stLight.options({ publisher:'12345', });

Genbrug julens hyacinter

Genbrug julens hyacinter i haven og få masser af blomstrende hyacinter til foråret - Dyrkhaven.dk

Vi er mange, der synes, det er hyggeligt med hyacinter i små potter i vintertiden. De får hurtigt masser af blomster, der fylder huset med skønne dufte, og så er de så billige, at vi nærmest får dem smidt i nakken.

Men selvom de ikke har kostet alverden, så føles det lidt forkert bare at smide dem i skraldespanden, når de ikke blomstrer længere. I stedet kan de genbruges og give farver og dufte til forårshaven mange år frem.

Sådan genbruger du hyacintløg

Når hyacinterne er afblomstrede, klipper du blomsterstilken af. Lad endelig bladene blive på. De trækker næring og energi ned i løget, og det er der brug for, hvis de skal blomstre til næste forår.

Derefter er det bare at vælge hvilke metode, du helst vil bruge for at opbevare hyacintplanterne, indtil de kan komme ud i haven. Hvilken du vælger afhænger af dit temperament og plads i huset.

DEN NEMMESTE METODE – GEM LØGET
Den nemmeste måde at gemme julens hyacinter på er at sætte hyacinterne et tørt og køligt sted som et koldt gæsteværelse, skur, kælder e.l. Her lader du dem visne ned uden at gøre mere ved dem.

Når bladene er helt visne, og jorden knastør, løsner du forsigtigt løgene fra jorden og opbevarer dem et mørkt og køligt sted. Når det bliver forår i marts eller april, planter du dem ud i haven.

Nogle af løgene vil måske være tørret helt ind. Dem smider du bare i komposten, da de i haven ikke vil blive til mere end et par grønne blade eller slet ingenting.

Genbruger du julens hyacinter i haven, kan du få gratis hyacinter i mange år fremover fra april, hvor hyacinterne springer ud - Dyrkhaven.dk

DEN OPTIMERENDE METODE – GEM HELE PLANTEN
Denne metode kræver en smule mere arbejde, men den giver også et bedre resultat i form af flere, flotte hyacinter i haven.

Plant hyacinterne i frisk jord i lidt større potter, end de står i nu. Du kan købe en pose jord eller hente noget ude i haven og lade det blive stuevarmt, inden du sætter løgene ned i det. Plant løgene i samme højde, som de står i i de nuværende potter, så det øverste af løgene er over jorden.

Sæt hyacinterne i vindueskarmen i et køligt rum i huset og vand og gød dem på samme måde, som du passer husets andre potteplanter.

De kan også sættes ud i et drivhus, hvis det er en mild vinter. Her skal de også vandes og gødes, men mindre end hvis de står indendørs. Hvis de skal ud i drivhuset, har de brug for en mellemstation i form af et ekstra køligt værelse, skur e.l. i en lille uges tid for langsomt at vænne sig til de koldere temperaturer. Kommer de direkte fra stuen til drivhuset, får de et chok og kan i værste fald nægte at vokse videre.

Når det er blevet lunt forår i marts eller april, kan du plante hyacintløgene ud i haven, hvor de skal gro og pynte fremover.

Sådan planter du hyacintløg

Uanset om du bruger den ene eller anden metode, så er plantningen den samme.

Plant hyacinterne et sted, hvor de får godt med sol om foråret, så får du flest blomster.

Grav et 20 cm hul og læg lidt grus i bunden. Det er med til at forhindre, at løget rådner, når jorden er våd i længere tid som om vinteren.

Er jorden meget leret og tung, så bland lidt grus i den eller fyld og dæk hullet med en lettere jord fra et andet sted i haven eller fra en købt pose jord.

Sæt planten eller læg løget ned i hullet og fyld jord over. Vand, hvis jorden er tør. Klap jorden til med hånden og glæd dig til dit blomsterhav af genbrugs-hyacinter til næste forår.

Læs også: Inspiration til de første forårsblomster >>

Det her skal du vide

BLOMSTERNE BLIVER FÆRRE
Blomsterne på hyacinter ude i haven vil være mindre tætte end på de hyacinter, du købte, som var drevet frem efter alle kunstens regler under professionelle hænder i industrielle drivhuse. Blomsterne i haven er dog stadig meget smukke.

NOGLE GANGE SKAL DU VÆRE EKSTRA TÅLMODIG
Normalt vil hyacintløg blomstre fra april måned året efter, du planter dem i haven. Hvis et løg er helt tømt for energi, kan der godt gå et år mere, inden det får blomster. Dette gælder mest, hvis du bruger den nemmeste metode og kun gemmer løget.

Bliv god til at dyrke have på den nemme måde. Bliv medlem af Klub Dyrkhaven og få grønne fingre.

2 kommentarer

NIna 08. marts 2020 at 08:23

Det fungerer også rigtig fint i min have at plante dem direkte her i marts, når de er afblomstret indendøre

Svar

Nisse - Dyrkhaven.dk 09. marts 2020 at 11:17

Hej Nina,

Ja, det er rigtigt. Hvis bladene ikke når at visne ned, så kan man sagtens plante dem ud med blade i marts.

Det er stadig en god idé at fjerne blomsten, men det gør man jo også, når den visner og bliver grim 🙂

I år er jorden allerede godt varm, så er den ikke for våd, kan vi sagtens plante løgene ud nu.

Mange havehilsner
Nisse

Svar

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *