8 tips der giver dig succes med at så

Få 8 tips der giver dig succes, når du skal så frø - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke din have

Det kan være nemt og sjovt at så sine egne frø. Det kan også gå galt og blive til noget sølle noget. Her får du 8 tips til, hvordan du får succes med at så og passe dine spirer, så de bliver til flotte og sunde planter.

De 8 tips til at så med succes

TIP 1 – VÆR TÅLMODIG
Det vigtigste tip er, at du skal være tålmodig. Vent med at så, til det er det rigtige tidspunkt for de forskellige slags frø. Hvornår det er, står bag på frøposen.

Læs mere i: Derfor spirer dine frø ikke >>

TIP 2 – KØB NY SÅJORD
Køb ny frisk så- eller priklejord. Den halve pose fra sidste år kan ikke bruges.

TIP 3 – RENGØR GRUNDIGT
Så i grundigt rengjorte bakker eller potter, hvis du genbruger fra sidste år. Der kan gemme sig små skadedyr og sygdomskim i krogene, og de skal vaskes væk med vand og sæbe. Du kan også vælge den nemme løsning og brug jiffy pots.

Læs mere om jiffy pots her >>

TIP 4 – VÆLG DEN RIGTIGE SÅ-BEHOLDER
Store frø som bønner, ærter, tallerkensmækker, squash m.fl. egner sig bedst til at blive sået i hver sin potte/jiffy pot fra starten, da de vokser hurtigt og kræver god plads til rødderne.

Små frø som salat eller basilikum kan være svære at så enkeltvis. Dem kan du bredså dem ved at strø dem over en bakke med såjord og dække dem med et tyndt lag jord.

Når spirerne er vokset til småplanter, kan du plante dem over i hver sin potte – se mere under tip 7.

TIP 5 – VAND FORSIGTIGT
En hård vandstråle kan rode de nysåede frø helt rundt. Vand i stedet med eksempelvis en forstøverflaske eller særlig vandingsprop, der begge giver blid vanding. Fortsæt med at vande med dem, når de sarte spirer er kommet op.

Se vandingsproppen der blidt vander dine frø og spirer >>

TIP 6 – VAND TILPAS
Både for lidt og for meget vand er farligt. Lad ikke din såjord/jiffy pots tørre ud, når du først har sået i dem. Undgå samtidig at overvande jorden, for ellers drukner det hele.

Jorden skal være let fugtig hele tiden, og den nemmeste måde at måle det på er ved at bruge din finger til at mærke efter med.

TIP 7 – PRIKLE I TIDE
De frø, som du har bredsået i bakker, begynder på et tidspunkt at blive så store, at de skal prikles over i hver sin større potte. Står de for tæt, vil de begynde at konkurrere om pladsen og næringen i jorden, og det giver dårligere planter.

Mere for medlemmer: Sådan udtynder, prikler og ompotter du >>

Det nemmeste er at bruge plastikpotter, men du kan også lave dine egne potter af mælkekartoner, youghurtbægere eller gamle aviser.

Læs mere: DIY – Lav såpotter af avispapir >>

TIP 8 – AFHÆRD FØR PLANTNING
Når dine små planter er klar til at blive plantet ud i haven, så giv dem en uges tid til at ”afhærde” dvs. vænne sig til de noget koldere og skiftende temperaturer udenfor.

Du afhærder planterne ved at sætte dem udenfor i stadig længere tid i 5-7 dage, inden du planter dem helt ud.

Mere for medlemmer: Sådan afhærder du forspirede planter >>

Har du de 8 tips i tankerne, når du sår dine frø og passer dine spirer, er du godt på vej til at have fået succes med din såning!

Hvis du vil have mere

Du kan få mange flere tips og trick til at lykkes med at så dine egne frø i e-bogen “Forspiring for begyndere – Fra frø til færdig plante” >>

Vil du have e-bogen med rabat, kan du blive medlem af Klub Dyrkhaven.

Som medlem får du også fri adgang til en lang række medlemsartikler, der gør din have mere frodig, spændende og nem at passe, ugentlige tips til, hvad det er smart at gøre i din have lige netop nu m.m.

Læs mere og bliv medlem her >>

Bliv god til at dyrke have på den nemme måde. Bliv medlem af Klub Dyrkhaven og få grønne fingre.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *