stLight.options({ publisher:'12345', });

3 gode tips til sommerens jordbær

Få gode tips og tricks til at få flere og bedre jordbær - Klub Dyrkhaven gør det nemmere at dyrke din have

At gå tidligt ud i en dugvåd og fuglekvidrende sommerhave med morgenkåbe, uglet hår og en tom skål til jordbær i hånden er en fantastisk start på dagen.

Friskplukkede jordbær fra egen have smager som intet andet. Og de skal ikke engang tjekkes for stødpletter og skamferes med en kniv, der skærer det dårlige fra, som de købte jordbær.

Jordbær er en gudsbenådet gave til enhver have, og her får du 3 tips til, hvordan du får de fleste og bedste jordbær.

3 tips til gode jordbær

TIP 1 – PLANT NYE HVERT ÅR

Jordbærplanter giver flest og størst bær, når de er 2 år gamle. På deres tredje år giver de stadig udmærket, men derefter begynder jordbærrene at blive mindre.

Læs også: Brevkassen – Hvorfor er vores jordbær så små? >>

For at undgå mangel på jordbær, kan du plante et par nye jordbærplanter hvert år. Så har du hele tiden nogle planter, som er henholdsvis 1, 2 og 3 år gamle.

Gider du ikke gøre det hver år, eller har du ikke plads til tre jordbærbede, så plant i stedet et nyt hvert andet år, og sløjf det gamle, når det nye bed er et år gammelt.

Plant ikke jordbær på det samme sted år efter år. Der skal gå mindst fire år mellem, at der plantes jordbær på samme sted for at undgå at sygdomme overleveres til de nye planter.

Plant nye jordbærplanter hvert år, de giver nemlig bedst på 2. år - Klub Dyrkhaven gør det nemt at dyrke din have

Plant dem et solrigt sted med 25-35 cm mellem hver plante og 50-60 cm mellem rækkerne.

TIP 2 – VÆLG DE RIGTIGE SORTER

De bedste jordbær er dem, som er perfekte til det, du skal bruge dem til.

Skal jordbærrene spises friske, er smag og sødme især vigtige. Gode sorter af jordbær til at spise friske er Korona, Zefyr og Sonata.

Skal du fryse dem eller bruge dem til grød eller jordbærsyltetøj er sorterne Polka eller den gamle farmor-sort Senga Sengana gode.

Er du ivrig efter de første jordbær, kan du vælge at dyrke en tidlig sort som Honeoye. Du skal dog være tålmodig nok til at vente, til bærrene er helt røde og modne. Ellers smager de surt og ikke skønt jordbær-syrligt-sødt, som de er skabt til at smage. Vil du gerne kunne høste jordbær sent på sæsonen, kan du vælge Florence, som også har en god smag.

Vil du have jordbær i ekstra lang tid, kan du plante jordbærplanterne Ostara. De er remonterende, hvilket i praksis betyder, at de giver bær fra højsommeren til frosten kommer.

TIP 3 – VAND OFTE OG OM MORGENEN

Jordbærplanterne begynder at blomstre i maj måned, og fra da af skal du huske at vande dem. Du får få, små og kedelige bær, hvis de ikke får vand nok.

Jordbærplanternes rødder når ikke ret langt ned i jorden, og er sommervejret varmt og tørt, er du nødt til at hjælpe dem, så planterne og bærrene ikke tørrer ud. Vær især vaks med vandkanden fra de første blomster kommer på jordbærplanterne, og indtil bærrene er modne, da det er her planterne er på overarbejde og har størst behov for vand.

Det er også en god idé at vande om morgenen. Jordbær kan have en tendens til at få skimmel og mugne, og er der vand på bærrene hele natten bliver det værre. Vander du først på dagen, vil jordbærrene hurtigere blive tørre, og sørger du for at vande jorden fremfor jordbærplantens blade og bær, så gør du lige det ekstra, der kan forhindre, at dine modne jordbær skimler.

Få rene jordbær ved at lægge gran, halm eller ukrudtsdug omkring dem - Klub Dyrkhaven gør det nemmere at dyrke din have

Lægger du halm, flis eller luget ukrudt (uden frø) på jorden under jordbærrene, holder jorden bedre på vandet, så du slipper for at vande helt så ofte. Det gør samtidig, at bærrene ikke får jord på sig, men er fint rene og lige til at putte ind i munden.

ET GODT TIP…
Hold et skarpt øje med jordbærplanterne hele sommeren igennem. Når et bær er modent, skal du plukke det, skylle det med den grønne stilk på og opbevare det ved stuetemperatur – hvis du da ikke spiser det med det samme. Så får du den størst mulige smag og nydelse ud af dit jordbær. 

Hvis du vil have mere

Er du medlem af Klub Dyrkhaven, så kan du få 2 tips mere, som giver dig bedre og flere jordbær i medlemsartiklen her >>

Udover adgang til mange flere artikler, der kun er for medlemmer af Klub Dyrkhaven, får du ugentlige tips til, hvad der er det vigtigste at gøre i haven lige netop nu m.m.

Læs mere om Klub Dyrkhaven her >>

Bliv god til at dyrke have på den nemme måde. Bliv medlem af Klub Dyrkhaven og få grønne fingre.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *