stLight.options({ publisher:'12345', });

5 superfood du selv kan dyrke

Få forslag til 5 superfood grøntsager som du selv nemt kan dyrke - Dyrlhaven.dk gør det nemt at dyrke din have

Alle grøntsager er sunde, men nogle er mere sunde end andre! Det skyldes, at de indeholder ekstra store mængder af vitaminer, mineraler, antioxidanter og andre gavnlige stoffer for dit helbred. Her får du fem af de rigtige sunde – superfood – grøntsager, som du selv kan dyrke i haven.

Superfood 1 – Hvidløg

Hvidløg er en af 5 forslag til superfood grøntsager, som du nemt selv kan dyrke - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke din haveHvidløg har været brugt som superfood længe før, ordet blev opfundet. Det er brugt som middel mod sygdomme i flere tusinder år, og populariteten skyldes, at det rent faktisk virker mod en hel masse lidelser.

Hvidløg indeholder eksempelvis stoffer og svovlforbindelser, som styrker dit generelle immunforsvar, reducerer risikoen for infektioner og hjælper mod en lang række kræftformer. Hvidløg nedsætter også kolesterol til glæde for dit hjerte og kredsløb, og dets fantastiske antibakterielle effekt er bevist i flere forskningsforsøg. Hvidløg har for eksempel vist sig at kunne bekæmpe den frygtede MRSA bakterie, som er antibiotikaresistent.

Som en sidegevinst har hvidløg også skønhedsfremmende effekter. Dit hår, hud og negle bliver endnu flottere, når du spiser hvidløg, og løget har efter sigende også en god effekt på appelsinhud. Ånden der følger med hvidløg, må derimod betragtes som en bivirkning.

Vil du have størst effekt af alle de sundhedsfremmende stoffer i hvidløget, skal du knuse det og spise det råt. Men du får stadig glæde af en del af de gavnlige stoffer, hvis du bruger det i den varme madlavning, som de fleste af os foretrækker.

Superfood 2 – Broccoli

Broccoli er en af 5 forslag til superfood grøntsager, som du nemt selv kan dyrke - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke din haveBroccoli er en af de allersundeste grøntsager, du selv kan dyrke. Den er propfuld af antioxidanter og gode stoffer. Et af superstofferne er sulforafan, der kan ødelægge kræftfremkaldende stoffer meget effektivt.

Supergrøntsagen broccoli er også virksom mod mavesår og forkølelser, og den indholder betakaroten og kalium, der sænker risikoen for hjertekarsygdomme.

Spiser du godt med broccoli (og forskerne anbefaler “jo mere jo bedre”) vil den også kunne bidrage til at mindske muskelsmerter efter hård træning, og samtidig vil du have god samvittighed, fordi den er fuld af fibre og yderst kaloriefattig.

Vil du have mest ud af broccoliens gode egenskaber, skal du spise den rå, eller hvis det bliver for meget gnavearbejde, dampet eller kogt i et-to minutter. Hvis du gennemkoger den, mister den en hel del af de gode egenskaber.

Selvom broccoli er superfoodkonge, så er alle slags kål superfood. Kan du ikke lide smagen af broccoli, så prøv en af de mange andre kåltyper.

Læs også: Kålens forårsforvandling til delikate kålskud >>

Superfood 3 – Rødbeder

Rødbeder er en af 5 forslag til superfood grøntsager, som du nemt selv kan dyrke - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke din haveRødbeder er røde og det er i den røde farve, en stor del af guldet ligger. Stoffet betacyanin giver dig masser af energi, og nitraten i rødbederne sikrer, at dine muskler får ekstra meget ilt. Et forskningsforsøg har vist, at præstationer indenfor sport som løb, cykling og roning kunne øges med helt op til 15% på grund af indtaget af rødbeder. Men så skulle der også spises rigtig mange rødbeder…

Rødbeder er den mest sunde af alle rodfrugterne. De indeholder folinsyre, der beskytter fostre mod rygmarvsbrok og dig mod blodpropper, og mineralet kvarts, der er et vigtigt led i at holde dit muskelskelatur sundt og mindsker risikoen for knogleskørhed.

Rødbeder er generelt fulde af gavnlige stoffer, som er med til at styrke din immunsystem, få dit blodtryk til at falde, og mindsker risikoen for slagtilfælde og hjertesygdomme. Og så er de proppet med fibre og vitaminer og ganske få kalorier, så du kan roligt spise løs.

Ligesom de to første superfoods får du mest ud af rødbedens sunde egenskaber, hvis du spiser den rå. Brug den for eksempel fintrevet i en salat. Spis helst salaten med det samme, da en del af næringsstofferne forsvinder, hvis den står for længe ved stuetemperatur.

Superfood 4 – Bønner

Bønner er en af 5 forslag til superfood grøntsager, som du nemt selv kan dyrke - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke din haveBønner strutter af kostfibre, proteiner, vitamin B og gode mineraler som magnesium, zink, kobber og kalium, der alle sammen er med til at holde dig rask og ved godt helbred.

Forskning viser, at bønner kan have en positiv effekt på bryst- og tyktarmskræft. På et mere dagligdags plan har de et højt indhold af jern og folat, der er med til at støtte produktionen af røde blodlegemer, som bl.a. hjælper med at få ilt ud til dine muskler, så de fungerer bedst muligt.

Bønner indeholder også mange af de sunde langsomt optagelige kulhydrater. Det er positivt, men hvis du tæller kalorier, skal du være opmærksom på, at de giver dig cirka samme mængde kulhydrater som pasta.

Du kan både spise dine hjemmedyrkede bønner friske (dog ikke rå, så får du ondt i maven), eller lade dem tørre og bruge de tørrede bønner i sammenkogte retter o.l.

Superfood 5 – Tomater

Tomater er en af 5 forslag til superfood grøntsager, som du nemt selv kan dyrke - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke din haveTomater – og særligt de røde af dem – har vist sig at kunne reducere risikoen for flere former af kræft markant. Hemmeligheden ligger i carotenoiderne, især det ene der kaldes lycopen, som er et rødt farvestof (derfor de røde tomater).

Tomater indeholder også kalium, betakaroten, vitamin E og vitamin C samt jern. Stoffer der enkeltvis eller i fællesskab hjælper til at mindske træthed, styrke immunsystemet, forbedre dit kredsløb og nedsætter din risiko for at blive ramt af åreforkalkning og blodpropper.

Hvis du vil have størst effekt af superstoffet lycopen, skal du koge eller bage dine tomater, inden du spiser dem. Den varme tilberedning gør, at kroppen lettere kan optage stoffet. Heldigvis er det jo nemt at bruge tomater til hverdagsretter som pasta, pizza, gryderetter, supper osv. Samtidig er det en god idé at bruge små tomater, som cherrytomater, da det røde lycopen siddet i tomaternes skind, og en masse små tomater har langt mere skind end få store. Husk derfor også ikke at flå tomaterne, så skindet kommer med i gryden.

Læs også: Tips og tricks til at dyrke dine egne tomater >>

Vil du have mere?

Vil du gerne have mere af den slags, så prøv et medlemskab af Klub Dyrkhaven.

Klub Dyrkhaven er for dig, der gerne vil dyrke en frodig, levende og flot have, men er usikker på, hvordan du skal gribe det an.

I Klub Dyrkhaven får du en hjælpende hånd, der fører dig uge for uge gennem de vigtigste ting, du skal gøre i haven og viser dig, hvordan du kan gøre dem nemmest, så du kan få den have du drømmer om uden at bruge oceaner af tid på det.

Læs mere om Klub Dyrkhaven her >>

Bliv god til at dyrke have på den nemme måde. Bliv medlem af Klub Dyrkhaven og få grønne fingre.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *