Høstbeskæring af bærbuske

Du får bedst bær ved at beskære, og nemmeste beskæring ved at gøre det, mens du høster bærrene - Klub Dyrkhaven

Bærplanter som hindbær, brombær, ribs, stikkelsbær, solbær og vinbær kan beskæres på flere årstider og flere måder. Men den nemmeste er at beskære bærbuskene samtidig med, at du høster de sidste bær på dem.

Fordele ved at høstbeskære bærplanterne

  • Du sparer tid, fordi du beskærer i samme arbejdsgang, som du høster de sidste bær
  • Der kommer mere luft, lys og vand til de tilbageblivende dele af bærplanten, så den vokser bedre
  • Ved at fjerne de gamle dele, mindsker du risikoen for sygdomme. For eksempel undgår du hindbærstængelsyge, hvis du høstbeskærer dine hindbær
  • Når du klipper grenene af med bær på, er de meget nemmere at høste, og det er nemmere at nå de bær, der er tilbage på planten.

OBS! Blåbærbuske skal ikke beskæres.

Beskæringen er lidt forskellige alt efter, om bærrene vokser på stilke, ranker eller grene på buske. Her får du metoderne til, hvordan du kan beskære de 3 forskellige typer bærplanter samtidig med, at du høster de sidste bær.

Beskæring af buske – ribs, solbær og stikkelsbær

Den nemmeste måde at beskære bærbuske som ribs, solbær og stikkelsbær er ved at klippe de ældste grene af lige over jordoverfladen. De ældste grene kan kendes på, at de er tykkest og mørkest.

En nyplantet busk skal ikke beskæres de første 2 år. Er det en ung (over 2 år) og mindre busk, så nøjes med at fjerne 1-2 grene, mens ældre og store buske godt kan tåle at få fjernet 2-4 grene.

Man fjerner de gamle grene for at give mest muligt lys og luft til bærrene næste år, så de modner flot og ikke så let rammes af sygdom. Samtidig giver en del af bærbuskene flest bær på grene, der er 2-3 år gamle, så ved hele tiden at sørge for, at busken sætter nye grene, vil du altid have nogen, som har den optimale bærproduktionsalder.

Hvis du klipper de ældste grene af busken som det allerførste, når du høster bærrene, får du både nemmere ved at plukke bærrene på de grene, du klipper af, og lettere ved at komme til de bær, der er tilbage på busken.

ET GODT TIP…
Hvis du ikke orker at beskære, så behøver du ikke død-og-pine at beskære ribs og solbær. De skal så til gengæld plantes, så de har godt med plads, da de i ubeskåret tilstand kan blive et par meter høje og brede. Du vil få kortere klaser med mindre bær, men når busken først er stor, får du jo mange af de mindre bær.

Beskæring af ranker – brombær og vinbær

Brombær og vinbær får begge bær på lange ranker. Dem beskærer du bedst ved at klippe de ranker af, som der har været bær på, når du høster de sidste bær. På rankerne uden bær, vil der komme nye bær til næste år. Der vil i princippet også kunne komme bær på de gamle ranker, hvis du lader dem blive stående, men bærrene vil ikke være lige så gode.

Samtidig er der det faktum, at særligt brombær vokser i et forrygende tempo. Det kan være en god idé jævnligt at binde de lange ranker op eller klippe et par stykker af dem af kortere, så de ikke breder sig uhæmmet og gør det svært at nå ind til bærrene.

Beskæring af stilke – sommerhindbær og efterårshindbær

Sommerhindbær beskæres efter høsten af bærrene. Beskæringen foregår ved at fjerne stilkene, som der har været bær på denne sommer. De kan kendes på, at stilkene er brunlige, bladene begyndt at blive gule, og at stilkene har visne bærrester i toppen. De nye lysegrønne skud i form af stilke uden bær skal endelig blive stående, da det er dem, der giver bær næste sommer.

Hvis dine hindbærplanter er meget virile, og det vrimler med skud, så bør du fjerne nogen af dem, selvom de er skud uden bær. Fjern de svageste, så der står 10-15 flotte skud tilbage pr. meter hindbærrække. De kan skyde helt vildt igen til foråret, og her klipper du igen de svageste af lige over jordoverfladen, så der står 10-15 skud tilbage pr. meter.

Læs også: Brevkassen – Hvad er forskellen på sommer- og efterårshindbær? >>

Efterårshindbær beskæres nemmest efter, at høsten er slut. Ved efterårshindbær fjernes alle stilke, da de giver bær på de nye skud, der kommer frem i løbet af foråret. Når du beskærer efterårshindbær, klipper du hindbærstilkene af 2-10 cm over jorden. Du kan håndklippe med en beskærersaks eller hive den elektriske hækkesaks frem og få det overstået på ganske kort tid.

Hvis du ikke får beskåret, mens du høster hindbærrene, kan du også nå at gøre det frem til udgangen af marts. Husk endelig, hvad der gror hvor, så du undgår at lave den forkerte beskæring på sommerhindbærrene. Får du klippet alle stilke af dem, får du ikke et eneste sommerhindbær om sommeren.

Hvad sker der, hvis du ikke når at beskære?

Der sker ikke det store ved, at du et år ikke får beskåret dine bærplanter. Du vil stadig få bær på både brombær, hindbær osv. næste sommer, men de vil ikke være lige så mange, store og flotte, som hvis du havde beskåret de gamle grene, stilke og ranker.

Læs også: 11 gode tips om bær >>

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *