Gem valnødderne ved at fryse eller tørre dem

Sådan gemmer du valnødder ved at fryse eller tørre dem - Dyrkhaven.dk

Det er dejligt at dyrke have og følge miraklet fra frø eller lille plante til noget, vi kan spise eller nyde synet af. Men det er nu også virkelig rart at have planter, som giver en hel masse uden at vi skal røre en finger for det.

En af de planter er valnøddetræet, og lige nu kaster de valnødder fra sig i en hastighed, så man kan fylde lommerne flere gange hver dag, hvis man har dem i haven eller kender et offentligt sted, hvor de står.

Og der er noget ganske særligt over friske valnødder. De har en forfinet sødlig smag samtidige med, at de er både sprøde og let saftige.

De fleste friske (ikke-tørre) valnødder skal have fjernet den gullige eller brunlige hinde udenom nødden for ikke at smage let bittert, men oplevelsen af smagen af den rene nød er rigeligt værd arbejdet med trække hinden af med neglene. Og så er det ellers bare om at nå at spise nødden, inden de andre i familien opdager, hvad der er gang i, for så er den væk.

Er der rigeligt med valnødder, så kan de også gemmes. Det nemmeste er at fryse eller tørre dem.

Sådan fryser du valnødder

Frysemetoden kræver, at nødderne knækkes og tages ud af skallen samt renses for midterhinden og eventuelt andet smuds, inden de pakkes i fryseegnede poser eller glas og lægges i fryseren. Her kan de holde sig fint i et års tid.

Når de frosne valnødder skal bruges, så tag dem op ad fryseren og lad dem tø op i køleskabet eller ved stuetemperatur. Skal det gå stærkt, så hæld varmt vand over dem ad et par omgange. Så er der hurtigt ”friske” valnødder.

Sådan gemmer du valnødder ved at fryse eller tørre dem - Dyrkhaven.dk

Sådan tørrer du valnødder

Hvis du hellere vil tørre de hele nødder, skal de gøres rene for jord og snavs, hvis du har samlet dem op fra jorden. Brug eventuelt en gammel tandbørste eller neglebørste til at give dem en let skrubning.

ET GODT TIP…
Den grønne skal udenom valnødderne farver hænderne med en brun farve, der er pokkers svær at få væk. Brug derfor handsker, når du samler og renser valnødder.

Sidder nødden stadig i den grønbrunlige skal, skal den tages ud og alle spor af skallen fjernes fra nødden, da resterne kan få nødden til at skimle og mugne. I det hele taget er det mest irriterende ved valnødder, at de kan have tendens til at mugne. Giv de rensede nødder et 5 minutters bad i varmt vand med en god skvæt atamon i, så holder de bedre.

Derefter skal nødderne tørre et varmt sted som en solfyldt vindueskarm, i nærheden af en radiator eller brændeovn, på gulvvarme e.l. Læg nødderne på en rist, hvis du har en i overskud, så de får luft på alle sider. Alternativt er det en god idé at vende dem et par gange, mens de tørrer.

Efter en lille uges tid kan du knække en nød og se, om den er tør og let knasende, som en tør valnød nu engang skal være. Er den ikke det, skal nødderne tørre i længere tid. Er den muggen, så skal hele nødden kasseres. Er den perfekt tør og smager godt, så kan du gemme valnødderne

Det ser flot ud med en hel masse valnødder hængende i et net, men et par gamle nylonstrømper kan også sagtens bruges. Hæng nødderne et sted som er tørt og gerne lidt køligt, hvis det er muligt. Loftet, garagen eller et af husets køligere rum er gode steder. Og så er det ellers bare at nyde de tørrede valnødder, som kan holde lige til næste års høst – men mon ikke, de er spist inden?

Du kan også fryse grøntsager, krydderurter, frugter og bær

Frysning er en nem måde at opbevare havens overskud af grøntsager, krydderurter, frugter og bær på, og det er let at tage en pose med havens hjemmedyrkede lækkerier frem til hurtig og sund aftensmad, duftende bagværk eller kager på en mørk vinterdag.

I Dyrkhaven.dks e-bøger lærer du grundprincipperne og får masser af tips og tricks til at fryse grøntsager, krydderurter, frugter og bær, så de bevarer mest muligt af deres gode smag, flotte farver, konsistens, vitaminer og andre sunde stoffer.

Køb de tre e-bøger i serien hver for sig til 29 kr. eller i en samlet pakke, hvor du får alle tre bøger med 32% rabat.

Få e-bøgerne der lærer dig at fryse havens overskud her >>

Gem krydderurter i fryseren. Frosne krydderurter bevarer smagen rigtig godt - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke din have

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *