stLight.options({ publisher:'12345', });

Kære BrevkasseKan jeg redde udtørrede planter?

Anne har glemt at vande nogle krydderurter i potter og vil gerne vide, om de kan reddes, selvom jorden er udtørret - Dyrkhaven.dks brevkasse

SPØRGSMÅL

Jeg har været et forbandet fjols. Jeg købte en masse krydderurter i potter, som jeg ville plante i sidste weekend. Men jeg glemte det, og nu står alle planterne helt slappe, og jorden er fuldstændigt gennemtør.

Jeg vandede dem med det samme, men kan jeg gøre andet for at redde dem?

Fortvivlet hilsen
Anne J.L.

SVAR

Kære Anne,

Ja, det er fortvivlende situation. I varmt sommervejr, skal der ikke ret mange dage til, før planter i små potter begynder at visne.

Men det er rigtigt godt, at du vandede planterne med det samme, for vand er det eneste, der kan redde dem.

Du kan prøve at give dem en ordentlig gennemvanding og se, om de ikke kommer sig igen. Tag en stor spand eller balje og fyld den med vand. Lad det stå, indtil det er lunkent, så planterne ikke får et chok af at komme i grundvandskoldt vand.

Sæt planterne ned i baljen, så alt jorden i potten er dækket med vand. Når jorden er så tør, flyder de i starten, så du skal nok rette dem lidt op, når der er begyndt at trække vand ind i jorden, så de står mere stabilt.

Lad dem stå i vandet i 15-20 minutter og tag dem så op igen. Kryds fingre og se om ikke planterne begynder at rejse sig igen rimelig hurtigt.

Normalt er planter, som er helt slappe et døgns tid efter en sådan gennemvanding, desværre nok døde. Men nogle krydderurter stammer fra lande med et varmt og tørt klima, og derfor er de ret seje. De vil kunne begynde at vokse igen, når de får vand, selvom de har været ret visne.

Du kan derfor overveje at holde jorden i potterne fugtig ved at vande dem jævnligt, og se om ikke planterne i en løbet af en uge eller to begynder at skyde nye blade, inden du opgiver dem helt.

Mange havehilsner
Nisse

P.S. Vil du også kunne stille spørgsmål til Dyrkhaven.dks brevkasse, så bliv medlem af Klub Dyrkhaven.

I klubben får du hjælp til at gro grønne fingre og adgang til en lang række fordele som særlige medlemsartikler, ugentlig huskeservice med tre ting, du med fordel kan gøre i haven lige netop nu m.m.

Læs mere om Klub Dyrkhaven >>

Få grønne fingre med Klub Dyrkhaven. hvor du får en hjælpende hånd og lærer at skabe dig en fantastisk og frodig have - Dyrkhaven.dk gør det nemt at dyrke have