Optimal spiretemperatur for grøntsager

Så ved den rigtige temperatur, så spirer flest af frøene til planter. Se tabel med spiretemperatur her - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have

Hvis vi vil have mest ud af de frø, vi sår til havens grøntsager, så skal vi starte med at så dem rigtigt. Det vil sige i såjord, i den rigtige dybde og ved den rigtige temperatur.

De to første ting er til at finde ud af, men det sidste kan godt være lidt sværere. Derfor får du her en tabel, der viser dig, ved hvilke temperaturer forskellige grøntsagsfrø spirer mest optimalt. Og hvad temperaturen minimum eller maksimum skal være, for at frøene vil spire.

Temperaturen er ikke luftens temperatur, men jordens som frøene skal sås i. Hvordan du finder den, får du et link til sidst i teksten.

Tabellen viser også, hvor mange dage du kan forvente, at det tager, før frøene spirer. Sår du indenfor de optimale temperaturer, tager det færrest dage, før spirerne kommer frem.

Frø spirer bedst ved en optimal spiretemperatur. Frø har også en minimumstemperatur og en maksimumstemperatur, hvor de vil spire. Se dem alle her i tabellen - Klub Dyrkhaven gør det nemt at dyrke have

I spændet med den optimale spiretemperatur får vi hurtig spiring og flest spirende planter ud af frøene. Men det optimale kan nogen gange være svært at ramme, både når vi forspirer indenfor i vindueskarmen, og når vi sår udenfor, hvor vejret hurtigt kan skifte. Heldigvis kan vi sagtens få acceptable resultater alligevel, bare vi holder os indenfor minimums- eller maksimumstemperaturerne.

Det er ikke en god idé at gå ud over minimum og maksimum. I en for kold jord, vil frøene slet ikke eller kun spire langsomt. I en for varm jord, vil mange frø heller ikke spire, og den varme jord kan få frøene til at tørre ud.

Læs også: Derfor spirer dine frø ikke >>

ET GODT TIP…
Hvis jorden er for kold om foråret til at så i, kan du dække den med klar plastik inden du sår. Opklippede affaldssække, afdækningsplast til malearbejde og andre klare plastikstykker kan bruges. Er det meget tidligt på foråret skal du dække 1-2 uger inden, men på solskinsdage midt i foråret kan et par dages overdækning hurtigt hæve temperaturen i jorden et par grader.

Læs også: Brevkassen – Skal man bruge klar eller sort plastik?

Sikker såning starter ved 8 grader

Selvom flere frø kan spire allerede fra 4-5 grader, så vil de spire bedre, hvis vi venter med at så dem, til jorden er 8 grader varm. Det er den som regel midt eller sidst i april.

Kartofler skal også lægges i en jord, der er mindst 8 grader varm. En kombineret så-og-lægge-kartofler dag i den sidste halvdel af april, giver en nem start med en god sandsynlighed for succes for årets køkkenhave.

Find jordens temperatur ved en af de tre metoder i blogposten her >>

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *