stLight.options({ publisher:'12345', });

DIY: Lav såpotter af avispapir

De nemmeste og billigste potter til dine frø og spirer, kan du selv lave af avispapir - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke din have

Vil du gerne have nogle gratis potter til at så i, kan du hurtigt selv lave dem af avispapir. Du kan nemt producere et par hundrede avispapirpotter på en times tid.

Du skal bruge:

  • Avis
  • Saks
  • Konservesdåse, ølflaske eller krydderiglas*
  • Såjord
  • Frø

* Brug en konservesdåse til at lave store potter, en ølflaske til mellem potter og et krydderiglas til små potter.

For at lave potter af avispapir til frø og spirer, skal du bruge frø, såjord, saks, avis og flaske - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke dine have

Sådan gør du:

TRIN 1 – KLIP STRIMLER

Slå avisen op på midtersiden og klip strimler på den lange led. Strimlerne skal være 10-15 cm brede, alt efter om du vil lave små potter eller store potter. Jo mindre potte, jo smallere strimmel.

Fold strimlens ene langside ned, så den får en kant på et par centimeter. Det gør potten mere stabil.

Nogle vælger i stedet for kant at lave dobbelt bredde og så folde avispapiret på langs for at få stærkere potter. Det afhænger lidt af, hvor stor en avis/hvor lang en strimmel, du bruger, og hvilken pottestørrelse du vil lave.

Når planten skal gro videre ude i haven, skal dens rødders helst ikke stoppes af en avispapirmur. Så bliver dine avispapirpotter nogle små bombastiske nogle, kan det være, du skal overveje at undlade dobbeltfoldningen eller bruge en kortere strimmel, der hurtigere bliver nedbrudt i jorden.

For at lave potter af avispapir til frø og spirer, skal du klippe en strimmel avispapir og rulle om en flaske - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke dine have

TRIN 2 – RUL STRIMLEN OM GLASSET

Læg flasken eller glasset for enden af strimlen med bunden 3-5 cm inde på strimlen. Rul hver strimmel rundt om glasset. Det skal ikke være for stramt, da du så ikke kan få glasset ud igen.

Fold bunden af avispapiret sammen som til gaveindpakning. Start med at folde der, hvor strimlens åbne ende er.

Rejs glasset op og tryk det ned mod bordpladen, så bunden af potten bliver flad. Løft glasset op, og så har du en flot avispapirpotte.

Gentag proceduren så mange gange, du har brug for. Efter de første par potter, tager det under 10 sekunder at lave en ny.

For at lave potter af avispapir til frø og spirer, skal bunden foldes efter rulningen, og så er potten klar til at blive fyldt med såjord - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke dine have

TRIN 3 – FYLD POTTEN MED SÅJORD

Fyld potterne op med såjord til et par centimeter fra kanten. Det er nemmest, hvis du holder potten med bunden i den ene håndflade og skovler jord i med en spiseske e.l. med den anden hånd.

Sæt potterne tæt sammen i en vandtæt bakke. De er lavet af avispapir og kan ikke stå uden at støtte sig til hinanden, når jorden og dermed også papiret bliver fugtigt.

Vand jorden, hvis den ikke allerede er fugtig, og så er du klar til at så!

For at lave potter til frø og spirer af avispapir, skal du efter at have rullet potterne fylde dem med såjord og ikke mindste frøene - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke din have

TRIN 4 – SÅ FRØENE

Så frøene i jorden i den dybde, der står på frøposen. Står der ikke noget, så brug tommelfingereglen, der siger, at frø skal have dobbelt så meget jord over sig, som diameteren på frøet.

Læg ny såjord over frøene, og tryk jorden let til med fingrene. Læg et lag husholdningsfilm eller plastik over bakken, prik huller i det til udluftning med en strikkepind, kødnål, superspids blyant e.l. og sæt bakke et lunt sted med ca. 20 grader.

Hvis der dannes meget kondensvand under plastikken, kan du prikke flere huller i den eller fjerne den helt et par gange om dagen.

Når frøene er spiret frem, fjerner du plastikken og sætter bakken med potterne i en lys vindueskarm, så spirerne får mest muligt lys.

Mere for medlemmer: Sådan forspirer du >>

For at lave potter til frø og spirer af avispapir, skal man dække de færdigsåede potter med husholdningfilm. Husk at lufte ud og lave huller i filmen, hvis der dannes kondens - Dyrkhaveb.dk gør det nemt at dyrke din have

TRIN 5 – PLANT POTTERNE I HAVEN

Når det er blevet tid til, at planterne skal flyttes ud i haven, er avispapiret blevet noget fugtigt. Er du lige rask nok i vendingen, kan det risikere at falde fra hinanden. Men med lidt kærlig forsigtighed kan du sagtens få avispapirpotterne sikkert i jorden.

Planterne skal bare i jorden med avispapir og det hele. Papiret vil formulde af sig selv hen over sommeren.

Mere for medlemmer: DIY – 5 nemme potter af ting, du allerede har i huset >>

Vil du have mere?

Dette er et eksempel på en af de medlemsartikler, som medlemmerne af Klub Dyrkhaven har adgang til. Vil du gerne have mere af den slags, så prøv et medlemskab. 

Klub Dyrkhaven er for dig, der gerne vil dyrke en frodig, levende og flot have, men er usikker på, hvordan du skal gribe det an.

I Klub Dyrkhaven får du en hjælpende hånd, der fører dig uge for uge gennem de vigtigste ting, du skal gøre i haven og viser dig, hvordan du kan gøre dem nemmest, så du kan få den have du drømmer om uden at bruge oceaner af tid på det.

Læs mere om Klub Dyrkhaven her >>

Bliv god til at dyrke have på den nemme måde. Bliv medlem af Klub Dyrkhaven og få grønne fingre.

 

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *