stLight.options({ publisher:'12345', });

Kære BrevkasseHvordan slipper jeg af med brændenælder?

Hvordan slipper vi af med brændenælder i haven? Få svaret i Dyrkhaven.dks brevkasse - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke din have

SPØRGSMÅL

Vi har nok ikke lige fået bekæmpet brændenælderne i vores have så meget, som vi burde, så nu har de spredt sig. Her i år er de også begyndt at brede sig ud i græsplænen, så vi ikke kan lade vores børn løbe med bare tæer.

Hvordan slipper vi af med brændenælderne?

Venlig hilsen
Agnete T.

SVAR

Kære Agnete,

Der er desværre ikke nogen vej udenom, at I må finde de tykke arbejdshandsker frem, tage langærmede jakker på – evt. regntøj – og gå i direkte kamp mod brændenælderne.

Brændenælderne er halvstore her i foråret, så for at kunne komme til, skal I først klippe dem ned. Er det et mindre område, kan I bruge en håndholdt hækkesaks. Er det et stort område, så går det hurtigere med en buskrydder eller græstrimmer/kantklipper af dem, man bruger efter at have slået græs.

Saml de afklippede brændenælder sammen. Er der ikke frø på dem, kan de komme på komposten eller bruges til jorddække mellem andre planter for at holde på vandet i jorden og holde ukrudtet nede. Er der frø på, så er det ud af haven, eventuelt til Kommunens genbrugsplads hvor de bliver komposteret.

Nu er I klar til selve arbejdet med at slippe af med brændenælderne. Det handler om at få fjernet alle brændenældeplanter og flest mulige af deres rødder.

Den bedste måde er at tage en greb og grave så mange af rødderne op som overhovedet muligt. De kan være ganske lange, men de ligger heldigvis ikke ret dybt under jordoverfladen. Med en greb kan I løsne jorden og fiske flere lange rødder op end ved at bruge en spade, der skærer rødderne over i mindre stykker.

Brændenælderne, der har nået græsplænen, vil forsvinde, hvis I klipper plænen jævnligt. De kan ikke tåle at blive klippet ned gentagne gange og vil med tiden blive udpint og dø. Skal børnene ud på bare tæer i haven hurtigst muligt, bliver I nødt til også at grave den del af plænen op, hvor brændenælderne er, og fjerne planterne og rødderne med grebsmetoden.

I kan nok ikke undgå, at der kommer nogle brændenælder op igen senere og om ikke før, så til næste forår. Der er det lettere at bekæmpe dem, når de er små. Her skal I tage greben frem, løsne jorden og trække rødderne op, når de første grønne brændenælde-skud viser sig over jorden.

Hvis I vil være helt sikre på at slippe af med dem, kan I dække jorden, hvor de er med sort plastik eller tykke lag af pap indtil næste år. Det er en mindre køn metode, der dog kan forskønnes med et lag flis ovenpå.

Mange havehilsner
Nisse

P.S. Vil du også kunne stille spørgsmål til Dyrkhaven.dks brevkasse, så bliv medlem af Klub Dyrkhaven.

I klubben får du hjælp til at gro grønne fingre og adgang til særlige medlemsartikler, der lærer dig alle de grundlæggende ting i haven, ugentligt huskeservice om de vigtigste ting, det er smart at gøre i din have lige nu m.m. 

Læs mere om Klub Dyrkhaven >>

Få grønne fingre med Klub Dyrkhaven. hvor du får en hjælpende hånd og lærer at skabe dig en fantastisk og frodig have - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have

Mange havehilsner
Nisse