder, hvor der kan være mindst 5 cm såjord i, for at kunne spire” – Citat ukendt havenørd.

 

5 forslag til potter lavet af ting fra huset

FORSLAG 1 – TOILETPAPIRRULLER

Det her pottepotentiale har vi alle!

Toiletruller er supernemme at lave såpotter af, og så er de praktiske, fordi de kan plantes direkte ud i jorden eller krukkerne, når planterne er blevet store. Pappet vil blive til jord helt af sig selv.

Toiletrullerne er særligt gode til planter, som laver lange rødder og ikke bryder sig om at blive pottet om. Ærter, ærteblomster/lathyrus, bønner og solsikke er glade for at starte deres liv i toiletruller.

Tag de tomme ruller og sæt dem ned i en vandtæt bakke, opvaskebalje, skobakke e.l. Står potterne lidt vaklende, fordi der er for god plads i bakken, kan du holde 5 ruller sammen med en køkkenelastik.

Fyld rullerne op med såjord til et par centimeter fra kanten. Vand jorden, hvis den virker tør, og så kan du begynde at så.

Mælkekartoner er gode og billige spirepotter - Dyrhaven.dk gør det nemt at dyrke din haveFORSLAG 2 – MÆLKEKARTONER

Er du juice- eller mælkedrikker, kan du begynde at samle kartonerne til potter. De har den fordel, at de er firkantede, så de kan stå ret tæt og har mindre spildplads end runde potter.

Skær mælkekartonen over, så du har den nederste halvdel. Lav nogle huller i bunden, så overskydende vand kan løbe væk, og det ikke får frøene til at rådne. Fyld såjord i til et par centimeter fra kanten og så frøene deri. Sæt kartonerne i en vandtæt bakke, så overskydende vand ikke ødelægger vindueskarmen.

FORSLAG 3 – PLASTIKKAFFEKOPPER

De hvide plastikkopper, som bruges til at servere dårlig kaffe til møder eller rød saftevand på sygehuset, er glimrende såpotter.

Lav 2-4 huller i bunden af dem. Fyld såjord i hver kop op til den øverste rille. Så frøene, vand og sæt de nysåede kopper ned i en vandtæt bakke.

SÅDAN LAVER DU HULLER I BUNDEN

For at frøene ikke drukner i dine DIY-potter, er det vigtigt, at der er huller i bunden, så overskydende vand kan løbe ud.

Du kan bruge enhver spids ting til at lave hullerne med – saks, kniv, syl eller kødnål som du eventuelt varmer op over ild først, hvis den skal gennem plastik.

En hurtig metode er at bruge en loddekolbe, hvis du skulle være heldig at ligge inde med sådan en.

FORSLAG 4 – FRUGT- OG GRØNTEMBALLAGE

Tomater, vindruer og andet ømskindet frugt og grønt sælges tit i klare plastbokse med låg. De har ofte både huller i bund og top, og når du lukker låget, er de i sig selv et perfekt lille minidrivhus, som bare venter på, at du fylder såjord og frø i det.

FORSLAG 5 – POTTER AF AVISPAPIR

Gamle aviser er glimrende til at lave potter af. Det kræver bare en avis og en flaske.

Ligesom paprullerne til toiletpapir kan avispapirpotterne plantes direkte ud i jorden med plante og papir, fordi avispapiret vil blive opløst i jorden.

Se hvordan du laver potter af avispapir her >>

Dette er et eksempel på en af de artikler, som medlemmer af Klub Dyrkhaven har adgang til. Vil du gerne have mere af den slags, så prøv et medlemskab.

Læs mere om Klub Dyrkhaven her >>

Få grønne fingre med Klub Dyrkhaven. hvor du får en hjælpende hånd og lærer at skabe dig en fantastisk og frodig have - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *