Juleroser – vinterhavens dronning

Juleroser er vinterhavens ukronede dronning med sine mange blomster i januar, februar og marts - Dyrkhaven.dk

Juleroserne begynder at springe ud med deres markante blomster i december eller januar, og trives de i haven, vil de blomstre helt til april.

Det er sejlivede og smukke blomster, som der sættes ekstra pris på, fordi der ikke er så mange andre blomster i haven om vinteren.

Alle juleroser er ikke juleroser

Der findes dem, der siger, at der kun er én rigtig julerose – den almindelige julerose Helleborus niger. Den har helt hvide blomster.

Derudover findes der hundredvis af forskellige påskeklokker – Helleborus orientalis, som er mangfoldige som få andre blomster.

Påskeklokkernes blomster findes i alle nuancer af hvid og lime til lyserød, rosa, bordeaux, lilla og tæt-på-sort. Blomsterbladene kan være runde eller spidse, være fløjsagtige og ensfarvede eller opsigtsvækkende spættede.

I daglig tale kalder de fleste både juleroser og påskeklokker for juleroser – så det gør vi også her.

Juleroser og påskeklokker fås i mange farver og former - Dyrkhaven.dk

Gør juleroserne glade

Julerosernes yndefulde udseende snyder lidt. De er nogle robuste damer, der godt kan dukke nakken for frost og sne, men hurtigt rejser sig igen, når solen skinner.

Hvornår blomsterne dukker op af jorden, afhænger af vintervejret. I en mild vinter kan de første godt titte frem allerede i december. De fleste viser i februar og vil så blomstre i 10-12 uger.

Juleroser bliver flottest, hvis de plantes i en god og kalkrig jord et sted med let skygge. Jorden må ikke være våd, så rådner rødderne. Vand dem i tørre perioder, men overvand dem ikke.

Nogle klipper alle bladene af for bedre at kunne se blomsterne. Men det er ikke en god idé. Planten bruger bladene til at optage energi, der går til at lave den flotteste blomstring, de bedste frø og holde hele planten sund og rask. Det er kun syge blade, som skal fjernes med det samme.

Juleroser i krukker

Krukker med juleroser kan pynte i mange vintermåneder. Planternes rødder har brug for plads, så vælg ikke den mindste krukke.

Juleroser bryder sig ikke om at stå i våd jord, så sørg for, at der er hul i bunden af krukken. Fyld krukken en tredjedel op med sten, nødder, lecakugler, gamle potteskår eller andet materiale, der sørger for, at overskydende vand kan løbe ud. Hæld derefter almindelig jord eller pottemuld i for resten og plant juleroserne i den.

Stil ikke krukkerne i direkte sol. Juleroser bliver flottest, hvis de står i let skygge. Hold jorden i krukken let fugtig og husk, at juleroser i krukker tørrer hurtigere ud, end hvis de var plantet direkte i jorden. Giv også juleroser i krukker gødning og en smule kalk med jævne mellemrum.

VIDSTE DU AT…
Juleroser har også en anden funktion end blot at være yndige. De er fulde af kvalitetspollen og nektar, som nyttige insekter som eksempelvis bierne elsker. Da de er nogle af de første blomster, som springer ud i haven, er de særligt værdifulde for de tidlige bier, der vågner sultne efter en lang vinter. Det kan du blandt andet læse om i e-bogen “29 tips til natur i haven” >>

Juleroser er insektvenlige planter, der tiltrækker bier, mariehøns og andre nyttedyr til haven - Dyrkhaven.dk

Juleroser indenfor

Det kan være fristende at tage de smukke juleroser ind til buketter i stuen. Men desværre falder de hurtigt sammen, fordi de ikke kan trække nok vand til at holde sig oprejste.

Det er der heldigvis råd for. Det ene er at lave et langt skråsnit nederst på stilken, så der bliver en større flade at suge vand gennem. Det andet at tage en nål og lav dybe ridser på 2 cm længde hele vejen rundt det nederste af stilken. Begge dele skal ske, lige inden du sætter blomsterne i vasen, så holder de sig strunke i længere tid.

Sæt buketten i et køligt rum om natten. Hvis det ikke er frostvejr, kan du også stille dem udenfor. Det samme gælder for juleroser i potter, som også vil holde sig flotte i længere tid med kølig natopbevaring.

Klipper du de flotteste blomsterhoveder af juleroserne og lægger dem i en bred skål med vand, får du en dekoration, hvor blomsterne holder ekstra længe. Der er så mange detaljer i de elegante blomster, at dette måske er den fineste måde at nyde dem på.

Syge juleroser

Juleroserne får ikke så mange sygdomme, men de kan blive angrebet af julerosesortplet, der er en svampesygdom. De første tegn er sorte pletter på bladene, som breder sig til hele bladet og med tiden til de andre blade og blomster i nærheden.

Kuren er at fjerne de syge blade, når du opdager pletterne og smide dem i skraldespanden. De skal ikke i komposten, for så kan de risikere at smitte videre derfra.

Bliver sygdommen ved med at komme tilbage, kan det skyldes, at julerosen står i for våd jord. Flyt planten til et mere tørt sted i haven, eller grav den op og put nogle skovfulde grus i bunden af hullet, inden den plantes igen. Gruset virker drænende og vil gøre jorden mere tør.

ET GODT TIP…
Juleroser indeholder et giftigt stof kaldet helleborin, som kan give blærer på hænderne, der føles som en skoldning. Det er derfor en god idé at bruge handsker, når du roder med dine juleroser.

Lav dine egne juleroser

Da juleroser krydser, og man ikke altid kan regne med afkommets udseende, sælges en del juleroser uden et sortsnavn, hvilket kan gøre det svært at købe en ny magen til. Det kan også være, at du har set den fineste julerose i en vens have, men heller ikke han ved, hvad den hedder.

Heldigvis kan du godt lave dine egne juleroseplanter. Du kan både lave dem, der bliver helt magen til forældreplanten, og kaste dig ud i eksperimentet med at så frøene og se, hvilke blomster der kommer ud af det.

Du kan både dele juleroser og få flere af samme slags og så juleroser fra frø - Dyrkhaven.dk

Del planten og få flere juleroser

Har du en smuk og sygdomsfri julerose, som du gerne vil have flere af, kan du dele planten, når den er færdig med at blomstre hen på foråret.

Grav planten op og del den i mindre stykker ved at trække den fra hinanden med hænderne. Du kan få 5 nye planter af en velvoksen julerose.

Plant straks de nye planter, der hvor de skal stå. Bland gerne lidt havekalk i jorden, så får du flottere planter og flere blomster.

Så dine egne juleroser

Du kan også tage frø af dine juleroser, når kapslerne er så tørre, at det er tæt på, at de åbner sig, og frøene falder ud.

Så frøene med det samme i ½ cm dybde og sæt dem et sted med skygge. Hold jorden fugtig, men ikke for våd. Våd jord får frøene til at rådne, men tør jord gør, at de ikke spirer. Så du skal holde øje med dem.

Derefter er det bare at være tålmodig. Meget tålmodig, for det kan tage et halvt til et helt år, før frøene spirer. Når planterne har fået et par blade, kan du plante dem ud, hvor de skal gro videre.

Herefter er det bare at vente tålmodigt igen. Meget tålmodigt endda, for der kan gå op til tre-fire år, før de nye blomster viser sig.

Men forventningens glæde er stor, og ved juleroser er det særligt spændende, for vi ved ikke, hvilke blomster der kommer. De fleste blomster vil ikke ligne den plante, du tog frø af, for juleroser krydser nemt med hinanden. Til gengæld har du også chancen for at skabe den smukkeste julerose set hidtil.

Lad naturen lave juleroser for dig

Den nemmeste måde at få flere juleroser på er dog ved at lade naturen gå sin gang. Lad juleroserne sætte frø og selv kaste dem til jorden, hvor nogle vil spire frem til nye juleroseplanter.

De små nye planter laver hurtigt et større rodnet, og da de står tæt på deres juleroseforældre, er det en god idé at grave godt ned under de små planter og flytte dem, inden de bliver så store, at flytningen går ud over forældrene.

Hvis du vil have mere

Dette er et eksempel på en af den slags artikler, som medlemmer af Klub Dyrkhaven har gratis adgang til. Vil du have mere af den slags, er du meget velkommen i klubben, hvor du kan få en hjælpende hånd til at skabe dig en frodig og fantastisk have.

Læs mere om Klub Dyrkhaven her >>

Få grønne fingre med Klub Dyrkhaven. hvor du får en hjælpende hånd og lærer at skabe dig en fantastisk og frodig have - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *