stLight.options({ publisher:'12345', });

Sådan redder du din have efter ferien

Få tip til at redde din have efter ferien - Dyrkhaven.dk

Mange af os er kommet hjem fra dejlig sommerferie til en halvkedelig have, der på forbløffende kort tid er blevet trist at se på og trænger til en kærlig hånd. Det behøver heldigvis ikke at tage hele weekenden at redde din have og få den til at se pæn ud igen, hvis du bare gør de vigtigste ting.

Her får du tre forslag til, hvad du kan gøre for at redde din have efter sommerferien.

3 ting der redder din have efter ferien

FORSLAG 1 – SLÅ GRÆSPLÆNEN, MEN VARSOMT

En af de hurtigste måder at få en have til at se pæn og velplejet ud er ved at slå græsset. De fleste år vil plænen hurtigt have vokset sig halvlang, og en klipning vil skabe tydelige resultater på kort tid.

Du kan med fordel slå det halvlange græs ad to omgange. Først på den ene led med en klippehøjde, der er sat en-to centimeter højere end normalt, og bagefter på den anden led med klippehøjden sat til det, du plejer.

I en tør sommer gror græsset ikke ret meget. Det er derfor ikke det, du skal slå, men alt det livskraftige ukrudt, som tilsyneladende er ligeglad med, at det ikke får vand. Det sætter uden tøven masser af blomster, der bliver til masser af ukrudtsfrø.

Græsset er sart, hvis det er vissent. Det skal ikke klippes, men bare lades være i fred, indtil der kommer regn, og det begynder at vokse igen. Sæt derfor græsslåmaskinen på den højeste klippehøjde, når du i en tør sommer slår ukrudtet i plænen.

FORSLAG 2 – FÅ BLOMSTERNE TIL AT STRUTTE IGEN

Mens du har været væk, har en del af planterne i haven sandsynligvis blomstret og står nu halvvisne eller er ved at sætte frø. Klip de visne blomster, visne blade og frøstande (visne blomster, der er begyndt at lave frø) af, så vil mange af planterne begynde at sætte nye blomster. Hvis der stadig er blomsterknopper på planterne, skal du endelig lade dem være. Så får du snart flotte blomster igen.

Har blomsterne lidt under en varm sommer, kan du give dem en såkaldt grundvanding, hvor du vander jorden i bedet med 30 mm vand. Det svarer til 30 liter pr kvadratmeter. Det er meget bedre for planterne end sjatvanding med vandkanden, og du kan vande med længere mellemrum, så du får mere tid til at nyde sensommeren. Medlemmer af Klub Dyrkhaven kan læse mere om grundvanding i medlemsartiklen nedenfor.

Mere for medlemmer: Sådan vander du bedst haven >>

Vil du gerne give dine sommerblomster lidt ekstra omsorg (og dermed få flottere planter), kan du gøde dem, lige inden du vander eller bruge flydende gødning i vandkanden. Vandingen vil sørge for, at gødningen kommer ned til planternes rødder, så rødderne kan optage næringen.

Læs også: Brevkassen – Kan jeg redde visne krukkeplanter? >>

FORSLAG 3 – HØST LØS I KØKKENHAVEN
Tag de store skåle og kurve med ned i køkkenhaven og høst løs. Spis eller gem alt, der er perfekt modent, men fjern kæmpesquash, overmodne tomater og melede ærter mv. Smid dem på komposten eller giv dem til hønsene eller kaninerne, hvis du har sådan nogen. Når du fjerner de overmodne grøntsager, vil planterne koncentrere sig om at sætte nye, lækre grøntsager.

Syge planter og planter, som er gået i stok/begyndt at blomstre, skal også hives op og ud af køkkenhaven. De syge planter skal i skraldespanden, så de ikke smitter videre. Dem der er gået i stok, fejler ikke noget. De er kedelige at spise for os mennesker, men kan fint lægges i kompostbunken eller hønsegården.

Grøntsager som kartofler, selleri, pastinak, vintergulerødder og kål behøver du ikke høste nu. De kan holde sig langt hen på efteråret og vil stadig være friske, når du høster dem.

ET GODT TIP…
Efterhånden som du rydder op og høster, vil der komme bare pletter i køkkenhaven. Du kan dog sagtens nå at så nye frø på de bare pletter, selvom vi er i sensommeren. Det skal bare være nogle af de hurtigvoksende grøntsager som spinat, salat og radiser.

Mere for medlemmer: Se flere frø du kan så lige nu i denne måneds så-oversigt >>

Hvis du vil have mere

Medlemmer af Klub Dyrkhaven har adgang til en artikel, hvor de får 4 tips mere til at få styr på feriehaven.

Mere for medlemmer: De 7 tips der redder din have efter ferien >>

Vil du gerne have adgang til den artikel og alle de andre medlemsartikler, så kom med i klubben. Her får du både aktuelle og inspirerende haveartikler, ugentlige tips om det vigtigste i haven lige nu og personlige råd til dine udfordringer i haven.

Læs mere om Klub Dyrkhaven>> 

Bliv god til at dyrke have på den nemme måde. Bliv medlem af Klub Dyrkhaven og få grønne fingre.

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *