stLight.options({ publisher:'12345', });

Kære BrevkasseKan jeg selv så hasselnødder?

Hasselnød kan man selv så dem - dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have

SPØRGSMÅL

Hej dyrkhaven,

I nærheden af mit hus er der et nøddehegn, som giver nogle flotte, store nødder. Jeg kunne godt tænke mig en nøddebusk af den slags i min egen have.

Kan jeg så en af nødderne hjemme hos mig selv?

Med venlig hilsen
Rikke K.

SVAR

Kære Rikke,

Du kan godt så nogle af de flotte nødder og få nøddebuske ud af dem, men de vil desværre ikke give de samme nødder, som du sår.

Vil du alligevel prøve, kan du så nødderne med skal i 2-3 cm dybde og lade dem ligge vinteren over. Nødder skal have kulde for at spire, og nogle gange endda to vintre, så opgiv ikke før, der er gået et par år, fra du såede nødderne.

Bagefter skal du også være tålmodig, for der vil gå yderligere 3-5 år, før der kommer nødder på din selvsåede nøddebusk. For at få nødder skal der desuden være andre hasselnøddebuske i nærheden, da de bestøver hinanden. Er der hasselnødder i andre haver eller hegn i nærheden, kan de gøre det, men er der ikke, anbefaler man, at der plantes 3 forskellige sorter nøddebuske i samme have for at give flest mulige nødder.

Når det er sagt, så er det sjovt at så sine egne buske og træer. Jeg har selv et valnøddetræ, som jeg har sået, og jeg er meget spændt på, de nødder der kommer på det på et tidspunkt. Indtil da nyder jeg det pæne træ.

Men vil du gerne have præcis den slags nødder, som du samler, så kan du se, om der er et lille rodskud ved nøddebusken, dvs. et skud, som har forbindelse til nøddeplantens rødder. Det skud kan du hakke af med en spade, så der både er stilk og lidt rod med og plante hjemme i din egen have. Hold jorden godt fugtig, så vil det forhåbentligt gro videre hjemme hos dig.

Alternativt kan du tage nogle af nødderne med på planteskolen. Det kan være, de har en idé om, hvilken sort det er, så du kan købe en nøddebusk magen til. Den mest almindelige sort, der giver mange og store nødder er Lambert’s Filbert. Andre gode sorter er Halleske Kæmpe, Cosford og Waterloo. Fordelen ved de plantede nøddebuske er, at du ved, hvilken slags nødder du får ud af det og sandsynligvis også flere nødder end på den selvsåede nøddebusk.

God fornøjelse med nøddeprojektet!

Mange havehilsner
Nisse

P.S. Vil du også kunne stille spørgsmål til Dyrkhaven.dks brevkasse, så bliv medlem af Klub Dyrkhaven.

I klubben får du hjælp til at gro grønne fingre og adgang til fordele som ugentlig havehuskeservice, særlige medlemsartikler, rabat på Dyrkhaven.dks e-bøger og mulighed for at få svar på dine havespørgsmål i brevkassen her.

Alt sammen for kun 39 kr.

Læs mere om Klub Dyrkhaven >>

Få grønne fingre med Klub Dyrkhaven. hvor du får en hjælpende hånd og lærer at skabe dig en fantastisk og frodig have - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have