Gør haven forårsklar i påsken

Få 10 tips til at gøre haven forårsklar i løbet af påsken marts og april - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have

Foråret er den travle tid i haven, og her får du 10 idéer til, hvordan du kan gøre din have forårsklar i løbet af påsken og ugerne efter.

Der er tale om en bruttoliste. Der er meget, vi kan gøre, men heldigvis behøver vi ikke gøre det hele. Tag det, der er relevant for dig og din have, og gør det, der er tid i dit liv.

Husk også at holde pauser og selvtilfreds nyde alt det, du får gjort nu, som du vil få glæde af senere på foråret og sommeren.

De 10 forårsidéer

1 – Lug ukrudtet
2 – Ryd op i blomsterbedet
3 – Spred kompost
4 – Gød haven
5 – Plant nyt
6 – Del forårsblomsterne
7 – Slå græsset
8 – Stop dræbersneglene
9 – Klargør køkkenhaven
10 – Forspir i vindueskarmen

Forårsidé 1 – Lug ukrudtet

Den bedste idé får lov at åbne ballet, og det er at få luget ukrudtet.

Det er ikke specielt underholdende at luge ukrudt, men fjerner du det her i det tidlige forår, vil du spare rigtig mange kedelige timers lugearbejde til sommer, fordi det ikke når at vokse sig stort eller kaste frø.

Lug ukrudtet mest om foråret, så kan du slappe meget mere af til sommer - Klub Dyrkhaven gør det nemmere at dyrke din have

Foråret er den perfekte lugeårstid. Jorden er stadig våd efter vinteren, og ukrudtets rødder derfor nemmere at få op. Samtidig er de andre planter, som vi gerne vil beholde, stadig så små, at det er nemt at spotte og fjerne ukrudtet.

Lug fra nu af og hver tredje uge indtil Sankt Hans, så er ukrudtet i haven under kontrol og meget mindre, end hvis det får lov at gro en måneds tid eller to mere.

Læs også: Top 10 over irriterende ukrudt, og hvad du kan gøre ved det >>

Forårsidé 2 – Ryd op i blomsterbedet

Blomsterbedene kan se skravlede ud efter vinteren, og nu hvor de nye skud på planterne kigger frem, vil det pynte at klippe de visne stængler fra sidste år ned til 3-5 cm over de nye skud eller lige over jorden, hvis der ikke er vokset noget nyt frem endnu, og fjerne de sidste visne blade.

Selv om nogle af stænglerne ikke er tykkere, end at du godt kan knække eller rive dem af, skal du hellere klippe dem af. Hiver du for voldsomt i stænglerne, kan det ødelægge de nye skud og dermed også de blomster, som gerne skulle komme. Planter er ekstra sensitive på denne årstid, hvor de skal bruge en masse krudt på at komme godt i gang, så spar på kræfterne og brug saksen.

Stænglerne kan du smide i komposten eller klippe i mindre stykker og lade ligge mellem planterne på jorden. De vil formulde og forbedre jorden med tiden. Ser det for rodet ud, kan du lægge et lag kompostjord ovenpå. Det er nydeligt mørkebrunt, og det vil gøre jorden og dermed også blomsterne endnu bedre.

Forårsidé 3 – Spred kompost

Kompost er døde planter, der er blevet omdannet til jord. Hvis du har en kompostbunke, og der er sort kompostjord, når du graver ned i bunden af den, så har du guld liggende i haven.

Kompost er med til at gøde og forbedre jorden. Det giver frodigere og sundere planter, der kræver mindre pasning.

Har du ikke selv kompost i haven, kan du hente det gratis eller billigt på de fleste kommunale genbrugspladser. Nogle af dem kan endda på udvalgte datoer fylde en trailer for dig ved hjælp af deres gravemaskiner. Det sparer dig for meget skovlearbejde og ømme muskler, så det kan godt betale sig at ringe og spørge, hvornår det er.

Kompost gøder jorden og gør bedre i strukturen, så den ikke skal vandes så ofte. Læg derfor kompost ud i bedene om foråret - Klub Dyrkhaven gør det nemt at dyrke din have

Spred et lag kompost på 2-5 cm ud i køkkenhavens bede, omkring rabarber, bærbuske, under hække, roser og generelt i blomsterbedet, hvis der er mere tilbage.

Hvor tykt laget skal være, afhænger af, hvor omsat komposten er. Hvis komposten er sort og nærmest som fin, blød jord skal laget været til den tynde side. Er komposten brunlig med synlige plantedele, kan du lægge et tykkere lag.

På den bare jord i køkkenhaven blandes komposten med de øverste 4-5 cm af jorden med en rive eller kultivator. Mellem roser, bærbuske og andre faststående planter, lægges den bare løst ovenpå jorden.

Frisk kompost er for stærkt at så frø i. Bruger du det i køkkenhaven, skal du derfor vente mindst et par uger, inden du sår. Et godt tidspunkt er derfor, hvis du lægger det ud i køkkenhaven sidst i marts eller først i april. Alternativt kan du vente med at lægge komposten ud på jorden indtil sidst i maj, hvor planterne er blevet store nok til at klare komposten. 

Forårsidé 4 – Gød haven

Planter har brug for næring for at vokse. Det får de blandt andet fra gødning, og hvis du gøder jorden i haven om foråret, har du fyldt den op med næring, så planterne får en god start på havesæsonen.

Køkkenhaven er det eneste sted, hvor du skal gøde. Her fjerner vi masser af planter og dermed næring fra, og derfor skal der også tilføres ny næring enten 1-3 uger, før du sår, eller når planterne er vokset frem.

Det nemmeste er at købe en pose gødning på planteskolen eller i byggemarkedet. Gå gerne efter den organiske eller økologiske slags. De er lidt dyrere, men mere miljøvenlige end kunstgødning, og så frigiver de næringsstofferne langsommere, så der kun skal gødes en eller to gange på et år. Samtidig er de med til at gøre jorden bedre, hvad kunstgødning ikke er.

Hvor meget, du skal gøde, afhænger af indholdet i den købte gødning. Følg doseringsvejledningen bag på posen, så får du det bedste resultat.

Blomsterbede og buske behøver i princippet ikke gødning, da vi ikke fjerner ret meget fra dem. Græsplænen klarer sig også uden, hvis vi lader det afklippede græs blive liggende på den, når vi slår den. Men vil du gerne gøde de steder, så er her om foråret det rigtige tidspunkt at gøre det på.

Forårsidé 5 – Plant nyt

Næst efter efteråret er det tidlige forår det bedste tidspunkt at plante nye stauder, buske og træer på. Drømmer du om en masse nye planter i sommerhaven, så er det nu, de skal i jorden, inden det bliver for varmt og tørt.

Plant nyt i haven om foråret, så du kan nyde en flot, frodig og smuk sommerhave - Klub Dyrkhaven gør det nemt at dyrke din have

Når du planter, så grav et hul, der er større end plantens rod, så der plads til løs jord, som rødderne nemt kan vokse ud i. En god tommelfingerregel er at grave et hul, der er dobbelt så stort som potten, planten står i.

Fyld derefter hullet op med vand. Når vandet er trukket væk, sætter du planten ned i hullet, så den står i samme højde, som den stod i potten, fylder jord på, vander igen, træder jorden forsigtigt til med hælen eller hænderne, og så er der plantet.

Mere for medlemmer: 6 ting, du bør gøre, inden du planter >>

Forårsidé 6 – Del forårsblomsterne

Vintergækker, krokus, påskeliljer og andre tidlige forårsblomster kan med årene blive til halvstore bundter, som du kan grave op og dele i flere og på den måde få skabt stadig større blomstrende tæpper i haven om foråret.

At dele forårsblomsterne, når de visner, er en gratis måde at få mange flere blomster på - Klub Dyrkhaven gør det nemt at dyrke din have

Når blomsterne er visnet ned, kan du grave planterne op med løg og det hele. Del dem i bundter af 5-11 planter og plant dem i samme dybde, som de stod før. Her i påsken er de første vintergækker og krokus færdige og klar til at blive delt.

Det er en nem og billig måde at få flere forårsblomster på, og det ser forrygende ud med for eksempel et hvidt blomstrende vintergækkebed sidst på vinteren, hvor resten af haven stadig er bar og trist.

ET GODT TIP…
Nye løg til forårsblomster som påskeliljer, tulipaner osv. skal først lægges til efteråret. Til den tid er det svært at huske for de fleste, hvor det lige var, at løgene skulle lægges. Tag nogle billeder og skriv et par noter her i foråret, så er det meget nemmere at huske.

Forårsidé 7 – Slå græsset

Græsplænen er efter vinteren et halvtrist syn. Den er halvlang, og en klipning vil gøre underværket for udseendet.

Men det er først, når græsstråene er længere end 6 cm, og græsset i gang med at gro, at du skal slå det. Det er det faktisk så småt begyndt på nu, så du kan godt slutte dig til koret af summende græsslåmaskiner, der vil lyde over villahaverne i påskedagene.

Når du slår græsset første gang, skal du sætte klippehøjden på græsslåmaskinen til 6 cm. Derefter kan du gradvist gå ned i klippehøjde til 4 cm. Klipper du for kort fra første slåning, kan græsset blive svækket, så ukrudt og mos nemmere kan tage over.

Og så er det, at vi deler vandene eller græsset så at sige.

Er du til en kort og pletfri plæne, så skal den her i forårstiden have lidt ekstra opmærksomhed. Det er normalt ikke nødvendigt at gøde en græsplæne, men længes du efter en golfgrøn plæne, så kan du gøde den og give den en gang havekalk. Er du træt af mos i plænen, kan du også rive det af om foråret. Men det er lidt sisyfos-arbejde, for mos har en evne til at komme igen. Overvejende fordi det gror godt, hvor græs ikke vil gro – i skyggen.

Er du mere til det naturlige look, og vil du gerne gøre noget godt for naturen og dyrelivet i din have, så kan du overveje, om noget af græsset skal have lov at gro lidt endnu forskellige steder i haven.

Lidt længere græs vil give plads til, at for eksempel kløver og tusindfryd kan blomstre til glæde for forårssultne bier og insekter, og endnu længere græs vil give redesteder og mad for fugle, biller og sommerfugle.

Det er ikke, fordi hele haven skal gro til knæhøjt græs, men får det lov at vokse nogle steder, kan du skabe nogle meget fine vilkår for dyrelivet i din have. Det kan du for eksempel læse mere om i e-bogen “29 tips til natur i haven”, der giver dig masser af konkrete og nemme tips til en mere naturvenlig – og stadig pæn – have.E-bog 29 tips til at få natur i haven - Dyrkhaven.dk

Forårsidé 8 – Stop dræbersneglene

Har du problemer med dræbersnegle i haven, er foråret et optimalt tidspunkt at begynde at bekæmpe dem, inden de får formeret sig til mange flere.

I april måned begynder dræbersneglene for alvor at vågne, og efter en lang vinter er de godt sultne. Det kan du heldigvis udnytte.

Snegle elsker frisk grønt som salatblade og agurkeskiver. Læg det ud, hvor du tænker, at sneglene er mest. Har du ingen anelse om, hvor det er, så læg det i køkkenhaven, blomsterbedet og andre steder, hvor der kommer nye spirer frem, som sneglene elsker.

Læg nogle brædder, potter eller rabarberblade ved siden af sneglesalaten. Efter endt festmåltid om natten vil sneglene kravle ind under dem og lægge sig til at sove om dagen. Hvor du så kan komme og vende brædder, potter og blade, fjerne sneglene og slå dem ihjel ved halshugning med en spade eller saks eller frysning pakket ind i en plastikpose.

Mere for medlemmer: Sådan slipper du af med dræbersnegle >>

Det kan virke som en omstændig metode, men forskere har flere gange konkluderet, at den mest effektive måde at mindske antallet af dræbersnegle i din have er at indsamle og dræbe dem.

Forårsidé 9 – Klargør køkkenhaven

Har du køkkenhave, slipper du ikke udenom at skulle gøre den forårsklar til såning. Det behøver heldigvis ikke være så svært.

Lug jorden for ukrudt og riv den med en kultivator på kryds og tværs, så jorden løsnes godt. Slut af med at rive jordoverfladen fint med en rive, så den er nem at så og plante i.

Mere for medlemmer: Sådan gør du jorden klar til at så i >>

Men du skal kun gøre det, hvis jorden er “bekvem”, som havenørderne kalder det. Det betyder, at den er så tør og varm, at den ikke klistrer fast til spaden eller under dine gummistøvler, når du træder på den, og at den har en god krummestruktur (endnu et havenørd-udtryk), hvilket vil sige, at den ligger i små klumper – krummer – som en god crumblekagedej, når du river den.

Gør køkkenhaven klar til at blive sået og plantet i ved at luge og rive den - Klub Dyrkhaven gør det nemt at dyrke din have

De første frø som spinat, salat, persille og rucola kan nogle år sås allerede fra slutningen af marts. Men kan du væbne dig med tålmodighed, er det en god idé at vente med at så til den sidste halvdel af april, hvor jorden som regel er varm nok til, at de fleste frø spirer og gror rimelig hurtigt.

Generelt er der ingen grund til at gå i panik og så for tidligt. Hvis jorden ikke er varm nok for frøene, vil de spire dårligt. Vi skal nok nå det, og vi spilder færre frø og får bedre planter, hvis vi først sår, når jorden er varm nok.

Mere for medlemmer: Sådan tjekker du, om jorden er varm nok til at så i >>

Læs mere (for alle): Hvad skal vi dyrke af grøntsager? >>

Forårsidé 10 – Forspir i vindueskarmen

Når det er for koldt til at så alle vores frø udenfor, kan vi heldigvis hygge os med at så en stor del af dem indenfor – forspire, som det kaldes på havesprog.

Det kan vi gøre for at give planterne et forspring, så vi kan høste af dem tidligere, eller fordi de stammer fra lunere himmelstrøg og ikke kan nå at give en god nok høst, hvis de først skal sås udenfor i maj eller juni, hvor det er varmt nok.

Sår du selv, får du både en masse billige planter og mange flere forskellige at vælge imellem, end butikkernes begrænsede udvalg af færdige planter.

Det kræver lidt arbejde med forspiring, men det er både spændende og hyggeligt at holde øje med de små spirer i vindueskarmen, og se hvordan de vokser dag for dag.

Lær alt om at forspire i e-bogen “Forspiring fra frø til plante” >>

Start frøene indenfor i stuen - forspir dem - og få et forspring i haven med e-bogen Forspiring fra frø til plante

Her i påsken kan du hygge dig med at forspire for eksempel tomater, knoldfennikel, kål, salater og en hel masse krydderurter og sommerblomster.

Er du ny i haven, kan du eventuelt starte med at så et par tomatfrø og lidt salat eller kål og nogle ærteblomster eller tagetes. De er alle rimeligt nemme at forspire, og det er simpelthen så hyggeligt at følge sine egne planter i vindueskarmen, efterhånden som de spirer frem og vokser til imponerende store planter.

Læs mere (for alle): Sådan lykkes du med at så tomater >>

Læs mere (for alle): 5 måder at få frø til ærteblomster til at spire >>

Bliv medlem af Klub Dyrkhaven og gro grønne fingre

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *