Lav lækkert krydderurtesmør med havens urter

Sådan laver og fryser du krydderurtesmør med urter fra din egen have - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have

Krydderurterne har deres højdepunkt i haven om sommeren. Pludselig står de der, store og frodige, og der er et vist pres for at få dem brugt, inden de begynder at blomstre og på den konto mister en del af deres gode smag og fortryllende dufte.

De grønne urter er dejligt alsidige og kan bruges friske til både kold og varm mad, i desserter og kager og drikke af mange slags. Men selvom vi gør en ihærdig indsats, kan det være svært at følge med de produktive planter. Vil vi stadig gerne have glæde af krydderurterne, og vil vi gerne have det i længere tid end bare sommeren, så kan vi dog vælge at fryse overskuddet af dem.

Der findes mange måder at fryse krydderurter på, men en af de rigtig gode er at gøre det som krydderurtesmør. Den slags lækre smør, der er proppet med smagfulde grønne krydderurter, som bringer ristet brød, grillede bøffer, grøntsager m.m. til nye højder.

Det smager fantastisk her om sommeren. Men oplevelsen bliver ikke mindre, når vi en kold og klam vinterdag, tager vores hjemmelavede krydderurtesmør med vores hjemmedyrkede krydderurter frem af fryseren og lader det smelte og bringe dufte og minder frem om sommerens frodige have fuld af flotte krydderurter.

Og her får du grundopskriften på, hvordan du laver – og fryser – dit eget krydderurtesmør.

Sådan laver du krydderurtesmør

Du skal bruge:

  • Smør
  • Krydderurter
  • Glas, fryseegnet bøtte, bagepapir e.l. til opbevaring

Sådan gør du

Skær smørret i mindre stykker og læg det i en skål på køkkenbordet. Så bliver det hurtigt blødt nok til at røre.

Rengør og hak krydderurterne og bland dem i det bløde smør.

Hvilke krydderurter, du bruger, er op til dig. Vælg dem, du bedst kan lide. Det kan også være en god idé at lave flere forskellige slags krydderurtesmør. Nogle gode klassikere er dild og citronskal til fisk, timian og rosmarin til bøf, basilikum og oregano til tomatsauce osv.

Vil du have mere smag i smørret, kan du også tilsætte for eksempel flagesalt, friskkværnet peber, revet citronskal, finthakket hvidløg eller chili.

Læg krydderurtesmørret på et lille stykke bagepapir og form det til en pølse med en diameter på 3-4 cm. Rul papiret rundt om smørpølsen og luk enderne ved at dreje dem som på en flødekaramel eller binde en snor om.

Når du skal bruge krydderurtesmørret, åbner du pakken, skærer en skive i passende størrelse, pakker resten ind og lægger det tilbage i fryseren.

Skal smørret bruges på brødet, kan du putte det i et lille, fint glas med det samme, så det kan sættes direkte fra fryseren på bordet. Er der mere tilbage i glasset, når I har spist jer mætte, kan det holde sig 1-2 uger i køleskabet.

Vil du vide mere?

Opskriften på krydderurtesmør er fra e-bogen “Frysning af krydderurter”. Få hele bogen her >>

Gem krydderurter i fryseren. Frosne krydderurter bevarer smagen rigtig godt - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke din have

I e-bogen lærer du det, som er vigtigt for at få mest mulig smag i dine lækre, hjemmedyrkede krydderurter, når du gemmer dem til resten af året ved at fryse dem.

Som for eksempel hvornår det er det bedste tidspunkt at plukke krydderurterne, så du får flest af de aromatiske smags- og duftstoffer. Hvordan du gør dem klar til frysningen, hvilke krydderurter der er bedst at fryse, og hvor længe de kan holde sig.

Og du får et væld af effektive husmodertips, som hvordan du på 3 sekunder kan forvandle store basilikumblade til madvenlige små stykker, forslag til gode krydderurteblandinger, der kan fryses på forskellige måder, og genvejen til at lave større fryseklare portioner af krydderurter på ingen tid.

Køb e-bogen “Frysning af krydderurter” for KUN 29 kr. her >>

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.