Sådan sår du i jiffy pots

Sådan sår du i jiffy pots og såbrikker. En trin-for-trin vejledning med fotos - Klub Dyrkhaven gør det nemmere at dyrke din have

Når du forspirer, er der forskellige ting, du kan så dine frø i. En af mulighederne er såbrikker, som også kaldes jiffy pots.

Jiffy pots består af sammenpresset jord, der vokser fra tre-femkroner-stablet-størrelse til en 4-5 cm høj cylinder af såklar jord, når du kommer vand på.

Forspiring med jiffy pots er nemt og sviner ikke ret meget. Jiffy pots er smarte, hvis du ikke skal forspire vildt mange planter, eller hvis du har begrænset plads i vindueskarmen, da de kan stå ret tæt.

Sådan sår du i jiffy pots

Det skal du bruge:

Klub Dyrkhaven - Guide: Sådan forspirer du - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke din have

TRIN 1 – VAND JIFFY POTS

Læg dine jiffy pots i rummene i minidrivhuset eller sæt dem ved siden af hinanden i bakken. Hullet i midten skal vende opad.

Tilsæt 1 liter og en skvat lunkent vand pr 28-30 jiffy pots og vent 8-10 minutter, mens du fascineret betragter, hvordan de vokser til cylinderformede potter af jord. De kan tilte lidt, mens de vokser, men du retter dem bare op, når de har suget vandet til sig.

Når alle jiffy pots er blevet store, og der ikke er hårde steder i dem, når du trykker dem på siderne, hælder du det overskydende vand fra.

TRIN 2 – SÅ FRØENE

Brug fingrene til at åbne de våde jiffy pots i toppen ved at hive blidt i det øverste af nettet. Lav huller til frøene med en blyant, pind e.l.

Plant ét stort frø eller 2-3 mindre frø i hver jiffy pot. Sår du flere frø i samme pot, skal de ligge længst muligt væk fra hinanden.

Store frø skal sås dybere end små frø, som ofte skal ligge ret tæt på jordoverfladen. Små frø kan være svære at fordele jævnt, særligt hvis du har såjordsvåde fingre. Her kan pinden eller blyanten hjælpe med at fordele frøene.

Put lidt af den omgivende jord i jiffy potten over hullerne med fingrene, og så er frøene sået!

Bag på frøposen står der som regel, hvor dybt frøet skal sås. Gør der ikke det, er en tommelfingerregel, at et frø skal have dobbelt så meget jord over sig som dets diameter. Er et frø f.eks. 0,5 cm i diameter, skal hullet være 1,5 cm dybt.

Du behøver ikke være lineal-nøjeregnende, men så som udgangspunkt små frø overfladisk og store frø dybere i jorden.

TRIN 3 – SÆT SKILTE PÅ

Nysåede jiffy pots ligner alle sammen hinanden, så det er en god idé allerede fra starten at bruge skilte med de forskellige planters navne.

Tynde plastikskilte kan godt forsigtigt skubbes ned i kanten af en jiffy pot uden at ødelægge den.

Du kan selv være kreativ og lave dine egne planteskilte af opklippede yoghurtbægre, persienner e.l. eller købe nye planteskilte.

TRIN 4 – LÆG LÅG PÅ

For at skabe en varm drivhuseffekt, der vil få frøene til at spire hurtigere, er der et låg til minidrivhuset, og du kan selv lave et “låg” i form af en plastikpose eller husholdningsfilm, hvis du ikke bruger et minidrivhus.

Sæt ikke låget på minidrivhuset eller plastik over bakken med det samme, da noget af vandet skal fordampe først. Det tager gerne til næste morgen eller længere endnu.

Når dine jiffy pots føles fugtige, men ikke drivvåde, kan du lægge minidrivhusets låg på eller sætte en plastikpose/husholdningsfilm med over bakken.

Prik huller i plastikken/husholdningsfilmen med en saks, kødnål , strikkepind e.l., så der kan komme luft til. Kommer der kondens, fjerner du plastikken et kvarters tid, inden den kommer på igen, eller sætter minidrivhusets låg på skrå, så der kommer luft ind i hjørnerne.

Når spirerne er kommet frem og har fået blade, fjerner du låget eller plastikken helt, og sætter minidrivhuset/bakken i en vindueskarm, hvor der er godt med lys.

Læs også: Sådan sår du i potter og bakker >>

Dette er et eksempel på en af de artikler, som medlemmer af Klub Dyrkhaven har adgang til. Vil du gerne have mere af den slags, så prøv et medlemskab.

Medlemskab af Klub Dyrkhaven

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *