stLight.options({ publisher:'12345', });

Få flotte høst- og efterårsfarver i haven

Buske og træer med smukke høstfarver efterårsfarver om efteråret - Dyrkhaven.dk

Mange gange bliver vi dybt betagede af de smukke gyldne høstfarver på træer og buske, når vi går en tur i efterårsskoven. Men trods vores mange ihhh og næhhh´er, tænker vi ofte ikke på, at det er muligt at få samme betagende udsigt i vores egne haver.

Det er ikke alle store skovtræer, som uden problemer kan plantes i vores haver, men der er mange buske og mindre træer, som har mindst lige så smukke efterårsfarver som skovens, og da efteråret ovenikøbet er det bedste tidspunkt at plante på, er det bare om at lade sig inspirere og plante løs i egen haven.

Vil du gerne have en have med flammende røde, gule og orange farver, så får du her 8 tips til buske og træer med smukke efterårsfarver.

ET GODT TIP…
De fleste af planterne fås i forskellige sorter. Det vil sige, at der er stadig tale om for eksempel en japansk løn, men den fås både i lave og høje sorter, og sorter med forskellige høstfarver. Når du skal købe planten, så læs beskrivelsen af sorten på planten grundigt, så du får det helt rigtige træ eller busk til din have.

8 buske og træer med smukke efterårsfarver

1 – TROLDNØD/EL – Forthergilla
Troldnød, der på dansk også kaldes Troldel, er en lille busk på 1-2 meter, der endnu ikke er så udbredt i Danmark. Det er synd, for den får både hvide, honningduftende blomster om foråret og de smukkeste røde blade om efteråret.

Troldel vokser langsomt, men det kan være en fordel i haver med begrænset plads. I større haver er den stadig ventetiden værd. For at du virkelig skal have glæde af de flotte farver, skal den stå i fuld sol.

Troldel eller troldnød er en lille busk med meget smukke og iøjenfaldende høstfarver - Klub Dyrkhaven gør det nemmere at dyrke din have

2 – AMERIKANSK BLÅBÆRVaccinium corymbosum
Amerikansk blåbær er lave buske på 1-1,5 meter. De blomstrer om foråret med en masse diskrete, klokkeformede blomster, der hen over sommeren bliver til velsmagende blåbær. Når bærrene er plukket skifter bladene farve til de smukkeste changerende røde og bordeaux nuancer.

Amerikansk blåbær er smuk lille busk både i køkkenhaven, det pyntelige busket eller i store krukker nær huset.

Amerikanske blåbær giver dig ikke bare masser af lækre blåbær, men har også kønne efterårsfarver - Klub Dyrkhaven gør det nemmere at dyrke din have

3 – VINGET BENVED – Euonymus alatus
Vinget benved er en stor busk, der ikke ser ud af meget det meste af året. Indtil vi kommer til efteråret, så hiver den pangfarverne frem. Bladene farves i forunderlige rødlige nuancer, og de små frugter får de mest sindssyge farver som strålende lilla, orange og pink.

Vinget benved fås også i en lav version, der ikke bliver højere end 1 meter med flotte røde høstfarver. Sorten kaldes meget passende ”Compactus”.

Vinget benved får smukke rødlige blade om efteråret og frugter i vilde orange og pink pangfarver - Klub Dyrkhaven gør det nemmere at dyrke din have

4 – KVALKVED – Viburnum opulus
Kvalkved er en stor busk på mellem 2 og 4 meter, der får smukke, hvide blomster i det sene forår og knaldrøde bær sammen med flammende røde eller bronzefarvede blade om efteråret.

Bærrene ser appetitlige ud, men er desværre giftige for mennesker. Fuglene spiser dem til gengæld lystigt i løbet af vinteren.

Kvalkved får både smukke røde bær og smukke farver på bladene om efteråret - Klub Dyrkhaven gør det nemmere at dyrke din have

5 – BÆRMISPEL – Amelanchier
Bærmispel er fra naturens hånd en stor busk, men du kan også vælge at stamme den op til et lille træ. Bærmispel er berømt for sine flammende eller klart røde efterårsfarver.

Bærmispel kan blive 5-6 meter høj og 2-3 meter bred, hvis den står i sol og har godt med plads. I de fleste haver, bliver den dog ikke højere end 3 meter.

Bærmispel får både spøjse frugter, der kaldes aberøv om efteråret og smukke høstfarver på bladene - Klub Dyrkhaven gør det nemmere at dyrke din have

6 – PRYDKIRSEBÆR – Prunus
Prydkirsebær er mest kendt for deres overdådige blomstring om foråret med de mange hvide eller lyserøde blomster. Heldigvis er det ikke kun der, de er smukke, for om efteråret farves bladene i prydelige gyldne eller røde farver.

Prydkirsebær har den ekstra fordel, da de fås i både høje og lave, brede og smalle sorter, så der kan findes en til stort set alle slags haver.

Prydkirsebær har ikke bare smukke blomster om foråret, men er også fantastisk smukke om efteråret - Klub Dyrkhaven gør det nemmere at dyrke din have

7 – RØN – Sorbus commixta
Ønsker du et lidt højere træ i haven med flotte efterårsfarver, kan røn være et godt valg. Det bliver 5-10 meter højt alt efter sorten.

Røn blomstrer hvidt og duftende i den tidlige sommer, og træet får smukke flammende gyldne eller mørkerøde blade om efteråret.

Japansk røn og koransk røn har især imponerende høstfarver, hvor sorten ”Dodong” er den med de allersmukkeste blade om efteråret, som det ses på billedet (der stammer fra The English Garden).

Alle røn er flotte om efteråret, men den koranske røn Dodong her helt vild - Klub Dyrkhaven gør det nemmere at dyrke din have

8 – LØN – Acer
En række af medlemmerne i løn-familien får meget smukke efterårsfarver, der virkelig er med til at lyse op i haven. Nogle af arterne vokser vildt i Danmark, mens andre, særligt de mindre arter, er importerede fra Østen. Her får du tre forslag til løn med særligt flotte høstfarver:

  • Ildløn – Acer ginnala: Et lille træ eller en stor busk, der får gule eller dybrøde blade om efteråret. Ildløn er generelt meget hårdfør, hvilket sammen med dens fantastiske høstfarver er grunden til, at den bliver brugt i mange parker. Den er desværre udsat for at blive ramt af sygdommen cinnober-svamp. Men den er så smuk, at en del synes, den er chancen værd.
  • Spidsløn – Acer platanoides: Vil du bare have et enkelt stort træ (20-25 meter) i haven, kan du overveje at plante en spidsløn. Det er så kønt et træ, at det sagtens kan stå alene. Træet blomstrer imponerende om foråret og får flotte gule eller rødlige blade om efteråret.
  • Japansk løn – Acer palmatum: Japansk løn fås i mange varianter i højde og høstfarver, som strækker sig lige fra lysende gule til dybt karminrøde. Fælles for de farverige japanske løn er dog, at det er en lille busk eller træ, der ikke bliver højere end max 4 meter og som regel en del lavere. De lave sorter af den kønne japansk løn er oplagte at have i en stor krukke på terrassen eller altanen.

Løn fås både som et meget stort træ og lave japanske løn. Fælles er, at de får meget flotte efterårsfarver - Klub Dyrkhaven gør det nemmere at dyrke din have

Hvis du vil have mere

Dette er et eksempel på en af de artikler, som medlemmer af Klub Dyrkhaven har adgang til. Vil du gerne have mere af den slags, så kom med i klubben.

Læs mere om Klub Dyrkhaven her >>

Bliv god til at dyrke have på den nemme måde. Bliv medlem af Klub Dyrkhaven og få grønne fingre.

 

 

4 kommentarer

Mihranda Scheel 18. oktober 2019 at 09:35

Mange dejlige nyheder til min lille have, glæder mig til det bliver forår igen ???

Svar

Janne Severinsen 01. november 2021 at 11:53

Hej dyrkhaven,

Flotte billeder 😀

Hvordan ser de ud resten af året?

Hej fra Janne

Svar

Nisse - Dyrkhaven.dk 01. november 2021 at 11:54

Tak for dit spørgsmål om, hvordan buskene med efterårsfarver ser ud, når de ikke står med de røde og gule farver om efteråret. 

Det helt korte svar er, at de alle har grønne blade fra foråret. Løn fås dog med blade i mere lime eller rødlige farver. Der skal du næsten rundt en planteskole for at se de forskellige farver med dine egne øjne. 

Blomsterne, som kommer frem om foråret er meget forskellige. På troldel er blomsterne markante, hvide og ligner små børster i stil med dem, man kan bruge til at vaske flasker med. Kvalkved og røn får flotte hvide skærme af blomster. Bærmispel og prydkirsebær er helt oversåede med blomster om foråret. Blåbærbuskenes blomster er små, klokkeformede og hvide, og dem på benved og løn er grønne og ikke så iøjenfaldende. Hvis du googler for eksempel “Bærmispel blomster” og vælger billedvisningen, kan du se de forskellige blomster.

Her kan du også se, hvordan de forskellige planter ser ud. De vokser meget forskelligt alt efter, om de bliver buskede i formen eller små træer, ligesom det også handler om, hvorvidt de beskæres i en bestemt form eller får lov at vokse naturligt. Det er svært at beskrive med ord, så jeg vil anbefale, at du billede-googler.

Mange havehilsner
Heidi Kirk Nissen
Dyrkhaven.dk

Svar

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *