stLight.options({ publisher:'12345', });

Kære BrevkasseHvordan slipper vi af med skvalderkål i hækken?

Slip af med skvalderkål og ukrudt ved at luge det hver uge i nogle måneder - Dyrkhaven.dk

SPØRGSMÅL

Vi har en meget lang hæk ind mod naboen, og den er fuld af skvalderkål i den ene ende.

Skvalderkålen breder sig langs hækken, og vi er i tvivl om, hvordan vi kan få det stoppet uden at bruge gift, som vi ikke har lyst til at sprøjte med i vores have.

Har I nogle gode råd?

Med venlig hilsen
Anni D.

SVAR

Kære Anni,

Skvalderkål er et genstridigt plante, som det kan tage lang tid at komme til livs. Den kan skygges væk ved at blive dækket med stykker af et gammelt gulvtæppe, flere lag pap eller aviser (et par cm tykt lag), sort plastik eller tæt ukrudtsdug i et års tid eller to, men det er selvsagt lidt svært at få ind under hækken.

Løsningen i jeres tilfælde er derfor manuelt arbejde – at fjerne de nye grønne skud, når de vokser frem.

Ved hele tiden at fjerne skvalderkålens nye blade, når de dukker op, kan den ikke samle ny energi via bladene, men får med tiden opbrugt den energi, den har oplagret i roden, og så dør planten.

Det vigtigste er, at I er konsekvente og fjerner de nye blade jævnligt, for eksempel en fast tur langs hækken en gang om ugen. Klør I på, kan I forhåbentligt få bugt med skvalderkålen i løbet af nogle måneder – eller tre eller fire.

Når det er sagt, vil indsatsen dog være begrænset, hvis naboen ikke er med på at gøre det samme. Uanset hvor meget I luger, vil der hele tiden komme nye skvalderkålplanter, hvis naboen lader sin del af hækken stå uluget.

Alt efter, hvordan jeres have er indrettet, kan det derfor også være en idé at have græsplæne op mod hækken. Skvalderkålen vil ikke kunne klare den ugentlige græsslåning og holde sig til hækken.

Græsstykket kan også være en bræmme på mindst en meters bredde langs hækken og så et bed e.l. på den anden side af græsset, hvis det ikke passer ind med en egentlig plæne helt op til hækken.

En sidste løsning er at acceptere skvalderkålen og lære at sætte pris på dens gode egenskaber. Dem der kan forlige sig med den, får en effektiv bunddækkeplante, hvis spæde skud er spiselige, og blomster yndige i buketter. Men jeg erkender fuldt ud, at det kræver et særligt storsind at blive tilhænger af skvalderkål.

Mange havehilsner
Nisse

P.S. Vil du også kunne stille spørgsmål til Dyrkhaven.dks brevkasse, så bliv medlem af Klub Dyrkhaven.

I klubben får du hjælp til at gro grønne fingre og adgang til særlige medlemsartikler, der lærer dig alle de grundlæggende ting i haven, ugentligt huskeservice om de vigtigste ting, det er smart at gøre i din have lige nu, og hvordan du gør dem nemmest m.m. 

Læs mere om Klub Dyrkhaven >>

Få grønne fingre med Klub Dyrkhaven. hvor du får en hjælpende hånd og lærer at skabe dig en fantastisk og frodig have - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have