stLight.options({ publisher:'12345', });

Derfor spirer dine frø ikke

Derfor spirer dine frø dårligt eller slet ikke - Dyrkhaven.dk gør det nemmere at dyrke din have

En irriterende situation: Du har sået dine frø og ventet utålmodigt på, at de første spirer kommer op. Men enten kommer der kun et par stykker – eller slet ingen.

Der kan være forskellige årsager til, at dine frø ikke spirer. Her får du 6 af de mest almindelige – og hvad du kan gøre ved det.

6 årsager til at frø ikke spirer

ÅRSAG 1 – JORDEN FOR TØR ELLER VÅD

En af de mest normale årsager til, at frø spirer dårligt eller slet ikke spirer er, at jorden er enten for tør, så spiringen ikke kan komme i gang, eller for våd, så frøene mugner, inden de spirer.

Når du sår, skal du vande jorden først. Den skal være godt fugtig. Kom du til at være for ivrig med vandkanden, så jorden blev drivvåd, skal du lade vandet sive væk/dryppe af mindst en times tid eller måske endda til næste dag, inden du sår.

ÅRSAG 2 – JORDEN ER FOR NÆRINGSRIG

Frø kan have svært ved at spire, hvis der er for meget næring/gødning i jorden. Når du sår indenfor, så brug så- eller priklejord (fås på planteskoler, byggemarkeder og mange supermarkeder). Det indeholder ikke ret meget næring.

Når spirerne vokser til og skal ompottes til en større potte, kan du godt bruge mere næringsrig havejord eller pottemuld.

Mere for medlemmer: Sådan udtynder, prikler og ompotter du spirer >>

Hvis du sår direkte i jorden udenfor, skal du bare så i den jord, der er. Vent med at gøde til efter, spirerne er kommet op og blevet til små planter.

ÅRSAG 3 – JORDEN ER FOR KOLD ELLER VARM

For især udendørs såning gælder, at hvis jorden er for kold, så er der nogle frø, der ikke vil spire.

Frø spirer indenfor forskellige min-max temperaturer. Hvilke er forskelligt fra frø til frø, men følg anvisningen om såtidspunkt bag på frøposen, så skulle du være nogenlunde sikker. Er du medlem af Klub Dyrkhaven kan du også tjekke tabellen over spiretemperaturer i linket.

Mere for medlemmer: Optimale spiretemperaturer for frø >>

Nogle frø er også svære at få til at spire, hvis det bliver for varmt. Det gælder for eksempel salat, som begynder at spire dårligere, når det bliver mere end 20-21 grader varmt.

Andre frø igen har brug for en kuldeperiode, inden de kan spire. De kaldes kuldekimere og skal sås om efteråret og stå udenfor vinteren over eller have et par ugers ophold i køleskabet eller fryseren, inden der kommer gang i dem.

ÅRSAG 4 – FRØENE ER FOR GAMLE

Jo ældre dine frø er, jo dårligere spirer de. Hvor hurtigt det går afhænger af de forskellige frø, og hvordan de er blevet opbevaret. Nogle frø kan holde spireevnen på et okay-niveau i mange år, mens andre bliver mærkbart dårligere efter et år eller to.

Nogle af de frø, der holder kortest tid er pastinak og persille, mens frø af græskar, tomater og agurk kan holde i helt op til 5-8 år.

Mere for medlemmer: Test om dine frø er for gamle med en nem spiretest >>

ÅRSAG 5 – FRØENE TAGER LANG TID OM AT SPIRE

Nogle frø tager lang tid om at spire, så det kræver blot tålmodighed. Chili kan tage helt op til 3-4 uger, før der viser sig det første lille grønne blad. Vi kan nå at tænke mange tanker om, hvad der er gået galt i den tid, men det handler ofte kun om at vente tålmodigt.

ÅRSAG 6 – FRØENE ER SÅET FOR DYBT

Mange frø vil ikke spire, hvis de er sået for dybt. Så i den dybde, der står bag på frøposen, eller brug tommelfingerreglen om, at frøet skal dækkes med jord i et lag på to gange dets egen størrelse. Jo større frø, jo større sådybde.

Nogle frø har brug for lys for at kunne spire, så de skal slet ikke dækkes med jord, men bare trykkes let ned mod den fugtige overflade af såjorden. Det gælder for eksempel frø til selleri, og blomsterne akeleje, blomstertobak, blåkvast, flittiglise og hindebæger.

Læs også: 8 tips der giver dig succes med at så >>

Mere for medlemmer: 15 problemløsninger til frø og spirer >>

Hvis du vil have mere

Vil du have mere at vide om, hvordan du kan lykkes med at få dine frø til at spire og gro til store, stærke planter, så kom med i Klub Dyrkhaven og få adgang til mange flere artikler om frø og spiring samt en hjælpende hånd til netop dine udfordringer.

Læs mere om Klub Dyrkhaven her >>

Bliv god til at dyrke have på den nemme måde. Bliv medlem af Klub Dyrkhaven og få grønne fingre.

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *