4 tips til at slippe af med bladlus

Hvorfor er bladlus noget skidt?

Sommer er lig med bladlus. De små lus kan være sorte, grønne eller brune, og på 3 uger kan en enkelt hun få 50-100 unger, så et par bladlus bliver hurtigt til rigtig mange.

Bladlusene slår som regel ikke dine planter ihjel, men de sætter sig på undersiden af blade eller på de nyeste skud af dine planter og suger saften og kraften ud af dem, så de bliver svage og deforme. Bladlusenes afføring kaldes honningdug og er noget klistret stads, der sviner dine planter til og gør dem mere udsatte for svampeangreb.

Derfor er det en god idé at fjerne bladlusene, hvis der er mange af dem.

Fire måder at komme af med bladlus på

Der er flere måder at få has på bladlus på. Her er fire af de nemmeste:

TIP 1 – FJERN DEM MED FINGRENE

Har du kun få bladlus, så brug fingrene til forsigtigt at fjerne de små bæster. Forsigtigt for ikke at skade planten.

TIP 2 – BRUG VANDSLANGEN

Spul dem væk med en stråle fra vandslangen. Bladlusene falder ned på jorden, hvor mange bliver spist af edderkopper, biller mv. Nogle vil dog kravle op på planten igen, så hold øje med dem og spul eventuelt nogle dage i træk.

TIP 3 – BRUG NATURLIGE FJENDER

Placer naturlige fjender af bladlus på de angrebne planter. Du kan håndsamle eller købe dem på hjemmesider med biologisk bekæmpelse og nyttedyr som eksempelvis på www.nyttedyr.dk.

Mariehøns er et af de dyr, som bekæmper bladlus effektivt - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke din have

I stedet for at sende mariehønsene op til Vorherre for at bede om godt vejr, kan du sætte dem på angrebne planter. Mariehøns lever overvejende af bladlus og kan som voksne nå at æde op til 6500.

TIP 4 – BRUG INSEKTSÆBE

Køb en miljøvenlig insektsæbe på en planteskole eller i byggemarkedet og sprøjt på dyrene. Det lægger en hinde over dem, så de dør.

Du kan også lave din egen insektsæbe og sprøjte på bladlusene på de angrebne planter.

Opskrift på insektsæbe mod bladlus

For at lave dine egen insektsæbe skal du bruge:

  • 1 spsk fast brun sæbe (krystalsæbe)
  • 1 spsk husholdningssprit
  • 1 l lunkent vand

Bland de tre ting godt sammen og hæld insektsæben op i en forstøverflaske. Ryst flasken og sprøjt på bladlusene på de angrebne planter.

Insektsæben gør, at bladlusene ikke kan trække vejret og dør. Vær opmærksom på, at alle dyr, der rammes af insektsæben, tager skade, så vift mariehøns og andre insekter væk, inden du sprøjter løs.

Du skal kun sprøjte med insektsæbe om aftenen eller på en overskyet dag, da sæben kan svide planternes blade i solskin. Hvis der kommer sol umiddelbart efter, du har sprøjtet, kan du skylle sæben af efter et kvarters tid for at undgå, at dine planter får solskader.

Alternativ ”insektsæbe”

Hvis du ikke bryder dig om at bruge sprit og sæbe på dine planter, kan du prøve et andet og ganske ufarligt middel – nemlig skummetmælk!

Bland halv skummetmælk og halv postevand i en forstøverflaske. Ryst og sprøjt på bladlusene på en dag med solskin. Det med solen er vigtigt, for den får mælken til at blive sur på ingen tid og så forsvinder bladlusene.

Hvis du vil vide mere

Dette er et eksempel på en af de artikler, som medlemmer af Klub Dyrkhaven har adgang til. Vil du gerne have mere af den slags, så prøv et medlemskab.

Der er 100% tilfredshedsgaranti, så er det ikke lige dig, får du dine penge tilbage indenfor de første 30 dage.

Læs mere om Klub Dyrkhaven her >>

Få grønne fingre med Klub Dyrkhaven. hvor du får en hjælpende hånd og lærer at skabe dig en fantastisk og frodig have - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *