stLight.options({ publisher:'12345', });

Tips og tricks til tomater

Få masser af tips og tricks til at lykkes med tomater - Kub Dyrkhaven gør det nemmere at dyrke din have

Hjemmedyrkede tomater, der har fået lov at gro i sit naturlige tempo, er blevet modnet af solen og plukket, når de er perfekt spiseklar, har en kompleksitet i smagen, som fejer alle tanker ud af hovedet, så der kun er plads til et henført ”Uhmmmm”.

Har du tomater i din egen have, gider du ikke engang skele til supermarkedernes stordriftstomater. Og heldigvis er det ikke så svært at dyrke lækre tomater i haven.

Her får du en række tips og tricks til hvordan.

DET FØRSTE GODE TIP…
En gammel gartnerregel siger, at jo mørkere farve en tomat har, jo mere smag har den. Så de sorte, lilla, og ikke mindst mørkerøde tomater smager af mere end de lysere røde, grønne eller gule. De kan til gengæld have en mere frisk og frugtagtig smag, der også er dejlig.

Plantning af tomater

Tomater gror traditionelt bedst i drivhus, men på en god sommer kan du sagtens få masser af skønne tomater i store krukker og på friland i jorden i køkkenhaven. Du kan købe særlige krukketomater, som ikke bliver så store og frilandstomater, som er mere robuste end drivhustomater.

Men uanset hvor du planter, gælder det, at du får de bedste og fleste tomater, hvis du planter dem et sted, hvor der er sol.

Og så må de først plantes ud, når nattetemperaturen er over 8 grader. Det er den nogle gange midt i maj, men elles vent til den sidste tredjedel af maj. Du kan plante frem til allersidst i juni. Derefter vil planterne ikke kunne nå at blive store nok til at give masser af tomater.

Læs også: Hvornår kan tomater plantes udenfor? >>

Plant tomater fra sidst i maj til sidst i juni - Klub Dyrkhaven gør det nemmere at dyrke din have

For at lave mange tomater skal planterne have næring. Du kan give dem en god start ved at blande lidt kompost eller organisk gødning i jorden i hullet, hvor planten skal stå.

ET GODT TIP…
Er tomatplanten blevet lang og ranglet, kan du plante den i et dybt hul, så kun 10-20 cm af den friske, grønne top er over jorden. Planten vil sætte nye rødder fra stænglen, og den vil både kunne hente mere vand og næring i jorden og stå bedre fast. Fjern bladene på den del af stænglen, der kommer under jorden.

Støt tomaterne

Tomatplanter bliver lynhurtigt høje, og når der kommer tomater på, knækker de let, hvis de ikke har noget at støtte sig op ad. Så tænk støtte ind allerede fra, du planter dem.

Brug grene, pinde, købte plantespiraler, stærk snor der hænger fra loftet, som du kan sno planterne rundt om, eller hvad du vil være kreativ med.

Bind tomatplanterne fast til støtten med jævne mellemrum, da de vokser forrygende hurtigt. Men bind dem ikke for stramt, så stænglen bliver kvalt.

Støt tomatplanterne allerede fra du planter dem, for de vokser forrykt hurtigt og kan knække, når tomaterne kommer frem - Klub Dyrkhaven gør det nemmere at dyrke din have

ET GODT TIP…
Du får flere tomater, hvis du et par gange om ugen venligt ryster tomatplanterne eller den støtte, der er bundet til. De er selvbestøvende, men en lille rystetur får ekstra gang i bestøvningen og antallet af nye tomater.

Gød og vand tomaterne

For meget vand og gødning gør tomaterne kedelige i smagen. Så det handler om at finde den rigtige balance, der desværre kun kommer ved, at du prøver det af på dine egne planter.

Vand grundigt, men til gengæld ikke for tit, for at få tomater, der laver dybe rødder og smager af andet end vand.

Det er bedre for både planterne og smagen at holde vandingen til den tørre side fremfor at drukne dem. Men er jorden tør, og hænger de med bladene, skal de naturligvis have vand.

Vand altid på jorden og ikke på tomatplanternes blade. Våde blade kan give sygdom - Klub Dyrkhaven gør det nemmere at dyrke din have

Gødning skal gives lidt ad gangen fordelt på flere gange. For meget gødning giver flotte, grønne planter, men mindre spændende tomater.

Det er en god idé at vælge en gødning som for eksempel lupingødning eller anden gødning, der har et lavt indhold af kvælstof (N). Kvælstoffet giver masser af grønne blade, men det sker på bekostning af tomater.

Får tomatplanterne gule blade er det et tegn på, at de mangler gødning.

ET GODT TIP…
Lægger du et 3-5 cm lag frisk græs på jorden et par centimeter fra stænglen og 15-30 cm ud rundt om planterne, når du har slået græs, vil det både gøde og holde på vandet i jorden, så du kan slippe for at vande helt så meget.

Fjern skud og blade

Tomatplanterne kan vokse vildt og voldsomt, hvis de ikke bliver styret. Har du rigeligt med plads, kan du i princippet plante dem med god afstand og lade dem vokse frit. Det giver mange tomater, men ofte i mindre størrelser end hvis du beskærer dem.

Men har du et mindre drivhus, hvor der også skal være mere end en enkelt vildtvoksende tomatplante, bør du fjerne de små nye sideskud, som kommer frem over bladene på hver tomatplante og nøjes med at have én enkelt lodret voksende hovedstamme med tomater på.

De nye sideskud bliver til stængler, og de gør det hurtigt, så det er smartest at fjerne skuddene, når de er 2-4 cm lange. De er på det tidspunkt nemme forsigtigt at rykke af med fingrene.

ET GODT TIP…
Man kalder det at ”knibe tomater”, når man fjerne der små nye skud. Men faktisk har planten bedre af, at man forsigtigt vrikker og rykker skuddene af i stedet for at knibe dem over med neglene eller klippe dem af. Det samme gælder for bladene.

Knib de små skud over bladene af, ellers bliver din tomatplante til en vildtvoksende jungle - Klub Dyrkhaven gør det nemmere at dyrke din have

Gule, syge og visne blade skal fjernes med det samme, du opdager dem, så eventuel sygdom ikke smitter videre.

For at få luft og sol til planten og tomaterne, kan du også fjerne 3-4 af de nederste blade. De bliver oftest store og beskidte, og kan øge risikoen for sygdom.

Planten tager hellere ikke skade af, hvis du fjerner nogle af de større blade hen på sommeren, hvis tomatplanten er blevet til et tæt morads. Men fjern ikke flere end højst nødvendigt, da det er bladene, der får hele planten til at vokse og producere tomater.

ET SIDSTE GODT TIP…
Nogle gange får man ikke fjernet de nye skud, mens de er små. De kan heldigvis stadig fjernes uden problemer, selvom de er blevet halvstore.  Bare bruge en saks til at klippe dem af. Mangler du tomatplanter, kan du plante de afrevne skud dybt og vande dem godt. Så bliver de til nye tomatplanter.

Hvis du vil vide mere…

Det her er et eksempel på en af de artikler, som medlemmer af Klub Dyrkhaven har adgang til. Vil du have mere af den slags, så prøv et medlemskab.

Læs mere om Klub Dyrkhaven her >>

Bliv god til at dyrke have på den nemme måde. Bliv medlem af Klub Dyrkhaven og få grønne fingre.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *