stLight.options({ publisher:'12345', });

5 måder at få ærteblomsterfrø til at spire

Få ærteblomster og lathyrus frø til at spire bedre og nemmere. 5 smarte metoder - Dyrkhaven.dk

Ærteblomster – også kaldet lathyrus – er fantastiske sommerblomster med deres mange farver, skønne dufte og lange stilke, der gør dem så oplagte at bruge i en buket.

Ærteblomster er nemme planter at dyrke selv, men de har dog en generel udfordring. Skallen på ærteblomstfrø er meget tyk, og det er ikke alle spirer, som har succes med at gennembryde den.

Har du kun få frø, så kan det være en fordel at hjælpe spirerne indeni frøene på vej. Her får du fem forskellige metoder, der får flere af dine ærteblomstfrø til at spire.

1 – Læg frøene i blød

Vi starter med den meste kendte metode, som er at lægge frøene i blød i et glas lunkent vand. Vandet blødgør skallen, så det er nemmere for spiren indeni frøet at komme ud.

Nogle lægger frøene i blød i flere dage, men det er misforstået venlighed. Nogle ærteblomstfrø har meget tykke skaller, mens andre har tyndere, og ligger de tyndskallede i vand i lang tid, kan de begynde at rådne.

Det er ikke til at vide, hvor tykke skallerne er, men en tommelfingerregel siger, at 3-4 timer er passende at lade ærteblomstfrø ligge i vand.

Få ærteblomster og lathyrus frø til at spire ved at lægge dem i blød i vand - Dyrkhaven.dk

Så frøene umiddelbart efter, du tager dem op ad vandet, så de ikke når at tørre ud, inden de kommer ned i den fugtige jord, hvor de kan gro videre.

2 – Lad dem spire i vandskålen

Du kan også tage den et skridt videre.

Når frøene har ligget og suget vand i skålen i 3-4 timer, kan du hælde vandet fra. Fordel de våde frø, så de ligger i et enkelt lag i bunden.  Sæt husholdningsfilm eller anden klar plastik over skålen. Fugten og varmen i skålen vil få frøene til at spire i løbet af nogle dage.

Når frøene er svulmet op og dermed i gang med at spire, eller ligefrem spiret frem med en lille grøn spids, kan du så dem. Gør det forsigtigt, så de nye spirer ikke knækker.

3 – Lad dem spire i papir og pose

En anden version af samme princip er at lægge dine ærteblomstfrø ind mellem lag af toiletpapir eller køkkenrulle, som du først har gjort vådt.

Læg det ind i en plastikpose, som du lukker og lægger et lunt sted i stuen. Lad frøene hygge sig i posen, hvor der er varmt og fugtigt, så vil de begynde at spire i løbet af 3-7 dage.

Få frø af lathyrus ærteblomster til at spire nemmere ved at forspire dem i vådt køkkenrulle i en plastikpose - Dyrkhaven.dk

De frø der spirer eller svulmer op til små, tykke frøbasser, kan sås, mens de stadig er fugtige. Men dem, der ikke er spiret, kan eventuelt få en chance mere med den næste metode.

4 – Lav en ridse i skallen

Nogle gange er skallen omkring frøene så tyk, at vand ikke kan gøre det. Her kan du give frøene en hjælpe hånd ved at lave et hul i skallen, så vandet kan trænge ind og starte spiringen.

Tag en lille, skarp kniv og skær forsigtigt en lille ridse eller hul i ærteblomstfrøet. Så kan vandet trænge ind i frøen.

Lav ridsen på den modsatte side af den lille forhøjning i frøet – kaldet frøets øje -, hvor spiren vil komme frem. Og pas på, at du ikke skærer for langt ind og dermed beskadiger selve frøet inden bag skallen.

Det er noget af et pillearbejde at håndtere de små frø og en skarp kniv, men har du et godt øje og en sikker hånd, kan det lade sig gøre.

5 – Slib skallen tynd med sandpapir

Tag et tomt syltetøjsglas og klip et stykke fint sandpapir så det passer med glassets omkreds. Læg sandpapiret ind i glasset, så den grove side vender ind mod glassets midte. Hæld frøene i glasset, skru låget på og ryst det godt og grundigt. Efter lidt rysteri er skallerne på frøene blevet slebet tyndere, så spirerne indeni lettere kan komme ud.

Få frø af lathyrus ærteblomster til at spire bedre ved at slibe dem med sandpapir - Dyrkhaven.dk

Har du kun få frø, er det hurtigere at lægge frøene mellem to lag fint sandpapir og gnubbe løs.

Vil du hæve succesraten endnu mere, kan du bagefter lægge frøene i lunkent vand i 3-4 timer, så vil endnu flere af dem spire.

Den nemmeste måde

Og til sidst den nemmeste metode. Det er ganske simpelt bare at så frøene direkte fra frøposen uden at gøre noget ved dem.

Så dem i jord, som du har vandet godt igennem, hvilket er med til at blødgøre skallerne omkring frøene. Sørg også for, at jorden ikke tørrer ud, mens frøene spirer. Den skal ikke stå drivende våd, men den skal være fugtig.

Der vil sandsynligvis spire færre frø, end hvis du bruger en af metoderne ovenfor. Men hvis du har nok frø til, at alle ikke behøver spire, så er det den helt lavpraktiske og stadig brugbare metode.

Vil du have succes med flere af dine frø?

Vores danske sommer er for kort til mange af de planter, vi gerne vil dyrke. Mange grøntsager som tomater og chili, krydderurter og blomster stammer fra varmere egne, så de skal sås indenfor – kaldet forspiring – om foråret.

Andre frø kan sås og spire udendørs. Men vil du gerne høste dine grøntsager, krydderurter eller blomster 2-6 uger tidligere, er det en god idé at forspire dem indenfor, så de allerede er rigtige planter, når du sætter dem ud i haven.

Lær hvordan i “Forspiring fra frø til plante – Start dine frø inde og få et forspring i haven” >>

Start frøene indenfor i stuen - forspir dem - og få et forspring i haven med e-bogen Forspiring fra frø til plante

E-bogen viser trin-for-trin og med masser af billeder hele vejen fra de første frø skal i jorden, til de færdige planter står sunde og stærke ude i haven.

Der er masser af tips til at vælge, hvilke planter du vil forspire, hvad du kan forspire i, og hvornår du skal forspire de forskellige frø. Og gammelkendte gartnertricks, der gør det både nemmere og sjovere.

Få e-bogen “Forspiring fra frø til plante- Start dine frø inde og få et forspring i haven” her >>

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *