Om Nisse

Om Nisse der står bag Dyrkhaven.dk - Dyrkhaven.dk gør det nemmere at dyrke din have

Nysgerrige besøgende på Dyrkhaven.dk har flere gange spurgt mig, om hvem Nisse egentligt er. Her fortæller jeg lidt om mig og min baggrund for at starte Dyrkhaven.dk, og så besvarer jeg 3 af de mest gængse spørgsmål.

Vil du vide noget om Dyrkhaven.dk, så kig her >

Det hele startede med…

Ligesom mange andre har jeg en travl hverdag fuld af krav om at stå tidligt op, arbejde, købe ind, fodre af, sige nej, vaske tøj, være træt, betale regninger… Oveni det kommer så alt det, der skal passes med fritidsinteresser, familie og venner, vedligeholdelse af huset og ikke mindst haven.

Det er meget, og der kommer desværre ikke en magisk tryllefe, der med et svirp af sin glimtende stav fikser alt det kedelige og lader os nyde livet i haven i en liggestol med en dugkold mojito og dette års mest inspirerende bog, mens familie, venner og børn er lykkelige og glade omkring os.

Det eneste, vi kan prøve på, er at gøre tingene i vores liv mere simple og nemme. Finde nye måder at få de samme eller bedre resultater på med mindre tid og arbejdsindsats.

Sådan har jeg det, og jeg vil gætte på, at mange af jer oplever noget lignende. Derfor har jeg lavet Dyrkhaven.dk med det formål, at den skal hjælpe haveejere med genveje til en nemmere have.

Ikke noget med sjusk og snyd, men ved at blive husket på at gøre tingene rigtigt første gang og på det rigtige tidspunkt og ikke mindst på den nemmeste måde og dermed spare både tid, penge og arbejdsindsats.

Mindre stress og ærgrelser! Mere liggestol og nydelse!

Jeg giver ikke opskriften på en doven have. Det er både sundt og skønt at være aktiv i haven, men jeg vil gerne inspirere til at dyrke haver, som vi er glade for og stolte af, haver der er realistisk at passe, og haver som vi ikke har lyst til at forlade, fordi de er så rare at være i.

Det er de tanker og erfaringer, som udgør fundamentet for den viden og de havetips og tricks, som jeg deler her på Dyrkhaven.dk og ikke mindst i Klub Dyrkhaven.

Læs mere om Klub Dyrkhaven her >

3 spørgsmål og svar om Nisse:

Spørgsmål 1: Hvordan er din egen have?

Nisse svarer: Ligesom mere end 85% af Danmarks befolkning bor jeg i en by. Jeg har ikke Camilla Plums eller Søren Ryges store landbohaver, men en villahave med fortov, hæk og naboer til begge sider.

I min have har jeg en køkkenhave med 12 lave højbede, tre pallerammehøjbede og to drivhuse, 10 forskellige frugttræer, bærbuske, nødder og høns. Der er et legeområde med bålsted, græs til at spille bold, klatretræer, hule, hængekøjer og gynge.

Jeg har tre store blomsterbede, som blomstrer fra februar til november i forskellige farver, terrasser og siddepladser så jeg altid kan finde en lun solkrog til kaffen, og der er flere steder med vild natur, så også pindsvin, sommerfugle og humlebier har det godt.

Mit seneste projekt er et afstressende sidde-og-slappe-af-i-bed efter principperne om stresshaver, og min næste havedrøm er at få en spændende forhave.

Spørgsmål 2: Hvad bruger du din have til?

Nisse svarer: Mest af alt nyder jeg at se på den og bare være i den. Mere konkret bruger jeg den ofte til at slappe af i og få ro efter en travl dag. Nogle gange har jeg større brug for at komme af med energi, og så er det genialt at knokle løs med spaden og samtidig ganske gratis få gode overarme og en stram mølle (”røv” for dem, der ikke er fynboere).

Jeg bruger også tit haven til venindesnakke over kaffe, og den er rigtig god til middage med dug og lanterner, eller spis-og-skrid med mad lavet over bål sammen med venner og deres børn.

En stor del af min haveglæde skyldes min begejstring over alt den fantastiske mad, den giver mig. Krydderurter, bær og frugt får jeg stort set uden at røre en finger, og alt det andet får jeg tifold igen i forhold til arbejdsindsatsen i sparede indkøb og imponerende bedre smag end supermarkedets.

Spørgsmål 3: Hvor har du lært at dyrke have?

Nisse svarer: Nogle børn har altid sorte knæ. Jeg havde sorte negle af at rode i jorden. Det var derfor også naturligt for mig at læse til agronom – plantedyrkning – på KU Life, da jeg blev stor nok.

Siden har jeg finpudset min haveviden i min egen og andres haver. Og selvom jeg efterhånden ved en hel del om at dyrke have, så lærer jeg også hele tiden nyt ved at stikke næsen dybt i mine mere end 300 havebøger, tage på haverejser, snakke med andre haveejere og ikke mindst selv rode i haven så tit, det er muligt.

I marts 2018 blev jeg desuden redaktør af Danmarks største havehjemmeside www.havenyt.dk. Den er mere havenørdet, end det jeg laver her på Dyrkhaven.dk, men alt hvad jeg lærer der, bliver selvfølgelig også en del af Dyrkhaven.dk.

Bonusspørgsmål: Hvorfor hedder du Nisse?

Nisse svarer: Det er ikke fordi, jeg er en havenisse, som så mange har gættet på. Det er desværre meget mere kedeligt. Jeg bliver kaldt Nisse, fordi jeg som barn kom i en ny klasse, hvor en pige hed det samme som mig til både for- og mellemnavn – Heidi Christina. Jeg fik derfor kælenavn efter mit efternavn, som er Nissen.