stLight.options({ publisher:'12345', });

Kære BrevkasseHvorfor skal frø ligge i blød i vand, før de sås?

Hvorfor skal frø ligge i blød i vand, før de sås? - Få svaret i Klub Dyrkhavens brevkasse

SPØRGSMÅL

Hvad er fordelen ved at lægge frø i blød i vand, før de bliver sået, og er det alle frø, som har godt af det?

MVH
Anders F.

SVAR

Kære Anders,

Nogle frø er fra naturens hånd udstyret med en hård overflade, der først skal nedbrydes af frost og regn for at sikre, at forholdene ude i haven er de helt rigtige, inden frøet begynder at spire.

Når vi sår den slags frø indendørs, kan vi ikke gøre dem mere spirevillige gennem frost og regn, men vi kan blødegøre deres hårde overflade ved at ligge dem i blød i vand, og dermed gøre det nemmere for dem at spire. Det gælder f.eks. frø til ærteblomster/lathyrus, hestebønner og ærter.

Du lægger de hårde frø i et glas lunkent vand i 12-24 timer og sår dem umiddelbart efter, du har taget dem op af vandet, så de ikke når at tørre og blive hårde igen.

Nogle sliber også hvert enkelt frø med sandpapir eller ridser en lille ridse med en skarp kniv i dem.

Det synes jeg ikke er helt nemt, så jeg hælder i steder noget sand i et syltetøjsglas, putter frøene ned til sandet, skruer låget på og ryster glasset godt.  Du kan også tage et stykke sandpapir og lægge ned i glasset langs siden med den ru side ind mod midten. Det sliber også skallen, så den bliver tyndere og nemmere for spiren at bryde ud af.

Mange havehilsner
Nisse

P.S. Vil du også kunne stille spørgsmål til Dyrkhaven.dks brevkasse, så bliv medlem af Klub Dyrkhaven.

I klubben får du hjælp til at gro grønne fingre og adgang til fordele som ugentlig havehuskeservice, særlige medlemsartikler, rabat på Dyrkhaven.dks e-bøger og mulighed for at få svar på dine havespørgsmål i brevkassen her.

Alt sammen for kun 39 kr.

Læs mere om Klub Dyrkhaven >>

Få grønne fingre med Klub Dyrkhaven. hvor du får en hjælpende hånd og lærer at skabe dig en fantastisk og frodig have - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have