Sådan opbevarer du din høst af grøntsager

Sådan opbevarer du din høst af grøntsager fra køkkenhaven i din have - Dyrkhaven.dk

Mange grøntsagerne fra haven kan du gemme friske. De mister noget af deres sprødhed med tiden, men det er stadig en fornøjelse af kunne spise hjemmedyrkede grøntsager, og smagen fejler ikke noget.

Hvis du pakker dine grøntsager på den rigtige måde og stiller dem et tørt og køligt sted, som en kælder, skur, værksted eller et overdækket hjørne af altanen, kan du lige udenfor døren hente dine egne grøntsager til langt hen på efteråret og vinteren.

6 grundregler for opbevaring

Der er seks grundregler, som er gode at overholde, hvis dine grøntsager og frugter skal holde sig friske og sunde i lang tid

  1. Gem kun sunde og hele grøntsager og frugter. Sprækker, sår og stødpletter begynder hurtigt at rådne.
  2. Børst dem fri for jord. Der er fugt i jordklumper, og fugt kan få grøntsagerne til at rådne. Undlad at vaske dem med vand, da det får dem til at holde dårligere.
  3. Læg ikke for mange grøntsager eller frugter tæt sammen, da en enkelt dårlig hurtigt kan smitte alle naboerne. Hellere lave færre lag eller putte færre i hver pose.
  4. Opbevar dem ikke for varmt. Det får vandet til at fordampe, så grøntsagerne og frugterne bliver indskrumpede og runkne.
  5. Beskyt grøntsager og frugt, der står udenfor, mod frost med lag af gamle tæpper eller tag dem helt indenfor, hvis der kommer længerevarende frost.
  6. Opbevar ikke frugter og grøntsager lige ved siden af hinanden. Mange frugter udskiller stoffet ethylen, der får grøntsagerne til at holde i kortere tid.

Tips til opbevaring af grøntsager

Løg og hvidløg

Få tips til hvordan du bedst opbevarer grøntsager som rodfrugter, løg, hvidløg, græskar og kål gennem vinteren - Klub Dyrkhaven gør det nemmere at dyrke din have

Løg og hvidløg kan du opbevare i et net eller en gammel nylonstrømpe, som er hængt op. Du kan også binde dem i små bundter, eller hvis det skal være lidt pænere, så flette en fin ranke til at hænge på væggen. Hænger løgene i køkkenet, holder de dog ikke så længe som i et koldere rum.

Kålhoveder

Få tips til hvordan du bedst opbevarer grøntsager som rodfrugter, løg, hvidløg, græskar og kål gennem vinteren - Klub Dyrkhaven gør det nemmere at dyrke din have

Faste kålhoveder som rødkål og hvidkål pakkes ind i hver sin avisside og sættes i kasser et køligt sted. Har du flamingokasser med låg af den type, man får med måltidskasser o.l., er de gode at opbevare kålhoveder i.

Kålhovederne kan godt tåle en smule frost, så har du ikke så mange i haven, kan du også vælge at lade dem blive stående der, indtil der kommer rigtig frost til vinter.

Kål som rosenkål og grønkål, holder sig bedst, hvis det får lov at stå ude i haven hele vinteren.

Læs også (Klub Dyrkhaven): 12 grøntsager du kan lade stå i haven om vinteren >>

Græskar

Få tips til hvordan du bedst opbevarer grøntsager som rodfrugter, løg, hvidløg, græskar og kål gennem vinteren - Klub Dyrkhaven gør det nemmere at dyrke din have

Modne græskar skal eftermodne for at sikre, at de får den helt hårde skal, der gør, at de kan holde sig. Eftermodningen sker ved, at du tager det modne græskar ind i huset og sætter det i et rum med 20-25 grader i 10-14 dage.

Når græskarret er eftermodnet, kan det gemmes på en hylde eller i en kasse et sted, som er tørt og køligt. En god opbevaringstemperatur er 10-15 grader, og den helt perfekte ligger mellem 10 og 12 grader. Men er dit sted varmere eller en lille smule koldere, går det nok, bare du ved, at holdbarheden bliver mindre.

Rodfrugter

Få tips til hvordan du bedst opbevarer grøntsager som rodfrugter, løg, hvidløg, græskar og kål gennem vinteren - Klub Dyrkhaven gør det nemmere at dyrke din have

Rodgrøntsager som kartofler, gulerødder, pastinakker, rødbeder o.l. skal gemmes mørkt, tørt og køligt.

For dig, der ikke har så mange grøntsager, at de skal brødføde familien i hele vinteren, kan rodfrugterne opbevares i papirposer (plastikposer er for tætte, og får grøntsagerne til at rådne) eller lagt i lag med avispapir i mellem i træ- eller flamingokasser. De kan også hænge i net, men det kræver, at der er mørkt, da kartoflerne ellers bliver grønne, og rodfrugterne begynder at spire.

ET GODT TIP…
En gammel gartnerregel siger, at man skal vride toppen af rodfrugterne i stedet for at klippe den af. Så holder de længere.

De hardcore havefolk, der har fået en stor høst, gemmer deres rodfrugter lagt i lag i sand i baljer eller kasser. Når rodfrugterne ligger tildækket, holder de længere, end hvis de opbevares i poser eller net. Et lidt lettere alternativ til sand er at bruge høvlspåner. Hvis du ikke selv pusler med snedkeri eller har fået lov at feje gulvet i et træværksted, kan du købe spåner i sække i dyrehandlere o.l.

De seriøse havenørder laver en kule ude i haven. Det er et hul eller en høj, der er foret med halm og dækket med jord eller sand, hvor grøntsagerne ligger og hygger sig, indtil du kommer og henter dem til gryden.

ET SIDSTE GODT TIP…
Kartofler kan få en sær sødlig smag, hvis de opbevares under 5 grader. Derfor skal de beskyttes, når det bliver koldt, eller endnu bedre tages indenfor i et køligt, men frostfrit rum. Det er af samme årsag heller ikke en god idé at opbevare kartofler i køleskabet.

Du kan også fryse dem

Hvis du ikke har plads eller af andre årsager ikke mulighed for at opbevare dine grøntsager og frugter på de måder, som er nævnt ovenfor, så er en anden god løsning at fryse dem.

Frysning er en nem måde at opbevare havens overskud af grøntsager, krydderurter, frugter og bær på, og det er let at tage en pose med havens hjemmedyrkede lækkerier frem til hurtig og sund aftensmad, duftende bagværk eller kager på en mørk vinterdag.

I Dyrkhaven.dks e-bøger lærer du grundprincipperne og får masser af tips og tricks til at fryse grøntsager, krydderurter, frugter og bær, så de bevarer mest muligt af deres gode smag, flotte farver, konsistens, vitaminer og andre sunde stoffer.

Køb de tre e-bøger i serien hver for sig til 29 kr. eller i en samlet pakke, hvor du får alle tre bøger med 32% rabat.

Få e-bøgerne der lærer dig at fryse havens overskud her >>

Frys sommerens overskud af grøntsager og få glæde af dem hele vinteren - Dyrkhaven.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.