stLight.options({ publisher:'12345', });

Kære BrevkasseHvordan beskytter man et oliventræ om vinteren?

Jeg har et oliventræ i en krukke på min altan, som jeg er meget glad for. Men hvordan beskytter jeg det bedst om vinteren, så jeg også kan nyde det næste sommer?

Jeg kan ikke have det inde i lejligheden hele vinteren.

Med venlig hilsen
Laura Z.

Kære Laura,

Ja, det er flot med et oliventræ på altanen, og jeg forstår godt, at du gerne vil passe på det, så du kan få glæde af det i flere år.

Det optimale er at flytte træet til et sted, hvor der er 5-10 grader hele vinteren. Det er svært at opfylde for de fleste hjemme i privaten. Der findes professionelle plantehoteller, der kan opbevare dit træ for dig hele vinteren, men det koster naturligvis. Derfor får du her et par tip til at få dit oliventræ til at overleve vinteren på din altan.

Det der desværre sker for mange er, at de kommer til at overvande deres oliventræer om vinteren. Du skal ikke stoppe vandingen totalt, men skrue godt ned for den, så jorden kun lige netop holdes en smule fugtig. Gødning skal du stoppe helt med, indtil træet igen begynder at sætte nye blade til foråret.

Derefter handler det om at beskytte træet bedst muligt mod vores nordiske vinterklima. Oliventræer kan godt tåle en lille smule frost, men de klarer ikke en kold dansk vinter uden hjælp fra dig.

Sæt oliventræet på det mest læfulde sted på altanen, gerne op ad husmuren.

For at give ekstra læ og isolering, kan du beskytte oliventræet med nogle store stråmåtter. De kan købes online og bindes rundt om hele træet og krukken. Du kan også vælge at pakke trækronen ind i et par lag af fiberdug eller en særlig plante-vinter-beskyttelses-sæk, som kan købes på mange planteskoler eller i større have-webshops. Sæt det ikke for stramt om kronen, da grenene helst ikke skal knække.

Også rødderne i krukken skal isoleres, hvis vi får en hård vinter. Her gælder princippet, at jo mindre krukke, jo mere udsatte er rødderne for at få vinterskader. Så det er en god idé generelt at have oliventræet i en stor krukke.

Når det bliver vintervejr med minusgrader, kan du pakke krukken ind for at isolere den. Brug gamle tæpper, billige hundetæpper fra Jysk eller allerbedst flere lag af bobleplastik af den slags, der ofte pakkes webshop-varer ind i.

Hvis vi får en meget hård vinter, kan det blive nødvendigt at flytte oliventræet indenfor i lejligheden for en periode. Det bryder sig ikke om den varme og tørre luft og vil hurtigt begynde at tabe bladene. Det skal dog ikke få dig til at smide det ud. Så længe grenene er grønne og saftspændte indeni, når du klipper en af dem over, så er der liv og vil komme nye blade til foråret.

Held og lykke med oliventræet.

Mange havehilsner
Nisse

P.S. Vil du også kunne stille spørgsmål til Dyrkhaven.dks brevkasse, så bliv medlem af Klub Dyrkhaven.

I klubben får du hjælp til at gro grønne fingre og adgang til fordele som ugentlig havehuskeservice, særlige medlemsartikler, rabat på Dyrkhaven.dks e-bøger og mulighed for at få svar på dine havespørgsmål i brevkassen her.

Alt sammen for kun 39 kr.

Læs mere om Klub Dyrkhaven >>

Få grønne fingre med Klub Dyrkhaven. hvor du får en hjælpende hånd og lærer at skabe dig en fantastisk og frodig have - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have