Lav nye jordbærplanter af udløbere

Lav nemt nye jordbærplanter gratis af udløbere - Klub Dyrkhaven gør det nemmere at dyrke have

Har du nogle jordbærplanter i haven, som giver supergode bær, så kan du uden ret meget arbejde få flere af samme slags ved at bruge de små baby-jordbærplanter, som der kommer en masse af i sensommeren. Det er nemt og ganske gratis.

Jordbærplanter formerer sig ved at sende lange stilke – såkaldte udløbere – ud på jorden omkring dem med små, nye jordbærplanter langs stilken.

Vælg de bedste udløberplanter

Jordbær har altid været populært i haverne, og her får du tre gamle gartnerråd i forhold til at vælge de bedste udløberplanter til nye jordbærplanter.

Se forskellen på morplanten og udløberplanter til jordbærplanter - Klub Dyrkhaven gør det nemmere at dyrke have

GARTNERRÅD 1
Der er tit mange udløberplanter på samme stilk. Udløberplanter, der sidder tættest på mor-planten, vil give de største og bedste bær.

GARTNERRÅD 2
Du får de bedste jordbærplanter fra udløbere, der stammer fra mor-planter, der har givet de fleste og bedste bær.

Kan du ikke huske hvilke det er, så skriv dig det bag øret til næste sommer, hvor du kan markere de bedste af jordbærplanterne med en pind, stykket snor e.l. og tage udløbere til nye jordbærplanter af dem.

GARTNERRÅD 3
Tag udløberplanterne så tidligt som muligt fra midten af juli, hvis de er store nok til at blive flyttet. Jo tidligere jordbærplanter plantes, jo større jordbærhøst får du næste sommer.

Sådan laver du nye jordbærplanter af udløbere

TRIN 1 – FORBERED DET NYE PLANTESTED
I det nye jordbærbed laver du et antal huller, der svarer til antallet af nye planter. Generelt skal der være 25-30 cm mellem jordbærplanterne i en række og 50-60 cm mellem rækkerne.

Sørg for, at jorden i hullerne er løs, så udløberplanternes rødder nemt kan vokse videre i dem. Har du kompostjord, så bland en halv håndfuld af det i jorden i hvert hul for at give planterne en ekstra god start.

Vand hullerne godt igennem, så jorden er mudretvåd og klar til at tage mod de nye planter.

TRIN 2 – VÆLG DE BEDSTE UDLØBERPLANTER
Vælg de bedste udløberplanter efter de tre gartnerråd ovenfor.

Er dine udvalgte udløberplanter godt i gang med at vokse, kan de flyttes direkte til det sted, hvor dit nye jordbærbed skal være. Men inden du graver løs, så tjek for en sikkerheds skyld, at rødderne er kommet frem og helst groet ned i jorden. De skal have en vis størrelse for at kunne overleve flytningen.

Rødder på jordbærplanter skal have en vis størrelse for at kunne flyttes - Klub Dyrkhaven gør det nemmere at dyrke have

TRIN 3 – FLYT PLANTEN
Klip stilkene over, der forbinder udløberen med mor-planten og andre udløberplanter. Lad der være 10-15 cm stilke på planten. Dem kan du grave ned i jorden omkring udløberplanten i det nye jordbærbed, hvor de er med til at holde den på plads.

Tag derefter en håndskovl og grav rundt om udløberplanten og dens rødder, så du får mest muligt jord med og forstyrrer rødderne mindst muligt.

Flyt planterne over i hullerne i det nye bed. Dæk rødderne med jord, som du klapper til med hånden. Det er vigtigt, at det såkaldte ”hjerteskud” i jordbærplanten, hvor alle bladene skyder fra, ikke kommer under jorden. Så kan de nye blomsterknopper – der bliver til jordbær – ikke udvikles.

TRIN 4 – PASNING AF DE NYPLANTEDE PLANTER
Hvis der i ugerne efter plantningen kommer en periode med tørt og varmt vejr, er det vigtigt at vande de nyplantede jordbærplanter dagligt eller hver anden dag, da de ellers nemt kan gå ud.

Højt solskin kan også være hårdt for de nyplantede jordbærplanter. Lover meteorologerne sol fra morgen til aften, kan du dække planterne over med 1-2 lag fiberdug, mens solen skinner på dem.

Hvis du kun har små udløberplanter

Hvis alle dine udløber-jordbærplanter stadig er ret små med få rødder, vil en hel del af dem sandsynligvis dø, hvis du prøver at flytte dem.

Lad dem i stedet beholde stilken (navlestrengen) til mor-planten lidt endnu og lad dem stå og vokse videre på samme sted.

Er der plads i bedet til, at de kan blive stående, kan du også vælge først at flytte dem til foråret.

Læs også: Gør jordbærplanterne klar til en god høst næste år >>

ET SIDSTE GODT TIP…
Jordbærplanter giver flest bær de første to-tre år. Når de bliver mere end tre år, begynder bærrene at blive mindre og ikke så spændende. Det er derfor smart at lave en række med nye jordbærplanter hvert eller hvert andet år, så der hele tiden er planter, som giver mange og store jordbær.

Dette er et eksempel på en af de artikler, som medlemmer af Klub Dyrkhaven har adgang til og løbende får nye af. Vil du gerne have mere af den slags, så prøv et medlemskab. Der er 100% tilfredshedsgaranti, så er det ikke lige dig, kan du få dine penge tilbage indenfor de første 30 dage.

Læs mere om Klub Dyrkhaven her >>

Få grønne fingre med Klub Dyrkhaven. hvor du får en hjælpende hånd og lærer at skabe dig en fantastisk og frodig have - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *