stLight.options({ publisher:'12345', });

Sådan tørrer du havens flotte blomster

  • Kategorier: Blomster
  • Kommentarer: 0
Sådan tørrer du sommerens blomster fra haven. Få tips til tørrede blomster - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have

Tørrede blomster har moderne et stykke tid nu, og vil du gerne med på moden, så er det ved at være tiden at finde de fineste blomster i haven og forvandle dem til tørrede blomster.

DEN NEMMESTE MÅDE AT TØRRE BLOMSTER PÅ
Pluk de smukkeste blomster i haven. De skal være lige trinet før fuldt udsprunge. Lav en løs buket af dem og bind en snor om stilkene. Hæng buketten med hovedet nedad et mørkt, tørt og luftigt sted. Glem den en måneds tid. Husk den igen og tag den ned og brug blomsterne som de er i en buket eller enkeltvis i en krans, på kort, bordpynt mv.
De tørre blomster kan holde sig i laaaang tid, og de er yndige i buketter og kranse, på kort og stukket ind under et gavebånd, i juledekorationer og mange andre steder.
.

Sådan tørrer du sommerens blomster fra haven. Få tips til tørrede blomster - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have

Gode blomster og pynteplanter til tørring

Det er ikke alle blomster, der er lige velegnede til at tørre. Dem med store, tætte blomsterhoveder og tykke, vandfyldte stængler er ikke så gode. De vil ofte rådne, inden de når at blive tørre.

Spinkle blomster med træagtige eller tynde stilke, er derimod perfekte til at tørre.

Det er for eksempel blomster som lavendel, evighedsblomst, roser, solhat, stjerneskærm, tidselkugle, marietidsel, bjergknopurt, kertepileurt, trommestik, voksblomst, jomfru i det grønne, scabiosa, røllike, vild gulerod, lammeøre, malurt, hindebæger, lupin, løvefod, mandstro, kornblomst, brudeslør, perlekurv og Sankt Hans urt.

Du kan selvfølgelig også tørre flotte grene med blade som eucalyptus eller nogle af de mange prydgræsser som hjertegræs, harehale, egernhale eller den imponerende pampasgræs.

Tag også et kig på krydderurterne. Rosmarin er let at tørre og dufter dejligt, og mange af de krydderurter som mynte m.fl., der blomstrer her i sensommeren, er også fine at tørre og bruge dekorativt.

Det perfekte plukketidspunkt

Blomsterne til tørring skal helst plukkes, når der er mindst vand i dem, og når de er i knop eller lige før fuldt udsprungne. Her er farvernes mest strålende, og holdbarheden på blomsterne i top. Plukker du fuldt udsprungne blomster, kan de risikere at falde fra hinanden, når de tørrer.

Sådan tørrer du sommerens blomster fra haven. Få tips til tørrede blomster - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have

Det bedste plukketidspunkt er midt på dagen i solskinsvejr. Så er duggen fordampet, og solen og varmen har sænket vandindholdet i planterne.

Husk at tage en langt stykke stilk med, når du plukker. Det er så ærgerligt at stå med lidt for korte blomster, hvis de skal i en buket senere. Det kan reddes ved at forlænge stilken med ståltråd, men det er bare nemmere at have en god lang stilk fra begyndelsen.

Lufttør i et mørkt rum

Selv processen med at tørre blomsterne er ganske enkel. Pluk de smukkeste eksemplarer af blomsterne i haven, fjern bladene på stilkene og bind blomsterne i løse buketter.

Lad blomsterne ligge lidt forskudt, så de ikke maser mod hinanden. Bind dem ikke for tæt og stramt, så er der større risiko for, at de rådner fremfor tørrer.

Efterhånden som blomsterne tørrer ind, vil snoren omkring stilkene ofte blive løsere. Tjek derfor med jævne mellemrum, om den skal strammes, så du ikke pludselig opdager, at de alle er drattet ned på gulvet.

Sådan tørrer du sommerens blomster fra haven. Få tips til tørrede blomster - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have

Du kan lave en løs buket med hver slags blomst, eller du kan lave buketterne, som de skal være, når de er færdigtørrede. Buketter med blandede blomster er nemmere at samle i frisk form, end når de er tørre og mere skrøbelige, men med en forsigtig hånd kan du også sagtens samle dem som tørre blomster.

Hæng hver buket med hovedet nedad. Det kan være fra kroge i loftet, en gardinstang der ikke bruges særlig ofte eller et andet sted, hvor der kan komme godt med luft rundt om buketten.

Det skal være tørt i rummet, også gerne lidt køligt og mørkt eller i det mindste uden direkte sollys. Får blomsterne sollys, vil farverne blive blegere. En garage, kælder, loftsrum, pulterkammer eller gæsteværelse er gode steder at tørre dine blomster. Har du ikke det, så hæng dem, hvor du har plads, bare der er tørt.

Det kan tage op til fire-seks uger, inden blomsterne er tørre nok til at blive brugt alt efter typen af blomster og størrelsen på buketten. Et gammelt tørre-test-trick er at røre forsigtigt ved blomsterbladene. Føles de sprøde og rasler de, så er de tørre nok til at blive taget ned og brugt dekorativt.

ET GODT TIP…
Giver du de tørrede blomster et pift hårlak eller elefanthud, inden du arrangerer dem i deres færdige set up, vil de se bedre ud og holde længere. Elefanthud er en spray, blomsterbindere bruger til at forskønne og bevare deres værker, og du kan købe det på nettet eller hos blomsterhandlere.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *