Kære BrevkasseKan jeg bruge hestepærer direkte i haven?

Må man bruge friske hestepærer som gødning i haven? Se svaret i Dyrkhaven.dks brevkasse

SPØRGSMÅL

Jeg har fået adgang til et læs hestepærer, som jeg vil bruge til at gøde min køkkenhave.

Hvordan skal jeg gøre?

Hilsen
Helena B.

SVAR

Hej Helena,

Det er desværre de færreste planter i køkkenhaven, som kan tåle frisk hestemøg.

Det er for stærkt i sin friske form, og det store indhold af strå kan nærmere gøre, at planterne får sværere ved at optage næringstofferne, og hestemøget får en anti-gødningseffekt.

Du er derfor nødt til at lade hestemøget ligge og blive omsat/komposteret i et års tid i en bunke på max en meter i højden, inden du kan bruge det i haven. Men så er det til gengæld også rigtig fin og billig gødning.

Bunken kommer til at lugte, så placer den ikke lige ved siden af tørresnoren eller grillpladsen. Lægger du en presenning over, går det hurtigere med at få omsat hestemøget.

Du kan eventuelt plante tallerkensmækkere eller græskar for at camouflere bunken. Lav huller i møget (og evt. i presenningen) på størrelse med en lille spand, hæld almindelig havejord i, og plant småplanterne der. De dækker hurtigt bunken med blomster eller store græskarblade og senere masser af græskar.

Mange havehilsner
Nisse

P.S. Vil du også kunne stille spørgsmål til Dyrkhaven.dks brevkasse, så bliv medlem af Klub Dyrkhaven.

I klubben får du hjælp til at gro grønne fingre og adgang til en lang række fordele som særlige medlemsartikler, samtlige af Dyrkhaven.dks e-bøger, en personlig havedagbog og brevkassen her.

Læs mere om Klub Dyrkhaven >>

Få grønne fingre med Klub Dyrkhaven. hvor du får en hjælpende hånd og lærer at skabe dig en fantastisk og frodig have - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have